Flyleaf

flyleafA következő ajánlócikk kicsit rendhagyónak minősül, hiszen a Flyleaf zenekarról már többször szó volt nálunk, azonban a róluk szóló korai cikkek még a magazin legelső változatával együtt sajnos elvesztek. Magyar Mónika olvasónk kérésére most összeállítottunk róluk egy ismertető írást, hátha valaki még csak most ismerkedne zenéjükkel.A Flyleaf 2002-ben alakult Texasban, eredetileg Passerby néven. Alapítótagjai voltak Lacey Sturm énekesnő és James Culpepper dobos, hamarosan pedig csatlakozott hozzájuk Jared Hartmann és Sameer Bhattacharya gitárosok, valamint Pat Seals basszusgitáros. Érdekesség, hogy a zenészek posztjain azóta sem történt tagcsere.
flyleaf-band-j05Zenéjüket nehéz kategorizálni, legáltalánosabb műfaji elnevezésük a keresztény rock, de keresztény metalként, heavy metalként, alternatív metalként is emlegették már őket, illetve a hard rock és post-grunge műfaj is felmerült a nevükkel kapcsolatban.
Még Passerby néven három EP-t is rögzítettek, és két éven belül már több mint száz fellépés állt a hátuk mögött. 2004 márciusában Seattle-be repültek, hogy rögzítsenek egy új EP-t, amivel később olyan zenekarok társaságában turnézhattak, mint a Skillet, a Breaking Benjamin vagy a 3 Doors Down. Ezután azonban jogi okokból nevet kellett változtatniuk, így lett belőlük Flyleaf, a Breath Today című dalukat pedig már ezen a néven adták ki.
2005 októberében jelentkeztek első nagylemezükkel, amely a „Flyleaf” címet kapta. Erről az albumról jöttek ki olyan ismertebb dalaik, mint az „I’m so Sick”, „Fully Alive” vagy az „All Around Me”. Innentől kezdve pályájuk felfelé ívelt, a következő években turnéztak a Disturbed, a Stone Sour és a Three Days Grace zenekarokkal.
2009-ben jelentették meg második albumukat, ez volt a Memento Mori. Erről szintén nagyon slágergyanús és sikeres dalokat ismerhettünk meg. A csapat rendületlenül halmozta a sikereket, fesztiválról fesztiválra jártak, videoklipeket jelentettek meg, továbbá Lacey közreműködött a Broken Pieces című Apocalyptica dalban, illetve az ausztrál Orianthi egyik számában is vendégeskedett.
2010 novemberében az énekesnő bejelentette az örömhírt, miszerint férjével babát várnak, aki 2011 elején érkezett.
lacey2012 júniusában a zenekar a Twitteren keresztül erősítette meg, hogy készül a következő album, a New Horizons. A címadó dalt ez év augusztusában ki is adták. Maga az album október 30-án jelent meg, ám néhány nappal előtte a Flyleaf rossz hírt osztott meg a rajongókkal: tíz év közös munka után Lacey Sturm úgy döntött, elköszön a csapattól. Döntését azzal magyarázta, hogy „fia, Jack születése és a zenekar vezető hangmérnökének, Rick Caldwellnek halála együtt megértette vele a ’Memento Mori’ jelentését.” Helyére Kristen May érkezett, akivel korábban a Vedera zenekarban lehetett találkozni. Kristen 2013-ban debütált a rajongók előtt, a Something Better című dallal, amelyben a P.O.D. frontembere, Sonny Sandoval is közreműködött.
2014-ben megjelent a csapat negyedik albuma, a Between the Stars, amit már Kristen May énekesnővel rögzítettek.

Bár a Flyleaf keresztény rockzenekarnak van kikiáltva, Lacey Sturm nem értett egyet ezzel a címkével. Amikor egy alkalommal megkérdezték tőle, milyen érzés keresztény rockzenekarban játszani, így reagált:
„Nem igazán tudom, milyen az a keresztény rockzenekar. Nehéz erre válaszolni, mert mindenki másképp határozza meg, mit is jelent ez. Ha arról van szó, hogy keresztények vagyunk, akkor igen, keresztények vagyunk. De ha egy vízvezeték-szerelő keresztény, akkor őt is úgy fogják nevezni, hogy ’keresztény vízvezeték-szerelő’? Úgy értem, mi nem csak keresztényeknek játszunk. Mi csak őszintén zenélünk, és ez az eredménye.”
A zenekar többi tagja is azt vallja, hogy ők ’inkább keresztények, akik rockbandában játszanak’, és a hitüket hallhatjuk a zenéjükben.
Az új énekesnőt, Kristen May-t több rajongó támadta azzal, hogy „nem elég keresztény”, habár az énekesnő állítása szerint az. Emellett azonban ő is reméli, hogy a zenekart nem fogják túlságosan megcímkézni a „keresztény” jelzővel.

A Flyleaf Lacey-vel:

És Kristen May-jel: