Interjú az Amaranthe zenekarral

AMARANTH - GOTHENBUREG  2014 Photo copyright JOHN McMURTRIEA Femme Metal Webzine magazin interjúját olvashatjátok, akik Elize Ryd énekesnővel beszélgettek új albumuk rögzítéséről, illetve a jövőbeli terveikről.

Az Amaranthe készen áll arra, hogy lenyűgözzön minket új albumával, a „Massive Addictive”-vel, amely a zenei kísérletek és meglepetések robbanásának ígérkezik. A finnországi Porispere fesztivál közben volt lehetőségünk találkozni a csodálatos Elize Ryddel, és beszélgetni vele legutóbbi munkájukról, illetve a jövőbeli projektekről. Olvassátok el!

Hey Elize, üdvözöl a Femme metal webzine magazin, nagyon örülünk, hogy újra beszélhetünk veled!

Köszönöm szépen, számomra is öröm, hogy a Femme Metal Webzine-on lehetek!

Olvastam valamit a honlapotokon, miszerint a harmadik albumotok idén ősszel megjelenik, tudnál mesélni erről egy kicsit többet?

Nem olyan régen elkezdtünk dolgozni az új albumon. Mindig igyekszünk, hogy egy jobbat hozzunk össze az előzőnél. Mindenkinek nehéz feladat a zeneírás, de ha csak találsz valamit, amit igazán ki szeretnél írni, valamit, amit kiadnál magadból; mint nekem énekesként, azt éreztem, hogy „tudok még többet a hangommal, tudok többet mutatni, szeretnék egy dalt, amiben új oldalát mutatom meg a hangomnak”, így kaptam egy csomó inspirációt. Emellett másik billentyűt használtunk az új albumot, ami szintén sok ihletet hozott magával, és minden nagyon simán ment, nem éreztük azt, hogy valahol megakadnánk, minden nagyon jó volt. Nagyon elégedettek a közelgő albummal, reméljük, a hallgatóknak is tetszeni fog az eredmény, mert ez a legfontosabb dolog.

A múlt évben először játszottatok Észak-Amerikában, és hamarosan visszatértek egy új turné keretén belül, a Within Temptation zenekarral. Mit tudnál mesélni az első élményetekről az Államokban? És mit vársz a következő turnétól?

Nagyon jó élmény volt. Többen jöttek el, mint amire számítottam, persze ha először mész valahová, nehéz felmérni, hogy 20 vagy 400 fő lesz ott, de nagyon sokan voltak, természetesen ez adta meg a lehetőséget, hogy újra ott legyünk. Ezúttal a Within Temptation-nel, aminek nagyon örülök, énekesnős zenekarok együtt, egészen más úgy a légkör, mint amikor csak srácokkal vagy. Biztos vagyok benne, hogy sokan lesznek, csak azt nem tudjuk, hogy a nagy közönség nekünk szól-e majd, vagy inkább a Within Temptation-nek.

Volt egy évetek tele fesztiválokkal és koncertekkel egész Európa-szerte, de ha választanotok kellene, melyik volt a leglenyűgözőbb, melyik lenne az, és miért?

Ó Istenem, nagyon nehéz kérdés! Nem tudom, én vagyok-e egy kicsit furcsa ember, de ha játszom egy fesztiválon és óriási élmény, én nem emlékszem rá, mert sok figyelmet fordítok az emberekre, a közönség hangulatára, és ez az egyetlen, ami megmarad bennem. Amikor sokat utazom, nehéz erre figyelni. Emlékszem, amikor idén először játszottunk az American Beauty Car Show-n Tallinban, és mondhatom, az nagyon lenyűgöző volt, azt kívántam, bárcsak újra elnyomhatnánk az egész koncertet. Játszottunk a HojRockon is Västervikben, az nagyon meglepő volt számomra, egy nagy fesztivál a tengernél, az is remekül sikerült. A Porispere szintén csodás volt. Nagyon különbözik a kezdetektől, amikor még kis fesztiválokon léptünk fel. Minden fesztiválon igyekszem a pozitív dolgokat nézni.

Rátérve a videoklipjeitekre, azt kell mondjam, nagyon szeretem őket. Tudom, hogy a rendező Patric Ulleaus, együtt nagyon jó munkát végeztetek, de hogyan készül egy videó?

Leginkább úgy, hogy a zenekar elkezd róla beszélgetni, hogyan szeretné a videót, hogy nézzen ki, vagy mi kerüljön bele, ez olyan, mint az alkotás, van lehetőség álmodozni kicsit. Szeretjük a tüzet meg egyéb dolgokat, igyekszünk mindezt összepárosítani, és találni egy témát. Nem nézzük a határokat, csak a megoldásokat, ezért van az, hogy képesek vagyunk mindenféle extrém dolgot belevinni a videókba. És ezt azoknak az embereknek is köszönhetjük, akik támogatják ezt.

Mi a jövőbeli menetrend, az album megjelenése és az amerikai turné után?

Az észak-amerikai turné után Mexikóba megyünk, aztán Japánba a Loudpark fesztiválra, és mindezt 4-5 nap alatt. Utána visszatérünk Amerikába. Legalábbis azt hiszem, ezek a tervek, hogy véghez tudjuk-e vinni, az idő és pénz kérdése. Decemberben Oroszországban is fellépünk. Azután elkezdjük tervezni a következő évet.

A karriered élményekben gazdag, de szeretném tudni: mikor tetted meg az első lépéseidet a zene felé?

Nagyon fiatalon kezdtem, 12 éves voltam, amikor először játszottam egy musicalben, nyár volt, de igazából nem emlékszem, 13 vagy 14 voltam-e a bemutatáskor. Aztán a suliban részt vettem egy tehetségkutató versenyen, jó élmény volt a színpadon lenni, de ahol igazán sokat tanultam, az egy zenei művészeti intézmény volt, ott tanultam a legtöbbet a színpadról, előadásról, aztán munkát kaptam egy kabaréban, ahol táncosként és énekesként szerepeltem, egy héten 3 vagy 5 előadás volt. Sokat tanultam, és otthon érzem magam a színpadon, számomra ez természetes. Azt is el kell mondanom, hogy először 4 évesen álltam színpadon az anyukámnak köszönhetően, a testvérem és én templomban énekeltünk.

Végére értünk az interjúnak, nagyon köszönjük, hogy időt szántál ránk. Szeretnél mondani valamit a rajongóknak?

Köszönöm, hogy elolvastátok az interjút! Ne feledjétek, mindig kövessétek az álmaitokat, és köszönjük, hogy támogattok minket!

2014. szeptember 23.
Fordította: Esmi

Forrás: http://www.femmemetalwebzine.net/2014/09/23/elize-ryd-amaranthe-2/