Where is our singer? – 4. rész

whereeBátran kijelenthetjük, hogy egy zenekar lelke, motorja legtöbb esetben a frontember. Ám sajnos előfordul, hogy bármennyire jó zenét alkot egy adott csapat, nehezen találják meg hozzá a tökéletes énekest, aki hosszú távon tudja őket támogatni. Sorozatunk következő részében egy ismert német csapatot veszünk górcső alá, akik évekig ugyanazzal az énekesnővel dolgoztak együtt, ám távozása óta nehezen találják meg az utódját.

Xandria

where16
1997-ben alakultak Bielefeld-ben. Marco Heubaum hozta létre, és a barátait összeszedve dolgozni kezdett a projekten, amelyet a kezdetekben a Tiamat és a Paradise Lost zenekarok inspiráltak. Néhány hónap után zenei nézeteltérések miatt az akkori felállás szétszéledt, és Marco egyedül folytatta egy darabig, mielőtt újabb zenészeket keresett. 1999-2000-ben megtalálta a megfelelő tagokat, és 2003-ban debütáltak Kill The Sun című albumukkal. Innentől pedig a pályájuk töretlenül ívelt felfelé – egészen 2008-ig, amikor is…


Nicole Tobien (1997)

where15
Mindössze nyolc hónapig volt tagja a zenekarnak. Háttérénekesként erősítette Marco hangját, aki egyszerre funkcionált énekesként és gitárosként. 1997 augusztusában aztán a többi taggal együtt elhagyta a Xandriát.

Lisa Middelhauve (2000-2008)

where17
Érkezése nagyon jót tett a zenekarnak, hiszen nyolc éven át töretlenül erősítette őket, és nagy sikereket értek el együtt. Lisa – amint azt biográfiájában is elmesélte – eredetileg nem akart zenekari frontember lenni, de annyira beleszeretett a Xandria zenéjébe, hogy sorsa innentől megpecsételődött. Négy albumot adtak ki a közreműködésével (Kill The Sun, Ravenheart, India, Salomé – The Seventh Veil). Szerelmet is köszönhetett a csapattal való zenélésnek, hiszen Nils Middelhauve basszusgitárossal a zenekari évek alatt egymásba szerettek , és 2005-től 2013-ig házastársak voltak.

2008-ban azonban nehéz idők köszöntöttek a Xandriára, és Lisa úgy döntött, kiszáll. Mind a zenekart, mind a rajongókat megviselte ez a döntés, de természetesen elfogadták. Azóta is jó barátságban maradtak, és Lisa a háttérből továbbra is támogatja egykori zenésztársait.


Kerstin Bischof (2009-2010)

where18
2009 februárjában jelentették be, hogy ő lesz a Xandria új énekesnője. Akkor nagy reményeket fűztek hozzá, és Kerstin is örömmel vetette bele magát a zenekari teendőkbe. Koncertről koncertre jártak, megismertették őt a közönséggel. Kereken egy év elteltével azonban arra a döntésre jutott, hogy szakmai és magánéleti problémái miatt nem képes úgy támogatni a csapatot, ahogy azt kellene. Így hát búcsút kellett neki inteniük, ám a jó viszony vele is megmaradt – sőt, Lisa és Kerstin kifejezetten jó barátnők lettek.
Kerstin távozásakor egyébként Lisa ugrott be a megüresedett posztra néhány, már lefixált fellépés erejéig.

Manuela Kraller (2010-2013)

manuela2A bájos énekesnő érkezése nagyon jót tett a zenekarnak. Új rajongókat szereztek, akik már az ő arcával és hangjával kapcsolták össze a Xandriát. Operás hangja lehetővé tette, hogy a csapat egy kicsit jobban elmozduljon a szimfonikus irányba, és ezt alaposan ki is használták. 2012-ben kiadták vele a Neverworld’s End című albumot, és rengeteget koncerteztek együtt. A rajongók nagyon megszerették őt, ezért is ért mindenkit váratlanul a hír, hogy három év után távozik a zenekartól. Döntését azzal indokolta, hogy új utakat szeretne kipróbálni, a saját karrierjére koncentrálva.


Dianne van Giersbergen
(2013- )

dianne
Amikor a Xandria-hallgatók szembesültek azzal, hogy Manuela kilépett, már megvolt az utódja Dianne személyében. Ezt egy új csapatképpel támasztották alá, amit az énekesváltásról szóló közleményhez mellékeltek. Ebben az esetben tehát nem volt határozatlan időkiesés új frontember után kutatva, a rajongók kész tényeket kaptak. Dianne Hollandiából származik, és a Xandria mellett az Ex Libris énekesnője is. Vele továbbviszik a Manuelával megkezdett operás-szimfonikus vonalat. 2014-ben kiadták új lemezüket Sacrificium címmel.