Interjú az Elysion zenekarral

elysionVégre megérkeztek a várva várt válaszok azokra a kérdésekre, amelyeket még a “Ladies on the Stage of Europe” verseny kapcsán tettünk fel a győztes Elysion zenekarnak.
Az olvasók által összegyűjtött kérdéseket Christianna és Johnny válaszolta meg, akik nagyon kedvesen, közvetlenül és hálásan viszonyultak hozzánk.
Az alábbiakban tehát a velük készített interjúnkat olvashatjátok, amelyből sok-sok érdekességet tudhatunk meg a zenekarról, sőt, olyan információt is találhattok benne, amelyet az Elysion velünk osztott meg elsőként!
Kattints a folytatáshoz!

Ladies in Rock: Sziasztok! Először is szeretnénk újfent gratulálni a versenyben elért sikeretekhez! Igazán megérdemeltétek a győzelmet! Íme az olvasóink és rajongóitok kérdései!

Christianna: Üdvözlünk titeket az Elysionban, és szívből köszönjük ezt az elsöprő többségű támogatást, számunkra a világot jelenti, hogy ennyi erős pozitív energiát kaptunk tőletek! Mindannyiunk nevében szeretném megköszönni mindazoknak, akik hallgatják a zenénket, és olyan szinten kötődnek hozzá, hogy beszavaztak egy kezdő zenekart megannyi legendás csapat közé. Remélem, Johnny és én segíthetünk abban, hogy megtudjatok néhány dolgot az Elysionről, s azáltal, hogy kicsit jobban megismertek minket, közelebb kerüljetek hozzánk! 🙂

– Mit éreztetek, amikor láttátok, hogy a zenekart jelölték a Ladies on the Stage of Europe versenyre? Mi volt ezzel kapcsolatban az első gondolatotok? (Eszter)

Christianna: Teljesen őszinte leszek veled… Személy szerint amikor megtudtam, hogy a zenekar ott van a jelöltek között a versenyben, büszkének és megtiszteltetettnek éreztem magam, és igazán hálás voltam már csak azért is, hogy részt vehetünk ebben az egészben, mert ez azt jelentette, hogy a Silent Scr3am jelent nektek valamit, elért a szívetekhez. Ez már önmagában győzelem volt, elég volt ahhoz, hogy boldoggá tegyen minket. Nem igazán hittem, hogy komoly esélyünk lenne a verseny megnyerésére, mert úgy éreztem, igazi gigászok (!) ellen harcolunk, szóval szerintem el tudod képzelni a döbbenetünket és az izgatottságunkat, amikor mégis megnyertük. Nem érezzük úgy, hogy bárkivel szemben győztünk volna, mert mint mondtam, a többi jelölt értéke vitathatatlan, hanem úgy éreztük, kaptunk egy csodálatos ajándékot az emberektől, akik meg akarták mutatni nekünk, hogy maximálisan támogatnak minket. Nem tudom elmagyarázni, de olyan, mintha éreztétek volna, milyen mély vágyunk az, hogy követhessük az álmainkat, és mintha tudattátok volna velünk, hogy ti is ott lesztek az utunk minden lépésénél.

– Honnan ered az “Elysion” név? (Fruska és Brigitte)

Johnny: Nos, az Elysion névnek van egyfajta mitológiai hivatkozása, valójában az egyik ok a sok közül, amiért ezt a nevet választottuk, az az, hogy nagyra becsüljük az egész álomszerű koncepciót, ami mögötte rejlik, úgy gondoljuk, illik a mi kissé romantikus perspektívánkhoz. Részletesen, az ókori görög mitológiában az Elysian mezők adták azt a helyet, ahol az erényes lelkek megpihenhettek haláluk után. Nagyon szeretjük a tényt, hogy az egész mögött ott van az ígéret és a remény egyfajta erős értelme, de azonkívül az emberi lélekről és az érzéseiről szól, amely a zenénket inspirálja.

– Ki írja a dalszövegeket? (Brigitte)

Johnny: Ami a Silent Scr3am-et illeti, én voltam a fő zeneszerző, és nagy segítséget kaptam az egykori énekesnőnktől (Maxi Nil – a szerk.), aki a dalszövegek nagy részét írta. Nálunk nincsen “szigorú” koncepció, bár úgy érezzük, van egy erős atmoszféra a Silent Scr3am mögött, és ez kiemelkedik az album minden dalában.Egyszerű és világos dalszövegeket szerettünk volna, mert hisszük, hogy a szépség a legegyszerűbb dolgokban rejlik. Az általános hangulat mindig az álmaink és az érzéseink egyfajta romantikus megvilágítása, így bárki könnyen bekapcsolódhat a szövegekbe, s megtalálhatja bennük a saját értelmezését, azt, amelyik a saját érzéseiről szól… A Silent Scr3am egy folyékony fénysugár, amely bekúszik a sötét szobákba…

– Mi inspirál titeket dalírás közben?

Johnny: Igazából minden. Néha személyes, néha valakinek ajánlva. A Silent Src3am-ben, zeneileg és szövegileg egyaránt az emberi lélek ünnepe, rendszerint a gyengeség vagy a kegyelem szerepel. Mindig szeretek komponálni, ha túl érzelmes vagyok, mert az Elysion az érzelmekről szól, szóval az érzelmek jobban inspirálnak, mint bármi más.

elysion2– Mik a kedvenc témáitok?

Johnny: Bármi, ami létrehoz egy erős érzelmi hangulatot. A Silent Scr3amben az album általános érzése egy személyes párbeszéd önmagunkkal, és ezzel egyidejűleg minden, amit elsuttognánk vagy kisírnánk az Életnek, remélve, hogy meghallgatásra találnak.

– Mely zenék és előadók inspirálnak titeket? (Framy)

Christianna: Nos, ez a lista olyan hosszú, hogy nem merek belekezdeni… Mindannyian más zenei háttérrel rendelkezünk, szóval az Elysion egy keverék olyan különböző elemekből, amelyeket egymás mellé tettünk, és létrehozták a mi nagyon sajátos zenei kémiánkat. Bár van egy közös vonásunk, a zene iránti szeretetünk, ezáltal bármiből ihletet tudunk gyűjteni, amit hallgatunk, függetlenül attól, milyen stílusú zene. Én személy szerint a rock/metál zenén nőttem fel, amely sokat segített abban, hogy kialakuljon az alapvető hozzáállásom a zenéhez és az élethez. Engem főként azok a művészek mozgatnak meg, akik nemcsak munkaként tekintenek arra, amit csinálnak, hanem az egész életüket a zene köré építik, és a varázs köré, amit a lelkükbe hoz. Azt hiszem, mindannyiunknak megvan a maga hőse… Különösebb példaképeink nincsenek, kivéve Johnny Zero-t, akinek a zenei identitását nagyon befolyásolja az Iron Maiden, gyakorlatilag az ereiben csörgedezik. Mivel ő jelen pillanatban NEM olvassa a válaszomat, elmondhatom, hogy ha választania kellene, hogyan haljon meg, fogadjunk, úgy döntene, hogy Eddie egye meg őt :))!!

– Görögül is megjelentetitek a dalaitokat, vagy csak angolul? (Eleni)

Christianna: Nagyon izgatott lettem, hogy ezt megkérdezted! Ez egy nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy elsőként jelentsünk be valamit! Miután megjelent a Silent Scr3am debütáló album, talán már tudjátok, az a megtiszteltetés ért minket, hogy felkértek minket két további kiadvány megjelentetésére, ez egy lélegzetelállító visszajelzés volt számunkra. A Silent Scr3am japán és taiwani kiadása már megjelent, rajta különleges extra anyaggal és egy bónusz trackkel. Most már elmondhatom, hogy év végén piacra dobjuk a Silent Scr3am görög és ciprusi változatát is, ami nekünk óriási nagy öröm, nem csak azért, mert ez az egész felülmúlta a várakozásainkat, hanem azért is, mert ez egy lehetőség arra, hogy kifejezzük hálánkat a hazánk iránt, amely olyan melegen átölel bennünket.

– Mennyire tudtok érvényesülni ezzel a zenei stílussal Görögországban? Mennyire sikeres ott ez az irányzat? (Eszter)

Johnny: Figyelembe véve, hogy az Elysion fiatal zenekar egy olyan időszakban, amikor a társadalom egy csomó mindenen megy keresztül, különösen a pénzügyi helyzet kritikus, ez nem teszi egyszerűvé a dolgokat. Görögországban elég zsúfolt a metálzene színtere, nagy örömünkre egyre több és több zenekar győzi le az akadályokat, és kitörik a többi közül. Nagyon boldogok vagyunk, hogy olyan nagyszerű visszajelzést kaptunk, hogy megjelenhet a görög és ciprusi kiadvány, a mostani kegyetlen idők ellenére. Ez még erősebbé és elszántabbá tesz minket, hogy harcoljunk azért, amit szeretünk.

– Milyen gyakran próbáltok? Tudnátok mesélni arról, hogy néz ki egy Elysion-próba? (Dóri)

Johnny: 2010 nagy részét egy Görögország körüli turnéval töltöttük, és most már közel vagyunk egy új album készítéséhez, szóval nagyon sokat fogunk próbálni! Új anyagon, ötleteken dolgozunk, hogy meghozzuk a végső döntést, mi legyen a második albumon, és épp intézzük, hogy minél hamarabb stúdióba vonulhassunk, ez több mint izgalmas és inspiráló! Egy általános Elysion-próba jól megszervezett, de nagyon szórakoztató. Próbálunk nagyon óvatosak és szigorúak lenni, hogy ne hibázzunk, de ez nem foszt meg minket a nevetéstől és az ugratásoktól, mert ha jól sikerül egy dal, akkor az sokkal inkább levisz minket egyfajta “rock ‘n’ roll” üzemmódba. Egyszóval az időnk nagy részét inkább a stúdióban töltjük, de azért dolgozunk is rendesen!

– Igaz, hogy készültök egy „live-klippel”? Terveztek hivatalos videoklipet is a Silent Scream albumról? (Eszter)

Christianna: Az az igazság, hogy régóta terveztük, hogy forgatunk egy videoklipet, de nagyon el vagyunk maradva a terveinkkel, most pedig eljött az ideje a második albumunk felvételeire koncentrálni, ami most elsőbbséget élvez számunkra. Ugyanakkor nem lehetetlen, hogy szakítunk némi időt a következő hónapokban, és leforgatjuk a “Killing my dreams” klipjét, miután már dolgoztunk a koncepción a rendezővel. Azt kívánom, bárcsak mihamarabb megtörténne, mert tudom, hogy milyen lesz, és csak azt tudom mondani, hogy varázslatos lesz!

– Mennyit koncerteztetek eddig külföldön? Mit gondoltok, hol van a legtöbb rajongótok?

Johnny: Úgy gondoltuk, annyit turnézunk a hazánkban, amennyit csak tudunk, mielőtt kiterjesztenénk szárnyainkat a határon túlra. Így mondtunk köszönetet a görög metál közösségnek azért a nagyszerű fogadtatásért, amit a Silent Scr3am kapott. Múlt decemberben volt az első külföldi koncertünk, és őszintén úgy gondolom, ez volt a legnagyobb elismerés, amit valaha is kaptunk, hisz az Elysion lehetett az első görög banda, amely részt vett a Hard Rock Hell fesztiválon, az egyik legnagyobb európai rock és metál összejövetelen, amit minden évben megrendeznek az Egyesült Királyságban. Nem igazán tudom, hol él a legtöbb rajongónk… úgy sejtem, Európán kívül az Elysion jól szerepelhet Ázsiában is, tekintve a japán és tajvani keresletet a Silent Scr3am-re. Ugyanakkor úgy vélem, nem arra kell koncentrálnunk, hol élnek a rajongóink, hanem arra, hogyan szerezhetünk örömet minen egyes barátunknak, függetlenül attól, hol és mennyien vannak.

elysion3– Melyik volt eddig a legjobb/legemlékezetesebb fellépésetek, koncertetek?

Christianna: Nehéz megmondani, mert minden koncertnek megvan a maga saját egyedi hangulata és érzelmi állapota, emellett megosztani a tömeggel mindazt a varázslatos energiát, ami a zenéből árad, mindig emlékezetes. Ha választanom kellene, talána decemberi Hard Rock Festival lenne az, a fellépés, amit Johnny említett az imént. Még mielőtt odaértünk volna, látni az Elysion nevét a Helloween, Skid Row, Saxon, Stratovarious, Uriah Heep, L.A.Guns és a többi “Istenek” között, részegítő élmény volt. Soha nem fogjuk elfelejteni az egész bulit, és az egyesítő/összekapcsoló/összekötő légkört, ami jellemezte a fesztivált, végig a három nap alatt. Eltekintve a csodálatos visszajelzésektől, nagyon sokat tanultunk abból, ahogy megtapasztaltuk, milyen mélyen össze tud kötni minket a zene, és szívünket energiával és
inspirációval megtöltve tértünk vissza Görögországba.

– Jártatok már Magyarországon magánúton? Ha igen, hogy tetszett? (Eszter)

Johnny: Sajnos, én még nem voltam Magyarországon, és úgy tudom, a többiek sem. Reméljük, hamarosan lesz szerencsénk eljutni hozzátok, hátha valaki elhív minket, amilyen hamar csak lehet, és akkor találkozhatunk veletek élőben, szívből játszhatunk nektek, és végül megköszönhetjük, hogy olyan sok erőt adtok nekünk!

– Tudtátok, hogy nagyon sok görög ember disszidált Magyarországra a polgárháború idején? Van itt egy “Beloiannisz” nevű falu, ahol görögök élnek, az én szüleim is onnan származnak. Ismertek olyan embereket, akiknek a rokonai itt élnek/éltek? (Eleni)

Christianna: Eleni, ez így igaz! Nagyon örülök, hogy ezt leírtad. Régen több ezer görög emigrált más európai országokba, és szerencsére Magyarország is köztük van. Nem ismertem a falu nevét, de természetesen ez egy nagyon-nagyon görög név! Megtisztelve érzem magam, hogy ott voltatok a bajban, és ilyen segítséget nyújtottatok nekünk, ez eggyel több okot ad arra, el akarjunk jönni Magyarországra, és itt tölthessünk néhány napot, hogy minél több helyet meglátogathassunk itt! Igazán remélem, hogy amikor ez megtörténik, te is ott leszel velünk! 🙂

– Christianna, mikor kezdtél el énekelni, és hogyan jöttél rá, hogy ezt szeretnéd csinálni? (Dóri)

Christianna: Igazából azóta énekelek, amióta az eszemet tudom, az édesapám operaénekes volt, szóval a gyerekkori emlékeim tele vannak dallamokkal és szövegekkel… Nyolc évesen kezdtem zongoraleckéket venni, és évekig zenei tanulmányokat folytattam, énekórákon sosem vettem részt, de próbáltam saját magamból kihozni a legtöbbet! Amikor rájöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni az életemben, 15 éves korom körül, elkezdtem tanulni mint az őrült, különböző énektechnikákat, mindent, ami csak megtetszett a fülemnek! Abban az időben csak néhány nő volt a metál színterén, ha volt egyáltalán, és ez részben jó volt, mert nekem kellett megküzdenem azért, hogy megtaláljam a magam hangját, és nem kellett senkit utánoznom, vagy akaratlanul is másolnom. A female metál akkori hiánya sokat segített, hogy a magam megközelítésén dolgozzak, de természetesen csodálom a mai metál énekesnőket, mindig sokat tanulok tőlük…

– Mivel foglalkozol az éneklésen kívül? (Brigitte)

Christianna: Nos, úgy néz ki, a legtöbb dolog, amit csinálok, valamilyen szinten a zenéhez kapcsolódik, és ez egy áldás számomra. Egyetemi tanulmányaim közé tartozik a marketing és menedzsment szak, és amikor fiatalabb voltam, tanítottam angolt is, de minden mást fel kellett adnom ahhoz, hogy kövessem az álmaimat, szóval úgy döntöttem, ezt szolgálom, amennyire csak tudom. A zenén kívül mindig is írtam dalokat és szövegeket, szóval most, hogy az új albumon dolgozunk, ez egy nagyon kreatív alkalom számomra, igyekszem sokkal hozzájárulni a lemezhez! Ha éppen nem zenélek, akkor a kedvenc időtöltésem játszani az én drága cicámmal 🙂

– Köszönjük az interjút!

Johnny és Christianna: Megtiszteltetés volt számunkra, hogy azzal, hogy az Elysionről és magunkról meséltünk, közelebb kerülhettünk hozzátok! Amellett, hogy hálásak vagyunk mindenkinek, aki átfogott és hozzásegített minket a “Ladies on the Stage of Europe” verseny megnyeréséhez, külön szeretnénk köszönetet mondani azoknak a barátainknak, akik szántak rá időt, hogy kérdéseket tegyenek fel nekünk! Próbáltuk a lehető legőszintébben megválaszolni őket, de a zenénken keresztül is igaz módon feltárjuk magunkat, ezért reméljük, hogy hamarosan fellépés keretében is közelebb kerülhetünk hozzátok! Még egyszer hatalmas köszönet mindenkinek, és hadd mondjuk el, hogy ha volt itt más verseny, akkor biztosan ti nyertétek meg az első helyet a “Szívünk színpadán”!

Mindenkit megkérünk, hogy ha közölni szeretnétek az interjút, a FORRÁS FELTÜNTETÉSÉVEL tegyétek meg azt!

2011. máj. 06.