Interjú a Varna zenekarral

varna2Elkészült az interjúnk a Ladies in Rock – New Generation győztes csapatával, a Varnával. Ezúton is köszönjük törzsolvasónknak, Koltai Lacinak a remek kérdéseket!

– Ki írja a zenét és a szövegeket?

Tiana: Én írom az összes szöveget és az énekdallamokat. A gitárosunk és Rob írja a zenét.

Eddie: A zeneszerzés az együttes közös munkája, ahogy annak lenni kell. 🙂

Rob: Az összes szöveget az egyedi és páratlan Tiana írja. Ami a zenét illeti, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy olyan zenekar tagja lehetek, ahol megmutathatom az ötleteimet a tagoknak, akik nem csak értik, hanem meg is valósítják őket. Minden nap nagyjából 10 dalötletem támad, és nincs más dolgom, mint megmutatni őket Eddienek és T-nek és… Nos, így kezdődik. 🙂

– Milyen gondolatok inspirálnak titeket? Mi a ti üzenetetek, hitvallásotok?

Tiana: élethelyzetek és érzések inspirálják a dalokat. Néha konkrét elképzeléssel vágok a dalírásba, néha meg a dal írja magát. Az üzenetünk, a célunk a dalainkkal, hogy az életről írjunk. Ez egy közös pont mindannyiunknak, és azt szeretnénk, hogy az emberek azonosulni tudjanak a zenénkkel, és merítsenek belőle erőt szükség idején.

Eddie: Olyan zenét szeretek csinálni, amely inspirál, erőt ad, és csak egyszerűen nagyszerű.

Rob: Ami engem illet, mindig is egy powerhouse/dark irányra törekedtem. Sose szerettem a giccses zenét. Valami többre vágytam.

– Mivel foglalkoztok a zenén kívül?

Rob: Egy Romantix nevű sex shopban dolgozom. Milyen király már ez, nem?! 🙂

Eddie: én zenével kapcsolatos dolgokkal keresem a kenyerem (gitároktatás, fellépések, session munkák). Plusz ilyen-olyan alkalmi munkák.

– Mikor jöttök Magyarországra? (Erre csak egy választ fogadunk el: hamarosan :))

Tiana: Amint valaki megszervez nekünk egy fellépést, és foglal nekünk 3 repülőjegyet! Haha! Komolyan, alig várjuk, hogy találkozzunk a magyar #VARNAFAMILY-vel. Még mindig le vagyunk nyűgözve, hogy a zenénk ilyen messzire elért.

Rob: Nagyon hamar!

– A számaitokban van basszusgitár, és még több gitár is. Vannak egyéb zenekartagok a színpadon, vagy ezeknél a részeknél aláfestést használtok?

Rob: segédfelvételeket használunk háttérzenének és a teljesebb hangzásért. Ha jól csinálod, a közönség imádja 🙂

Eddie: Ezekről a felvételekről szól a basszus, néhány gitárszólam és az elektronikus cucc. Teljesebb hangzást biztosít, amikor élőben játszunk.

– Tiana, sportos vagy (és nagyon cuki :)). Szoktál edzeni, vagy űzöl valamilyen sportot?

Tiana: Köszönöm. Bárcsak azt mondhatnám, hogy igen, de akkor hazudnék. A testmozgásom kimerül a színpadi és próbatermi zúzásban, meg a szobabiciklizésben otthon. A konditermi edzés a legrosszabb rémálmom: túl félénk, introvertált vagyok hozzá.

– Tiana, mikor kezdtél el énekelni? Voltak más zenei projektjeid a Varna előtt?

Tiana: Kétévesen kezdtem énekelni. Az első demo kazettámat nyolcévesen készítettem. 16 éves koromig szólóénekes voltam, mígnem összegyűlt a bátorságom ahhoz, hogy együttesben működjek, amire mindig is vártam. Tagja voltam egy Vincent Street nevű együttesnek, és egy blues/rock zenekarnak, a Burning Wagon-nak; egy pár projektben is részt vettem, amelyekből nem lett semmi, aztán a volt gitárossal megalapítottuk a Living Eulogy-t, amelyet 2012-ben neveztünk át VARNA-nak. A többi már történelem. 🙂

– Játszol valamilyen hangszeren? (A My Heart c. videóban te játszottad a szintit)

Tiana: zongorázom, de csak amennyire magamtól megtanultam. Nem mernék színpadon játszani, miközben énekelek is. Az az igazság, hogy a színpadon túlságosan elvesztem a kontrollt ahhoz, hogy egy hagszerre is koncentráljak.

– Kik a kedvenc énekeseitek, zenészetek, zenekaraitok? Ki volt a legnagyobb hatással rátok zeneileg?

Rob: Mostanában őket hallgatom: Converge, At the Gates, Motionless in White és régi Killswitch Engage számok. Hallgatok még MUSE-t, Alkaine Triot, Greendayt, Three Days Grace-t és Paramore-t. A legnagyobb hatással rám igazából olyan énekesek vannak, akik őrületesen jól eltalált szöveggel hatolnak az elméd mélyére és teljesen felforgatják az érzéseidet. (Például a Converge All we Love, We Leave Behind című száma, amely a szerző szeretett kutyusának haláláról szól.

Tiana: Mariah Carey és Silverchair nagy hatással voltak rám, és még vannak a mai napig is. Szeretem még Otis Reddinget, és ez talán meglepő lehet, de Hansont is.

Eddie: Ez mindig egy nehéz kérdés! Megpróbálok ihletet meríteni mindenhonnan. Ha jól hangzik valami, akkor az JÓ! De ha meg kellene neveznem pár együttest a hard rock világából, azt mondanám, az olyan zenekarok, mint a Nothing More, a Freak Kitchen, A Hail the Villain és a Breaking Benjamin elég jók.

– Voltatok már Európában? Esetleg Varnában (Bulgária)?

Eddie: Kiskoromban éltem Görögországban egy ideig, de azóta nem voltam Európában.

Tiana: Nem! Sajnos nem. Nagyon szeretnék elmenni Európába, különösen Várnába, Bulgáriába. Bulgáriában volt egy újságmegjelenésünk és alig várják, hogy játsszunk nekik. Vannak apaági rokonaim Németországban és ott jobban értékelik a rock zenét, mint itt az USA-ban, szóval tényleg nagyon szívesen elmennék bárhova Európában.

– Mi történt köztetek és Rossen között? (volt gitáros – a szerk.)

Tiana: A szakmai megközelítés érdekében maradjunk annyiban, hogy úgy döntött, kilép az együttesből, és a zenekar számára ez a lehető legjobb lépés volt.

– Tudjuk, hogy jelenleg egy új EP-n dolgoztok. Mit tudnátok elmondani erről? Mire számíthatunk? Lesz valamilyen hatással a tagcsere a zenei stílusotokra?

Tiana: Annyit elmondhatunk, hogy NAGYON IZGATOTTUK vagyunk. A rajongóink megérdemlik, és türelmesen várnak rá a legutóbbi anyagunk megjelenése óta. Nyilvánvalóan jelentősen visszavetette a munkánkat, hogy kilépett a gitárosunk (az EP anyagának 90%-t már felvettük akkorra), de sikerült leküzdenünk ezt az akadályt, és jobban szólunk, mint valaha. Az új zenei anyag egy érettebb VARNA lesz, de megmarad annál az alap hangzásnál, amelyet a rajongóink megszokhattak. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy Eddiet a csapatunkban tudhatjuk.

Eddie: Az új CD az lesz, ami eddig is imádtatok a Varnában, csak egy fokkal még jobb!

Rob: Nos, én őrülten várom már, hogy megmutassuk nektek az új dalainkat. A legeslegújabb dalok meg, amelyeken most dolgozunk, igazán királyok!!! Az előző EP-nkhez, a TTIP-hez (This time, It’s Personal) képest szerintem léptünk egy szintet felfelé. Nagyon szeretem az új dalokat, meg az új kislemezünket, amelynek a nevét még nem mondhatom ki.

– Terveztek a közeljövőben teljes albumot megjelentetni? Késznek érzitek magatokat erre a kihívásra?

Rob: Igen és Igen!

Tiana: Igen! Mindig is ez volt a tervünk. Az EP-k kiadásával gyorsabban eljuttathatjuk a zenénket a rajongóinknak, és anyagilag is előnyösebb megoldás ez számunkra, hiszen mi magunk finanszírozzuk a zenekart.

– Hol veszitek el a zenéteket? Ilyenkor profi stúdióba vonultok, vagy mindent házilag csináltok?

Tiana: Minden zenénket a producerünkkel, Erik Ronnal vesszük fel a Grey Area Stúdióban.

Rob: Erik Ron pöpec barlangjában, egy baszottkemény rock studióban!

– Üzentek valamit a magyar rajongóknak?

Tiana: Imádunk titeket, magyar #VARNAFAMILY és nagyon köszönjük, hogy ránk szavaztatok a “New Generation of Ladies in Rock” versenyében. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ennyire szeretitek és támogatjátok a zenénket.

Eddie: Néhány középiskolai jóbarátom magyar volt, köztük az is, aki az első zenekaromban billentyűzött. Alig várjuk, hogy eljussunk hozzátok, és találkozzunk!

Rob: Komolyan azt kívánom, bárcsak elrepülhetnék hozzátok már ma este. Ezt őszintén mondom, és folyamatosan azon leszünk, hogy eljuthassunk a városotokba, és csapjunk egy görbe estét.

– Nagyon köszönjük, hogy időt szántatok ránk, és megválaszoltátok a kérdéseinket. Minden jót kívánunk!

Tina, Eddie és Rob: Nagyon köszönjük az interjút. Megtiszteltetek vele, és alig várjuk, hogy találkozhassunk!

 

english-copy