Arkona

arkona_01Orosz pagan/folk metal, anyanyelvükön íródott számokkal és egy igen karakteres frontasszonnyal…

A zenekar 2002 elején alakult, akkor még Hyperborea néven, tagjai voltak: Maria “Scream” Arhipova (ének), Eugene Knyazev (gitár), Eugene Borzov basszusgitár), Ilya Bogatyryov (gitár), Alexander “Warlock” Korolyov (dob) és Olga Loginova (billentyuk). Az Arkona nevet 2002 februárjában vették fel. Ez év decemberében rögzítettek egy három számos demót, majd 2003 elején megkezdődött a koncertezés. Mielőtt azonban megjelenhetett volna az első nagylemezük, a legtöbb tag elvesztette érdeklődését, és az Arkona eltűnt. Masha azonban nem adta fel ilyen könnyen, és szólóban akarta folytatni a projektet. A Nargathrond nevű zenekar tagjaihoz fordult segítségért, hogy vegyenek részt az első nagylemez rögzítésében. Ez az album a „Vozrozhdenie” nevet kapta, és 2004 márciusában jelent meg. Masha kreativítása nem ismert határokat, nyár végére már kész volt a „Lepta” című album anyaga, melyet ősszel ugyanazoknak a zenészeknek a segítségével rögzített. Decemberben került kiadásra az album, s ezzel egyidőben az Arkona újraalakult, méghozzá azokból a zenészekből, akik az előző lemezeknél segítettek. Név szerint: Sergey “Lazar” (gitár), Ruslan “Knyaz” basszusgitár), Vlad “Artist” (dob).

2005 elején az Arkona újra koncertezett, ám az énekesnő nem hagyott pihenőt, és ez év nyarán máris rögzíteni kezdték a harmadik albumot. Itt már feladtáka szintetizátort, s helyette valódi népi hangszereket alkalmaztak, tehát ez a lemez sokkal komplikáltabb lett, mint az elődei. A “Vo Slavu Velikim” című album 2005 szeptemberében aranylemez lett. Ezután megjelentettek egy koncertfelvételt “Zhizn’ vo Slavu” címmel CD-n és DVD-n.

2007-ben előrukkoltak a negyedik nagylemezzel, az “Ot Serdca K Nebu”-val. 2008-ban újra kiadták a “Vo Slavu Velikim” című lemezt.

A zenekar az ősi Szláv Oroszország nemzeti hitvilágáról és történelméről zenél, pagan/folk metal stílusban, orosz nyelven. Az énekesnő Masha rendszerint orosz népviseletbe, vagy pogány ősi szőrmeruhákba öltözik, felváltva hörög és énekel egyedien mély hangján. Minden tekintetben a zenekar vezetőjének bizonyul, nagyszerűen levezeti a koncerteket, a képeken is általában egyedül szerepel. Tény, hogy ha ő nem tart ki ilyen szilárdan az Arkona megvalósítása mellett, akkor most szegényebbek lennénk egy igényes zenekarral.

2010. április 18.