Heidi Parviainen

HeidiBiográfia-sorozatunk következő szereplője az Amberian Dawn frontembere, Heidi Parviainen, aki rengeteg embert elbűvölt már földöntúlian szép hangjával. Személyében egy igazi művészlelket ismerhetünk meg. Kattints a folytatásért!

Heidi Parviainen életében gyermekkora óta meghatározó szerepet játszik a zene. Általános iskolában zene tagozatos osztályba járt, 11 éves korától zongoraleckéket vett. Hamar rájött azonban, hogy neki több kell a klasszikus zongorajátéknál. Több tanárváltást követően abbahagyta a zongoraleckéket, és magánúton folytatta a zenélést.
14 éves korában kezdett el klasszikus énekórákra járni egy zenei iskolában, a diplomás Raisa Lahtiranta énekesnőhöz, akivel a mai napig együtt dolgozik. Emellett az évek során több kórusban és együttesben is énekelt.

Az első metálzene-hatás 1997-ben érte a középiskolában, amikor néhány srác megkérte őt, hogy énekeljen a zenekaruk EP-jén. Ekkor még death metált játszottak, Agonia néven. Hamarosan Heidi állandó tagként csatlakozott hozzájuk mint billentyűs és háttérénekes. Ekkor Iconofear-re nevezték át a csapatot, és Heidi egészen 2007-ig tagja volt. Miután több évig vett klasszikus énekleckéket, felnőtt a gondolathoz, hogy énekesnő legyen, és az Iconofear-ben való részvétel a metálzenéhez is nagyon közel hozta. Ezért 2006 nyarán elkezdett keresni magának egy metálcsapatot, ahol énekelhet, mert ezt a vonalat érezte magához a legközelebb. Így született meg az Amberian Dawn! A srácok ugyanis megtalálták Heidi hirdetését, meghallgatták a felvételeit, és azonnal hívták őt.

Heidi nagyon szereti a régi zenéket, különösen a barokk zenét, és időről időre részt vesz klasszikus előadásokon. Nagy álma, hogy saját albuma legyen, ahol egyesíti az ambient, folk és klasszikus zenét, és talán kantele is szerepelne a lemezen. Emellett tervezi, hogy készít magának saját kantelét (hárfát) és megtanul rajta játszani. A zenén kívül nagyon szereti az életet, a természetet, az állatokat és a művészetet. Érdeklődik a különféle kultúrák, történetek, folklórok és mitológiák iránt. Különösen szereti a Kalevalát, sok dalszövegéhez ebből merít ihletet. Gyakran ír történeteket és verseket, de mostanában inkább az Amberian Dawn-hoz való szövegírás köti le az idejét. A zenekarban való tevékenykedése mellett jelenleg pedagógusnak tanul, amellett pedig két kórusban is énekel. Szabadidejét a szeretteivel vagy a természetben tölti, szívesen sétál a tengerparton, szaunázik vagy sportol.

Érdekességek

Kor: 31

– Az első album, amit a saját pénzéből vett, egy Sting-lemez volt.Heidi2

– Legkorábbi metállal kapcsolatos élménye: 12 évesen összeállított az édesanyjának egy Guns N’ Roses válogatást. Ezzel egy időben pedig az egyik barátja nagy Metallica rajongó volt, és többször meghallgattatta Heidivel a számaikat.

– A legtöbbet a saját viccein nevet 🙂

Kedvenc színész: Johnny Depp, Meryl Streep

Kedvenc filmek: A halott menyasszony, Jégkorszak 1, A Gyűrűk Ura trilógia, Harry Potter filmek, stb.

Kedvenc előadók:
Metál – Kamelot, Nightwish, Within Temptation, Sonata Arctica
Klasszikus – Andreas Scholl, Cecilia Bartoli, Montserrat Caballet
Egyéb: Kate Bush, Queen, ABBA, Ultra Bra, Värttinä

Akikre felnéz: A családja, a barátai és a vőlegénye.

 

2010. július 16.