Eltűnt énekesnők nyomában 3. – Astrid van der Veen

astridújAz Ambeon egykori üdvöskéjéről, Astrid van der Veen-ről még 2011-ben szerettünk volna cikket írni, ám akkor semmilyen információt nem lehetett róla találni. Egy évre rá, 2012-ben azonban saját honlappal tért vissza, ahol egy hosszú biográfiát olvashatunk róla. Ebben az írásban kendőzetlenül mesél a múltjáról, egészen onnan kezdve, hogy tizennégy évesen felvette első albumát (Beautiful Red – 2000), amely aztán eljutott Arjen Lucassenhez… innentől beindult a szekér, Astrid a média kellős közepén találta magát, ami nem igazán tetszett neki. Családjában is sorra jöttek a gondok, a szülők elváltak, a lánynak pedig a kamaszkor mellett ezzel és a zenei élet hátrányaival is meg kellett küzdenie. Valószínűleg senki sem tudta, de Astrid, akit a mai napig úgy ismernek, mint „a lány az Ambeonból”, nagyon nehéz időszakon ment keresztül, és ennek meglett a következménye: elköltözött otthonról, jelentős mennyiségű alkoholt és drogot fogyasztott, keveset evett, később pedig vagdosta is magát. Egy időre a zenéléstől is elidegenedett, aztán arra használta fel az alkotást, hogy a benne kongó ürességet kiírhassa magának (ezek a dalok, privát jellegük miatt soha nem jelentek meg). Éveken át küzdött az árnyakkal, önmagával, míg végül szakember segítségét kérte. Szerencsére sikerült megfelelő orvoshoz kerülnie, fokozatosan jobban lett, és már máshogy látja a világot – mindent igyekszik pozitív oldalról nézni, és örülni az életnek. Erre a szemléletváltásra mutat rá legutóbbi szólóalbuma, a 2012-es „Het Licht der wereld” is, amelyen csak anyanyelvén énekel. A biográfiájában leírtak szerint sajnálja, hogy korábbi dalaival túl sok negatív hatást küldött ki a világnak, mert ez ellentmond a jelenlegi, pozitív üzeneteinek. Ennek ellenére reméli, hogy akik az akkori énjében magukra ismertek, azok szintén a gyógyulás útjára lépnek, és ehhez nem félnek segítséget kérni.
Magával Astriddal is sikerült felvennünk a kapcsolatot, a folytatásban vele beszélgetünk!

– Hello, Astrid! Nagyon köszönjük, hogy elvállaltad az interjút!
– Hello, Dóri! Én is köszönöm!

– Az első albumod alig tizennégy éves korodban jelent meg. Pontosan mikor kezdtél el énekelni, saját dalokat szerezni?
– Amióta az eszemet tudom, énekelek. És körülbelül kilenc évesen kezdtem el írni saját dalokat. Emlékszem, amikor megkaptam az első szintimet, és megírtam rajta az első alkotásomat! Imádtam, és rengeteg időt töltöttem el azzal, hogy a szobámban ülve zenéket szereztem.

– A családod hogy fogadta, amikor énekelni kezdtél? Támogattak benne, vagy inkább ellenezték?
– A családom tagjai maguk is nagyon muzikálisak, és mindig támogatták a dolgot.

– Mit szólsz ahhoz, hogy az Ambeon projekt még mindig ennyire él a köztudatban, és nem felejtették el „a lányt az Ambeonból?”
– Úgy gondolom, nagyszerű, hogy voltak és még mindig vannak emberek, akik szerették az albumot, amit összehoztunk. És nagyon szép dolognak tartom, hogy sokan vannak az egykori Ambeon-rajongók közül, akiknek az új munkáim is tetszenek!zwembad

– Tartod még a kapcsolatot Arjennel?
– Hébe-hóba igen. Arjen nagyszerű és édes pasi, nagyon szerettem vele együtt dolgozni!

– Az oldaladon zavarba ejtő őszinteséggel mesélsz az életed nehéz időszakáról, ez becsülendő és szimpatikus dolog! Hogy érzed magad most?
– Nagyon sokat tanultam a múltból, ami miatt igazán hálás vagyok. És jelenleg nagyon jól érzem magam!

– Legutoljára 2012-ben jelentkeztél albummal. Várhatunk tőled mostanság új anyagot?
– Abszolút! Már dolgozom egy új albumon! És nagyszerű érzés, boldog vagyok, hogy újra zenét szerezhetek. Csak sok időm elmegy az iskolai dolgokkal, úgyhogy fogalmam sincs, mikorra lesz kész 😉

– Jelenleg mivel foglalkozol a zenén kívül?
– Pszichológiát tanulok.

– Üzensz valamit az olvasóknak?
– Nagyon boldog és hálás vagyok, amiért most már a pozitivitást és a boldogságot oszthatom meg az emberekkel a nyomor helyett, amelyben egykor magukra ismertek. Ez egy nagyon nagy kontraszt! Szeretném, ha mindenki átélné ugyanazt az örömöt és hálát, amit én tapasztalok meg mostanában, és remélem, hogy az új zenéim elhozzák nekik ezeket a gondolatokat és érzéseket!

Általános információk:

Születési hely, idő:  Hollandia, 1986.02.26.

Horoszkóp: Halak

Hajszín: Barna

Szemszín: Barna

Testvérek: Egy nővér

Hobbi: Fő hobbim a zeneszerzés, és a festés

Kedvenc étel: Fagyi 😉

Ital: Édesgyökér tea

Szín: Lila

Állat: Nagy és szőrős kutyák

Van saját állatod? Nincs.

Könyv: Eragon

Film: Vaklárma

Zenekar, énekes: Bach

Ország: Azokat az országokat szeretem, ahol nagy, magas hegyek vannak

Van valamilyen példaképed? Nincs.

Melyik volt életed legszebb napja? Azt hiszem, az volt a legszebb napom, amikor rájöttem, hogy minden nap szép, mert minden napban van valami, amiért hálásak lehetünk, és ami boldoggá tehet!

Astrid saját honlapja, ahol részletesen mesél a múltjáról: www.astridvanderveen.com