Crystal Viper

crystal viper
A lengyel heavy metal zenekar már öt nagylemezzel büszkélkedhet. Ideje velük is megismerkednünk!

A Crystal Viper 2003-ban alakult, és a frontasszony, Marta Gabriel hozta létre, aki az ének mellett gitáron, basszusgitáron és zongorán játszik. Amikor összeállt a teljes zenekar, először feldolgozásokat játszottak. 2006-ban már felléptek a cseh Masters of Rock fesztiválon. Első albumukat 2007-ben jelentették meg „The Curse of Crystal Viper” címmel. Ez egy koncepciós album, egy “Crystal Viper: Khalandir Under Siege” című történeten alapul, amit Marta férje, Bart Gabriel írt évekkel korábban. Többszöri tagcserék mellett a csapat rendületlenül dolgozott tovább, 2008-ban felvettek egy EP-t, amit egy évvel később követett második nagylemezük, a „Metal Nation”, és egy élő felvételes albumot is piacra dobtak. 2009 végén a Crystal Viper leszerződött az AFM Records-szal, az ő gondozásukban jelent meg harmadik albumuk, a „Legends”. Marta ebben az évben vette át a ritmusgitár pozíciót, amelyen korábban vendégzenészek segítették ki őket. Így innentől kezdve a koncerteken is négyen játszottak.
2011 végén ismét stúdióba vonultak, és nekikezdtek negyedik albumuk felvételének. A Crimen Expecta egy koncepciós lemez fekete mágiáról, boszorkányokról, fikció és történelmi tények keveredéséről. Az anyag 2012 áprilisában jelent meg, a produceri munkákat Bart Gabriel végezte. Ez a lemez egyfajta áttörést ért el, a rajongóktól és a kritikusoktól egyaránt pozitív visszajelzést kaptak, és ebből a kiadványukból adták el a legtöbbet. A lemezfelvétel azonban nem volt olyan zökkenőmentes; akkori basszusgitárosuk, Tomasz Woryna munkahelyi okok miatt csak kevés basszusrészt tudott feljátszani, így a többit az énekesnővel, Martával rögzítették. A koncerteken Michal Badocha ugrott be a basszusgitáros posztra, eredetileg kisegítőként, néhány hónappal később azonban hivatalosan is zenekari taggá vált.
A csapat egyre több országba eljutott koncertezni, játszottak többek között Szlovákiában, Csehországban, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban és Dániában is.
2013 decemberében megjelentették ötödik nagylemezüket „Possession” címmel. Ez szintén koncepciós album, történetének középpontjában egy fiatal lány, Julia áll.

Jelenlegi tagok:
Marta Gabriel – ének, ritmusgitár
Andy Wave – szólógitár
Michal Badocha – basszusgitár
Golem – dob