Tarja Turunen

tarjaA következő Metal Lady, akinek életútját bemutatnánk nektek, Tarja Turunen a Nightwish egykori dívája, aki ma szólókarrierjét építi és hamarosan – augusztusban jön ki legújabb nagylemeze.
A cikkben olvashattok az énekesnő életútjáról és számos érdekességről is, amelyeket jó tudni egy rajongónak 😉

Az énekesnő 1977. augusztus 17-én látta meg a napvilágot, Tarja Soile Susanna Turunen néven a finnországi Kitee-ben. Zenei tanulmányait 6 évesen kezdte el, tanára segítségével kezdett énekelni és zongorázni. Később egy zenei kollégiumban fuvolázott. Savonlinnai főiskolán klasszikus éneket, és zenei színházat tanult. Majd 18 éves korában Kuopio városába költözött, ahol a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait.

Ezekben, az időkben Tarja osztálytársa, Tuomas Holopainen (a „Nightwish” jelenlegi billentyűse), zenekart alapított és Tarját is megkérte hogy csatlakozzon, mint énekes. Tarja belegyezett és megalakult a híres „Nightwish” nevű banda.

A csapat első demója annyira jó lett hogy rögtön lemezszerődést kötött velük a „Spinefarm Record” nevű kiadó. Ennek ellenére csak a „Nightwish” 1998-ban megjelenő „Oceanborn” albuma után vált világszerte ismerté.

1999-ben Tarja szólórészt énekelt Mika Waltari Evamkeliumi című rock-balettjében, amit több teltházas koncerten adnak elő a Finn Nemzeti Operaházban. 2000-ben és 2001-ben folytatja a felvételeket és a turnézást a Nightwish-sel, miután beiratkozott a Karlsruhei Zenei Egyetemre Németországban. Ezután 2002-ben felvette az énekes részt a Nightwish Century Child című albumához, de dolgozott a Beto Vázquez Infinity-vel is. Még 2002-ben Tarja Dél-Amerikában turnézott egy klasszikus dalokból álló koncerttel, ami a Noche Escandinava (“Skandináv Éjszaka”) címet kapta. A koncertsorozat ismét telt ház előtt zajlott. A Century Child album kimerítő világ körüli turnéja után a Nightwish szünetet tartott, Tarja pedig visszatért Karlsruhéba.

tarja22003-ban Tarja Turunen férjez ment Marcelo Cabuli, argentin üzletemberhez. Ez év decemberében a házaspárt vendégül látta a helsinki Elnöki Palotában Tarja Halonen, a finn köztársasági elnők a Finn Függetlenség Napja alkalmából rendezett partin, ami a legnagyobb ünnepség egész Finnországban. A sajtó képviselői “Az est legjobban öltözött hölgyének” választották Turunent.

A kihagyás után Turunen újra csatlakozott a Nightwish csapatához,hogy felvegyék a Once című albumot, amivel később két éven át turnéztak világszerte. 2004 tavaszán került sorra a második Noche Escandinava-turné. 2004 karácsonyára Tarja kiadta Yhden Enkelin Unelma (“Egy angyal álma”) c. kislemezét, ami szülőhazájában, Finnországban aranylemez lett. 2005 tavaszára elkészült egy duettje is a németMartin Kesicivel Leaving You for Me címmel, amihez videoklipet is forgattak. Éveken keresztül sikert sikerre halmoztak, rengeteg rajongóval és szereplési lehetőséggel.
De sajnos 2005. október 21-én az „End Of An Era” nevezetű koncertturné utolsó állomásán, Tarjával egy nyílt levélbe közölte a zenekar többi tagja, hogy „nem tartanak igényt tovább a hangjára” és végleg távozzon közölük. Ennek oka azt volt, az ő elmondásuk szerint, hogy egyre több félreértés és vita követte egymást, Tarja nem volt hajlandó megjelenni a közös próbákon és a hozzáállása is egyre csak rosszabbodott, úgymond „elszaladt vele a ló”, és ezt már nem lehetett tovább  halogatni.  Tarja szintén nyílt levélben válaszolt, amit website-ján tett közzé angolul és finnül is (a levél már nincs fenn a lapon, de a rajongói oldalon megtalálható). 2006 februárjában Marcelo, Tarja férje egy, az énekesnő hivalalos weblapjára feltett üzenetben vázolta a rajongóknak a jelenlegi helyzetet, egyúttal válaszolt a Tarja és az együttes többi tagja közötti ellentét apropóján feltett kérdésekre.Marcelo 2006 júniusában kapott hosszú választ a kérdéseire.

2005 decemberében Turunen önálló karácsonyi koncertturnéra indult Finnországban, Németországban, Spanyolországban és Romániában. 2006-os év sem hozott törést az énekesnő számára, aki felvett egy karácsonyi albumot, és testvére, Timo Turunen bemutatkozó albumán is vokálozott. Szeretne részt venni újra a Savonlinnai Operafesztiválon is.

2007 októberében megjelent első albuma: My Winter Storm címmel és elindult a Warm Up Tour 2007 nevezetű európai koncertturné is melynek egyik állomása Magyarország volt.
Első albumának hosszú promotálásával talán sikerült visszacsalogatnia az “elveszett” rajongókat, ám ez még semmi.
Az idei évben jelenik meg legújabb albuma a What Lies Beneath, amelyen saját szerzeményekkel tör előre.

Érdekességek röviden:

Teljes neve: Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli
Születési idő: 17th August 1977 in Kitee, Finland
Család: Teo Turunen (apa), Marjatta Turunen (anya,élt 2003), Timo Turunen (testvér, 7 évvel idősebb), Toni Turunen (testvér, 5 évvel fiatalabb)
Lakóhely: Egy ház Kuusankoski-ban (Finnország)és egy Buenos Airesben (Argentina)
Haj: Eredetileg hosszú és barna
Szem: Zöld
Magasság: 165 cm

Nissan Primera-t vezet
Utálja a pókokat
Kedvenc itala a chilei vörös bor
Első koncertje a Nightwish-sal 1997 dec. 31-én volt
és az utolsó 2005 október 21.
A kezdetektől 350 koncerten lépett fel a Nightwish tagjaként
Mindent összevetve pedig megközelítőleg 500 koncertet adott.
Beszél finnül, angolul, németül, svédül és spanyolul
Tarja nickname: Tapee
Érdekli az argentín futball
Horoszkópja az oroszlán, kínai horoszkópja pedig a kígyó
Egyik kedvenc TV műsora a Szökés, ám mivel nem sok ideje van TV-t nézni így a sorozatokat DVD-n szokta beszerezni.

Források: http://www.angelictarjaturunen.com;

http://winterstormhungary.webs.com/

Írta: Brigitte
2010. ápr. 26.