RetroLadies in Rock – The ’60s

retroÚj cikksorozatunkban merész dologra vállalkoztunk, ugyanis úgy döntöttünk, nosztalgiázunk kicsit a régi idők női rockzenéjéről, és ehhez egészen a hatvanas évekig nyúltunk vissza. Igaz, hogy azokban az időkben a rock egészen máshogy szólt, mint később vagy napjainkban, de azért találtunk néhány előadót, akiknek zenéjében már éledezik a hamisítatlan rock’n’roll és társai. Az első részben tehát a hatvanas évekbe tekintünk vissza, a teljesség igénye nélkül.

Janis Joplin (1943-1970)

130626-janis-joplin
Őt valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Janis egyike volt az első előadóknak, akik megtörték azt az elképzelést, hogy egy énekesnőnek csak a pop vagy a népzene áll jól. Dalaiban a blues és a rock elemei keveredtek, amellyel rengeteg férfi és női előadót befolyásolt a későbbiekben. Első áttörését a Big Brother and The Holding Company nevű zenekarával érte el, amely 1966 és 1968 között működött. Később szólókarrierrel folytatta, de mindig volt saját háttérzenekara, mint a The Kozmic Blues Band és a The Full Tilt Boogie Band. Alig nyolcéves pályafutásának 1970-ben bekövetkezett halála vetett véget, ám a mai napig meghatározó alakja maradt a zenei életnek.

Goldie & The Gingerbreads (1962-1968)

goldie_g01

Ők voltak az első igazán úttörő csak csajos zenekar. A legtöbb lánycsapatot ilyentájt figyelmen kívül hagyták, őket azonban két kiadó is szerződtette. Igazi nagylemezük végül mégsem jelent meg, pedig a körülményekhez képest sikeresnek lehetett őket nevezni. 1968-as feloszlásukat egyesek a frontember, Goldie Zelkowitz (későbbi művésznevén Genya Ravan) túl erős és irányító személyiségével magyarázták, illetve az is frusztráltságot okozott, hogy saját kiadványaik keveset profitáltak.

The Luv’d Ones (1965-1969)

index
A lánycsapat előzménye a The Tremolons nevű projekt volt, amit Char Vinnedge énekes/gitáros álmodott meg, és kezdetben ő is játszott fel minden hangszert, amikor rögzítette első single-jét. Egy évvel később a zenekar a Dunwich Records kiadóhoz szerződött, ekkor változtatták meg nevüket a Luv’d Ones-ra. Együtt töltött éveik során több kislemezt is kiadtak, majd 1969-ben feloszlottak. Ezután Char Vinnedge egy Syrup nevű zenekarral folytatta tovább a zenélést. A kilencvenes évek végén a Luv’d Ones újjáéledni látszott, aláírtak ugyanis egy ötéves szerződést a Sundazed Records-zal, ahol összegyűjtötték korábban kiadott kislemezeiket, valamint jó néhány demót, és mindezt a Truth Gotta Stand című albumon jelentették meg. A lemez 1999-ben jött ki, és ugyanebben az évben jelent meg egy négyszámos EP a The Tremolons-os időszakból, ám a frontember Char ezt már sajnos nem érhette meg, 1997-ben ugyanis szívrohamban elhunyt.

The Clingers/The Clinger Sisters (1960-?)

The Clinger Sisters
Ezt a csapatot négy nővér, Peggy, Patsy, Debra, és Leesa Clinger alapította meg, akik szüleik révén erős zenei háttérrel rendelkeztek. A kezdetekben a country-n át a keresztény zenéig mindenféle stílust kipróbáltak, 1969-re pedig megérett bennük az elhatározás, hogy valami új zenei hangzást hozzanak össze. Kim Fowley és Michael Lloyd a szárnyaik alá vették őket, az eredmény pedig a „Gonna Have a Good Time” című dal lett, amit a Columbia Records ki is adott. Sajnos ezt a három perces robbanást nem követte hasonló siker, később a testvérek szétszéledtek, és külön-külön kezdtek karrierbe. A kilencvenes években azonban Patsy, Debra és Leesa, miután elég időt fordítottak házasságra és családra, újra összeálltak The Clinger Sistersként, és a keresztény zenei vonalat kezdték követni. Utolsó információnk, hogy kiadtak egy albumot The Fountain címmel.