Nienke de Jong

NienkeEzúttal az Autumn egykori énekesnőjével ismerkedhettek meg, aki jelenleg a Dejafuse zenekar frontembere. Ahogy a legtöbb énekesnőnél, úgy az ő személyében is egy olyan embert ismerhetünk meg, akinek mindene az éneklés, s már gyerekkora óta az életéhez tartozik – ám nála nem éppen úgy kezdődött, mint másoknál. Kattints a folytatásért!

Nienke életének mindig is fontos részét képezte az éneklés. Régi énjét „fürdőszobai énekesként” jellemzi, sőt, kislányként elalváskor is énekelt saját magának. Az egész egyfajta terápiaként indult: ha bántotta valami, képes volt sírás közben is énekelni, s ez mindig segített neki. Ennek ellenére sokáig nem gondolta, hogy ebben ő tényleg jó. Amikor viszont a környezete pozitívan reagált a dologra, és rámutattak a tehetségére, az nagyon boldoggá és büszkévé tette őt. Tíz éves volt, amikor elhatározta, hogy egyszer saját együttesben akarja megmutatni magát a világnak.

Az első zenekar, amelyben részt vett, a Her Enchantment volt, ahová 1997-ben csatlakozott. 1999-ben aztán ebből a csapatból kilépett, és ugyanebben az évben meg is találta a neki való zenekart: ez volt az Autumn. Kilenc évig volt a frontembere, ez idő alatt három nagylemezt adtak ki együtt.

Az Autumn mellett létrehozott egy saját mellékprojektet Dejafuse néven Arno Krabman gitárossal, aki a zenén kívül a magánéletben is Nienke partnere.

2008-ban Nienke meghozta azt a nehéz döntést, hogy kiszáll az Autumn-ból. Akkor ugyanis túlságosan stresszes életmódot élt, túl nehéz ütemtervet állított fel a mindennapjainak, s elmondása szerint „annyi dolga volt egyszerre, hogy az tíz embernek is elég lett volna.” Szervezete azonban jelezni kezdett, hogy ez így nem lesz jó, a hajtás ugyanis ráment Nienke egészségére. Változtatnia kellett, s ő úgy döntött, ez lesz a legjobb megoldás.

Az Autumn-ból való távozása után a Dejafuse projekt lett számára az elsődleges. A frontemberi poszton ezentúl a Ninx művésznevet viseli, debütáló albumukat pedig Nienke és Arno saját stúdiójában, a Graveland Studio-ban rögzítették.

„Az Autumn és a Dejafuse nagyon sok mindenben különbözik egymástól – mondta el Nienke egy interjúban. – Az egyetlen dolog, ami alapján összekapcsolható a két zenekar, az én hangom. Az Autumn sokkal atmoszférikusabb, a dalok pedig inkább történeteket meséltek el. A Dejafuse pedig sokkal erőteljesebb és energikusabb.”

Nienke magát egy bosszantóan energikus és vidám embernek vallja, aki emellett szerető, gondoskodó személy, és – időnként túlságosan – nagy szíve van. Szerető családba született, s nekik köszönheti, hogy ma olyan, amilyen.
Nienke2
„Az életem útja sokszor volt zavaros, de olyankor mindig levontam az értékes tanulságokat is. Ha valamikor elütne egy busz, és leperegne előttem az életem, nem lenne unalmas, amit látnék. Éltem majdnem mindenhol, voltak dicsőséges éveim és tragikus pillanataim is; az élet egy hullámvasúton való utazás. Az évek során vált igazán nyilvánvalóvá, mit akarok kezdeni az életemmel: a zenének szentelni magam, fejleszteni a belső Ninx-t, igaznak és hitelesnek maradni” – írja myspace-es bemutatkozójában.

Egyéb tudnivalók

Teljes név: Nienke de Jong

Születésnap: Június 3.

Lakhely: Hilversum

Hobbi: Éneklés, lovaglás, alvás

Kedvenc zenekarok: Soilwork, Masterplan, Paradise Lost, Spiritual Beggars, Fleetwood Mac, Black Sabbath (Dio-val), Moloko, Morningwood, Beatles, stb.

Kedvenc énekesek: Ronnie James Dio, Ann Wilson (Heart), Gavin Degraw, Jorn Lande (Masterplan), stb.

Kedvenc albumok:

Shades Of God – Paradise Lost
Figure Number Five – Soilwork
A Tea Party – Triptichon

Kedvenc filmek:

A Parfüm – Patrick Süskind
Don Juan – Carlos Castaneda

Kedvenc ország:

Olaszország – az ízletes ételek, az érdekes történelme és a gyönyörű táj miatt

Svédország – mert a metál fellegvára!

Érdekességek:

– Vegetáriánus.

– Nem tartja magát városi lánynak, de néha azért szüksége van a városok-béli nyüzsgésre.

– Imádja a szabadtéri dolgokat, és az olasz ételeket.

 

2010. szeptember 20.