Shadowside

shadowsideBrazil power metál, karakteres hangú énekesnővel.
A Shadowside 2001-ben alakult. Stílusukra a power metálon kívül a punk rock, thrash és glam metál jegyei is hatással vannak. Énekesnőjük, Dani Nolden olyan erőteljes hanggal rendelkezik, amilyet az ember első pillantásra ki sem nézne törékeny alkatából.
Első, önerőből elkészített albumukat (Theatre of Shadows, 2006) kétezer példányban dobták piacra, ez még csak Brazíliában jelent meg. Hazájukban azonban nagy népszerűségnek örvendtek ennek a lemeznek hatására, és elnyerték a Helloween zenekar támogatását is a 2006-os brazil turnéjukon. Ugyanebben az évben már különféle magazinoktól is nyertek díjakat, többek között legjobb zenekar, legjobb album és legjobb énekesnő jelölésekben. A rádiók is világszerte játszották számaikat. Igazán azonban 2007-ben vált a zenekar nemzetközileg ismertté. Ebben az évben debütáló albumukat is újra megjelentették, ezúttal világszerte piacra dobták.
2008 nyarán a Shadowside megtette első turnéját az Egyesült Államokban. Ennek egyik állomásán, a Flight of the Valkyries fesztivál keretén belül Dani Nolden a Benedictum zenekarral karöltve előadott néhány Ronnie James Dio-feldolgozást.
2009 augusztusában a zenekar megjelentette második, Dare to Dream című nagylemezét a brazil LCM/Radar Records-on keresztül. Nagy kockázatot vállaltak azzal, hogy megmaradtak a nyers és közvetlen hangzás mellett, ám mindenki  elfogadta ezt a koncepciót, és a rajongók szívét is elnyerték vele. Ezt bizonyítja az is, hogy a Rodie Crew albumlistán rögtön a 4. helyezést érték el.
2010-ben a Novo Metal website a legjobb brazil bandának választotta őket. Ugyanez év júniusában a Dare to Dream-et újra megjelentették egy bonus track-kel, ekkor Dave Schiffman (System of a Down, Audioslave) volt az anyag producere és keverője.

Tagok:

Dani Nolden – ének
Raphael Mattos – gitár
Ricardo Piccoli – basszusgitár
Fabio Buitvidas – dob

2010. augusztus 1.