“Két drágaságom van” – Interjú Tarja Turunennel

tarjaterhesA finn Seura magazin cikkében Tarja Turunen terhességéről és kislányáról, Naomiról, valamint az új életükről mesél bővebben.

Tarja szívében az első helyen most a férje Marcelo és Naomi-baba állnak.
Az anyává válás szomorú emlékeket is felidézett saját édesanyjáról, aki 53 évesen halt meg rákban.

Az énekesnő Tarja Turunen (35) finnországi látogatása majdnem futósebességgel indult. A reptérről élő adásba sietett, hogy megerősítse a hírt a finneknek, hogy a világot bejárt hírek igazak. Tényleg anya lett.
Tarja Turunen már pár éve mesélte az interjúkban, hogy szívesen fogadnák egy baba érkezését. Most valóra vált az álom. Az argentinában lakó énekes turnéján férjén, Marcelo Cabulin kívül kislánya Naomi Erica Alexia Cabuli Turunen is részt vesz.
A kislány már 4 hónapos.
Miért titkolta terhességét és a szülést oly sokáig? És hogyan sikerült egyáltalán?
 
A békés Naomi

A Seura interjúra érkező Turunen ahhoz képest, hogy frissen sült anyuka, csodásan kipihentnek néz ki. Elmondása szerint az utóbbi napokban nem sokat aludt, de nem a baba hanem a munka miatt.
Finnországba jövetele előtt egymás után négy karácsonyi koncertet adott elő Németország különböző részein, és nem aludt jól a turnébuszon. Naomi baba és Marcelo viszont kellemesen aludtak a busz zötykölődésében, azok a hétalvók. “Naomi szerencsére nagyon nyugodt baba” – sóhajt Tarja.
Elmeséli, hogy gyermeke az Argentínából Európába tartó egész repülöutat is átaludta. A baba születése óta este nyolctól reggel hatig szundított, és legtöbbször egyszer riadt fel éjjelente enni.
“Egyszer sem voltunk fáradtak a gyerek miatt” – mondja a szerencsés anya.
Marcelo, az apa gondozza a csecsemőt akkor, amikor az énekesnő fellép vagy más munkabeli elfoglaltsága van.
Tarja abbahagyta a szoptatást a problémás kezdetek után. ” A testem nem úgy működött, ahogy kellett volna. Nem lehet ez ellen semmit tenni. És az meg is könnyíti az életet, hogy apa is hosszabb időt tölthet a gyerekkel” -gondolkozik Tarja.

Tarja Turunen lányának, Naominak kettős állampolgársága van. Tarja finnül Marcelo spanyolul beszél hozzá.

 Észrevétlen terhesség

Tarja Turunen anyasága novemberben derült ki saját akaratából. Az énekesnő kitett a Facebook falára egy képet, ahol karjaiban kisbabát tart. Hamarosan szóvivője is elismerte a médiának, hogy a kisbaba Tarja saját gyermeke.
“Direkt raktuk ki a képet Facebookra. Németországban a koncerthelyszínen úgyis kiderült volna a dolog.” – Tarja meséli, hogy a baba érkezése igazából nem volt különösképpen eltitkolva. Azt elismeri, hogy nem verte nagy dobra a terhességet, de nem azért, mert félt volna attól, hogy elveszíti a babát, vagy más szörnyűség történik. “Szerintem a magánügy az magánügy. Nem vagyok az a fajta aki promóciónak használná a terhességét”.
tarjaterhes2Igazán örül neki, hogy a dologról már régóta tudó családtagok és barátok nem mondták el senkinek a hírt. A terhesség a jól takaró ruháknak köszönhetően is titok maradt. “A terhességem alatt Argentinában tél volt, úgyhogy vastag télikabátot hordtam”-meséli Tarja nevetve.
Egyszer épp a babának vásároltak Marceloval mikor a rajongók kiszúrták és odajöttek hozzá beszélgetni. Fényképek is készültek – de senki nem vette észre a babavárást, se a szatyorban rejlő babaholmikat.
A rosszullétek se fedték fel a dolgot, mivel Tarja egyáltalán nem volt rosszul. Terhessége első öt hónapja alatt turnén volt. Hasa nem is tudott figyelemfelkeltően nagyra nőni, mert Naomi egy hónappal korábban született.
A koraszülés okairól Tarja nem akar beszámolni. “Meglepetésként ért, de egyikünknek sem esett baja”
A baba megszületése után Tarja saját bevallás szerint nem kerülte az embereket. Csak egyszerűen nem botlott rajongókba a séták alkalmával, amit a babával tettek.
Argentínában a lapszerkesztők tudtak a terhességről, de Tarja kérésére nem hozták nyilvánosságra a dolgot. Tarjának fontos volt, hogy ő számolhasson be először a hírről a finn közönségnek.

Két drágaság

Tarja környezetében vannak olyanok, akik gyermektelenségben szenvednek ezért a gyermekáldás nem volt számára nyilvánvaló. “Nagy mázlink volt. A 43 éves férjem se egy ifjú ember már. Nem akartam volna elveszteni az anyaság lehetőségét. Most Tarja elbűvölve figyeli hogyan tanul kislánya folyton valami újat. Korábban az énekesnő szívében az első helyet férje foglalta el, de most megoszlik ez a hely.
“Nekem ez a két drágaságom van. Csodálatos öröm, hogy anya lettem és a férjem iránti szerelmem is elmélyült. Csordultig telik a szívem amikor együtt látom őket”
Argentinában a családi kapcsolat Marcelo családjával nagyon közeli. Finnországban Tarja családja is várta már a viszontlátást és persze az új jövevénnyel való találkozást.
Sajnos a családdal való együttlét ideje is véges, mert Tarja Finnországban töltött idejének nag része karácsonyi koncertekkel telik majd, ami Savonlinnából indul és Jämsäben ér véget. Az új évre Tarja már családostul visszautazik Argentinába.
“Ott vár  a munka!”
Tarja azért azt mondja, a továbbiakban is igyekeznek a családdal együtt hazalátogatni Finnországba. Hiányzik neki Argentinában a finn csend és a nyár.
“De egy cseppet sem hiányzik ez a sötétség, nagy mínuszok, se a hó”-ismeri be.
Azért is jól érzi magát Argentínábanban, mert ott nem ismerik fel annyian, mint Finnországban.
“Finnországban a nyilvános énem nagyon sok erőmet elvette, Argentína megadta nekem a szabadságot.”
Az argentin kultúrának köszönhetően Tarja nyíltságot is tanult, ami segített kilábalni a depresszióból.
“Marceloval megtanultam nevén nevezni a dolgokat. Akkor nem rágódik az ember a dolgokon. Néha feszültebb hangnemben is társalgunk, de nem kiabálunk csapkodunk ajtókat és némásat se játszunk.”
Tarja szerint az argentín nyiltság néha elég vicces is tud lenni. Nemrég anyósa kérdezte tőle elég egyenesen, hogyan megy a párkapcsolat intimebb része a gyermekszülés óta. “Mondtam neki, hogy klasszul mennek a dolgaink. Most mindkettőnkek van egy új szerelme, amit fel kell dolgozni és az természetesen mindkettőnknek kihívás.”

tarjaterhes3Szigorú anya

Az anyaság saját édesanyjáról is szomorú emlékeket idézett fel, aki 53 éves korában rákban hunyt el.
A legnagyobb hiányérzet általában éppen Finnországban köszönt be.
“De azért már túljutottam anya szenvedéseinek és utolsó éveinek emlékén. Mostmár inkább csak a szépre emlékezem.”
Tarja szerint édesanyja több volt számára mint anya. “Olyanok voltunk, mint a zsák meg a foltja. Nagyon jól kijöttünk egymással és nagyon sokat vesztettem a halálával.”
Elmondása szerint Tarja szigorú nevelést kapott és egyenes tanácsokat az életre nézve: nem szabad álmodozni, hanem dolgozni kell.
“Valószínűleg én is elég szigorú anya vagyok. Azt akarom, hogy a saját gyerekem is megértse, hogy semmit nem adnak ingyen”. Szerinte utazással teli élete még nehézségeket fog okozni Naominak. A turnézó élet forgatagában nehéz lehet fenntartani a baráti kapcsolatokat. Tarja azért készen áll arra, hogy valamikor Marcelo és Naomi majd otthon maradnak addig amig ő turnézik. Ez új dolog lesz, mert lassan 12 éve Tarja és Marcelo mindenhová együtt mentek, egymás támaszaként.
“Az elválás nagyon nehéz lesz nekem és bizonyára számukra is.”

Tények: Tarja: énekes. 1977. augusztus 17 -én született Kitében.
– éppen a “Joulu sydämessä” (karácsony a szívben) koncertturnén van
– augusztusban adta ki Act 1 című élő albumát ami 4. szólólemeze.
– 1996-2005 között a szimfonikus metalcsapat Nightwish énekesnője volt, nyílt levélben bocsátották el.
– Buenos Airesben él férjével Marcelo Cabulival és leányával Naomival
– templomi zenét tanult a kuopioi Sibelius akadémián és klasszikus éneket a karlsruhei zeneművészeti egyetemen Németországban.

Forrás: http://s1119.beta.photobucket.com/user/afroditesarchive/media/Lehtijuttuja/Lehdet%202/seura_1.jpg.html

Fordította: Dina

2012. dec. 16.