Amberian Dawn és a Rock Band Network* – Interjú a zenekarral

Amberian_Dawn_2009_1__2_Brigitte találta ezt az Amberian Dawn interjút, és továbbította nekem a linkjét, hogy lefordíthassam. Tehát most egy igazi koprodukciós munkát láthattok tőlünk! 🙂

Carolyn VanEseltine beszélgetését olvashatjátok Heidivel, Tuomas-szal és Tommival.

*A Rock Band egy, az MTV Games által kiadott videojáték (illetve annál azért több), amelyben barátainkkal egy teljes együttes szerepébe bújhatunk bele, s létező zenekarok számait játszhatjuk el. Ehhez jött létre a Rock Band Network, ahol a zenekarok és a játékosok egyaránt népszerűsíthetik az elkészített számokat.

Napfény, kard, mennydörgés: Interjú az Amberian Dawn-nal

Hány Amberian Dawn rajongó van az Egyesült Államokban? A számuk minden nap növekszik, ahogy egyre többen fedezik fel ezt az egyedi szimfónikus metál zenekart a Rock Band Network-ön. Az Amberian Dawn még nem turnézott Európán kívül, de emberek ezrei vetemednek a kihívásra, hogy eljátsszák az ő erőteljes zenéjüket műanyag gitáron és dobokon.

A „River of Tuoni” szárnyaló énekének felcsendülése után Carolyn VanEseltine (ismertebb becenevén HMXLachesis) azonnal Amberian Dawn rajongóvá vált. Ebben az interjúban Heidi Parvianen (ének), Tuomas Seppälä (billentyű és gitár), és Tommi Kuri (*****usgitár) beszélget vele a zenéjükről, történetükről, közelgő harmadik albumukról, és a Rock Band Network iránti érdeklődésükről.

Carolyn VanEseltine: A honlapotokon gyönyörű legenda található az Amberian Dawn névről. Melyik jött hamarabb – a név vagy a történet?

Heidi Parvianen: A név jött először, és mivel ennek igazából nincsen jelentése, úgy gondoltam, nagyszerű lenne építeni egy teljes történetet az Amberian Dawn név jelentése köré. Ez egy kitalált szerelmi történet emberek nélkül – ez az Ég és a Föld szerelmi története.

Carolyn: Tudom, hogy az Amberian Dawn alapító tagjai, Tuomas Seppälä és Tommi Kuri eredetileg a Virtuocity nevű zenekarban játszottak együtt. Hogyan találkozott Tuomas és Tommi először? Miképpen alapítottak közösen zenekart?

Tuomas Seppälä: Tommi és én pár éve valóban a Virtuocity zenekarban játszottunk együtt. Akkor kezdődött, amikor a Virtuocity a második album rögzítésére készült, de az énekes Peter James Goodman-en és a gitáros Jarno-n kívül nem voltak zenészek. Jarno megkérte Tommi-t, hogy csatlakozzon a zenekarhoz basszusgitárosként, és egyben azt is megkérdezte tőle, ismer-e jó billentyűsöket. Tommi és én egy középiskolába jártunk, és tudta, hogy billentyűn játszom. Szóval csatlakoztam a Virtuocity-hez, és remek éveket töltöttünk együtt. Amikor a zenekar feloszlott, Tommi és én úgy döntöttünk, alapítunk egy új bandát, amely az én dalszerzői munkámra épül. Elkezdtünk zenészeket keresni, és először a tagok különféle belső körökből kerültek ki. Először én játszottam gitáron az Amberian Dawn-ban, és a billentyűt is én játszottam fel a stúdióban. Később úgy döntöttem, funkciót váltok, és élő fellépéskor én leszek a billentyűs, de még mindig játszom gitáron a stúdióban. Az énekes először Peter James Goodman volt, de hamarosan női énekest kerestünk, és megtaláltuk Heidi-t. Később voltak még különféle változások a felállásban, és most már elértünk egy tökéletes kombinációt.

Carolyn: Milyen márkájú dobot, szintetizátort, gitárokat használtok? Hogyan választottátok ezeket a hangszereket?

Amberian Dawn: Joonas Tama dobokat használ. Szereti ezt a márkát, és most szerezte be a legújabb, Tama Starclassic felszerelést. Emil, Kasperi és Tommi Ibanez gitárokat/basszusgitárokat használnak, valamint MesaBoogie erősítőket. Szeretik a hangzásuk feszültségét. Tuomas Ruokangas és Ibanez gitárokat használ, emellett Roland szintetizátoron játszik. Toumas nagyra értékeli az élő fellépéseken a Roland-hangszer tulajdonságait. Nem a hangszerek a legfontosabbak a zeneszerzésben, de a világ körüli turnékhoz feltétlenül szükséged van a jó felszerelésre. Ezek a márkák, amiket használunk, remek tulajdonságokat, jó hangzást és tartósságot kínálnak.

Carolyn: Heidi, tudom, hogy sokszor a Kalevalából nyersz ihletet dalszerzés idején. Van még más fő inspiráló forrásod?

Heidi: A Kalevala az egyetlen inspiráló forrás számomra. Sok mítoszt, mondát, hiedelmet és legendát olvasok, és néha lerajzolok pár motívumot a dalszövegeimhez. Sok szöveg a saját történeteimre épül.

Carolyn: Milyen gyakran próbáltok? Hogy néznek ki ezek a próbák?

Tuomas: Normál esetekben egy hónapban körülbelül kétszer. Ha turnénk van, vagy egy fontos fellépés előtt állunk, akkor általában három-négy alkalommal gyakorlunk tíz nap alatt, vagy ilyesmi. A próbákon minél jobban koncentrálunk arra, hogy szorosan együtt játsszunk. A mi esetünkben a próbák nem éppen társasági találkozók. Ezek általában 90 százalékban zenélésről szólnak, és talán lépést tartanak az újdonságokkal, amikor aktuális dolgok is kéznél vannak. Amikor új album rögzítésére készülünk, megkomponálom a számokat, és készítek belőlük egy demót a többiek számára az otthoni stúdiómban. Megírom a vokáldallamokat is Heidinek, s ezeket gitárral vagy billentyűvel feljátszom neki. Aztán ő ír hozzájuk dalszövegeket, amelyek azokra az érzésekre épülnek, amiket a zenék kiváltottak belőle.

Carolyn: Sok helyen játszottatok Finnországon belül és turnéztatok Európában is. Van kedvenc városotok vagy fellépőhelyetek?

Heidi: Én személyesen Párizs Elysee Montmartre-ét szeretem; itt két nagyszerű előadásunk is volt az Epicával. És az egyik legnagyobb kedvencem a legutóbbi turnénkról még a Touluse-i fellépőhely – itt nagyon finom vacsorában volt részünk!

Carolyn: Miképpen hallottatok a Rock Band Network-ről?

Tommi: A legjobb úton szereztünk tudomást az RBN-ről. Az egyik rajongónk mondta, hogy lesz egy nagyszerű új kiegészítése a Rock Band-nek, és hogy mindenképpen részt kellene vennünk benne. Aztán bemutatott minket a RockGamerStudios-nak, és körülbelül három másodperc kellett, hogy azt mondjuk: „IGEN, szeretnénk mi is részt venni ebben!” Tudtuk, hogy a zenénk alkalmas ehhez a játékhoz, és a Rock Band rockerei tényleg megtaláltak minket!

Carolyn: Miért akartátok, hogy a zenétek benne legyen a Rock Band-ben?

Tuomas: Azt gondolom, minden bandának és zeneszerzőnek az a célja, hogy elterjesszék a saját zenéjüket olyan széles körökben, amilyenben csak lehet. Az Amberian Dawn most már két albumot megjelentetett, és úton van a harmadik lemez, valószínűleg a következő ősszel jelenik meg. Az RBN egy nagyszerű lehetőség arra, hogy még több hallgatóhoz eljussunk, és nagyon sok potenciális rajongó lehet az RBN játékosai között. Hosszú idő után végre van valami új a zenei bizniszben, és óriási dolog, hogy ilyesmi történik.

Carolyn: A „River of Tuoni” és a „He sleeps in a Grove” volt az első két dal, amelyek megjelentek a Rock Band Network-ön, és nemsokára következik a „Valkyries”. Miért ezeket a dalokat választottátok elsőként?

Tuomas: Én személy szerint szeretem ezeket a dalokat, és azt gondolom, a legjobb számok közé tartoznak, amelyeket valaha írtam. Ezek a dalok a rajongóink köreiben is közkedveltek. Azonkívül úgy gondoltuk, ezek a számok nagyon sokat játszottak lehetnének az RBN-en. Szerintem megfelelő minták ahhoz, hogy általánosságban bemutassák az Amberian Dawn zenéjét. Mégsem ezek a leggyorsabb és legkeményebb dalaink. Később sok nagyon különböző darab fog még érkezni az RBN-hez. Bizonyos időközönként behozzuk majd az aktuálisan megjelenő számainkat is.

Carolyn: Hallom, épp a harmadik albumotokon dolgoztok. Mit tudnátok elmondani a közelgő lemezről?

Tuomas: A harmadik album most tart a mixelési fázisnál. Ez lesz az eddigi legsötétebb és legváltozatosabb Amberian Dawn lemez. Helyet kap rajta néhány rendkívül gyors szám és technikai szóló is. Másrészt lesz az albumon például egy nagyon lassú és erős dal. Még egy klasszikus darab is megtalálható majd rajta. Reméljük, tetszeni fog a rajongóinknak.

Carolyn: Tudnátok ajánlani más előadókat, akik tetszenének a rajongóitoknak?

Tuomas: Azt hiszem, a zenekarban mindenkinek különböző zenei ízlése van. De ami engem illet, szeretem azokat a zenéket, amelyeket Ritchie Blackmore (Deep Purple), Ronnie James Dio (R.I.P.) és Yngwie Malmsteen írt. A billentyűsök között Jens Johansson munkáit kedvelem. Ő a Stratovarius-ban játszik. Kicsit úgy érzem, mintha a tanítványa lennék ezeknek az embereknek.

Carolyn: Milyen tanácsot adtok azoknak a feltörekvő zenészeknek, akik most kezdenek saját zenekarral?

Heidi: Legyenek türelemmel, gyakoroljanak keményen, és gondoljanak a szórakozásra is!

Tommi: Először is érezzék jól magukat, és gyakoroljanak sokat! Soha ne vegyék az egészet túl komolyan! Találják meg a tökéletes csapatot és kezdjenek el próbálni. Azt hiszem, a Rock Band egy nagyszerű módja annak, hogy játszani kezdjenek, vagy együtt dolgozzanak barátokkal illetve ismeretlenekkel, akik ugyanúgy zenekarban szeretnének játszani. Briliáns dolog! Sok ismerősöm van, akik soha nem gondolták volna, hogy gitárt vesznek a kezükbe vagy dobok mögé ülnek. Azt gondolták, túl nehéz… és most igazi gitáron meg igazi dobokon játszanak! És meglehetősen öreg fickók, haha! Szóval amikor megvan a bandátok,találjatok egy számot, amit mindenki el tud játszani. Játsszátok sokat, amíg úgy nem megy, mint a vonat. Ne féljetek saját anyagokat sem csinálni… Csak keményen!

Carolyn: Valami egyéb, amit el szeretnétek mondani a Rock Band közösségnek?

Tommi: A Rock legyen veletek, srácok! Mindannyian nagyon boldogok vagyunk, hogy a része lehetünk ennek a közösségnek, és gondolunk minden támogatásra, amit kapunk tőletek! Sok új ötletünk van az RBN-re, néhány új őrült dalról, amelyek egyik albumunkon sem lesznek rajta. Rendszeresen aktívak vagyunk az RBN fórumon, és könnyen elérhettek minket a www.facebook.com/amberiandawn oldalon, ha fel szeretnétek velünk venni a kapcsolatot. Maradjatok a metálnál, és az Amberian Dawn szeretne egy hatalmas nagy köszönetet mondani mindenkinek. Ti vagytok azok, akik elérik, hogy a dolgok történjenek!

forrás: http://www.harmonixmusic.com/games/rock-band/

fordította: Esmi

2010. május 30.