Scardust

scardust
Izraelből származik a progresszív metált játszó csapat, akik 2016 augusztusában hazájukban előzenekarként léphettek fel a Symphony X előtt.
A jelenlegi zenekar elődje egy Somnia nevű duó volt, ami 2013-ban jött létre Noa Gruman (énekesnő) és Orr Didi (dalszerző) által. Ketten együtt írtak egy rockoperát, komplett szimfonikus zenekari, kórusi és metálzenei elképzeléseik voltak hozzá. A Gates of Dawn névre keresztelt mű teljesen házilag felvett, de technikai okok miatt nem tudták szakszerűen rögzíteni, sem hivatalosan megjelentetni, habár egy Betrayal című kislemez az operáról megtalálható a Somnia Youtube-csatornáján.
Amikor a dobos Yoav Weinberg és a basszusgitáros Yanai Avnet csatlakozott hozzájuk, a projekt fantáziából valósággá vált: kitört a sötét pincéből, és élő zenekarként lépett be a próbatermekbe. Orr és Noa ekkor úgy döntött, határozatlan időre félreteszik a Gates of Dawn projektet, és teljesen új dalokat kezdenek írni a csapatnak. Orr innentől kezdve már nem játszott a zenekarban, a háttérből vállalta a dalszerzés folyamatát.
2014 elején a felállás kibővült Yadin Moyal gitárossal és Lior Goldberg billentyűssel. Együtt megírták Shadow című első EP-jüket, amelyhez minden tag hozzátette ötleteit.
Ebben az évben már felléptek kisebb helyi klubokban. 2014 őszén rögzítették EP-jüket, amely 2015 februárjában jelent meg. Csak ezután derült ki számukra, hogy a Somnia nevet egy másik zenekar már levédette magának. Ekkor lett a nevük Scardust.
2015 októberében részt vettek az izraeli Melodic Alliance fesztiválon, decemberben pedig első ‘headliner’ koncertjükre is sor került Tel-Avivban, “The SCARDUST Epic Experience” címmel. A zenekar komolyan vette a dolgot, teljes kórus kísérte őket élőben a színpadon. Az esemény teltházas volt, és innentől kezdve egyre komolyabb sikereket értek el az izraeli zenevilágban. A 2016-os év is sikeres volt számukra, nyáron koncerteztek a Prey for Nothing és a Symphony X zenekarral is. Jelenleg első nagylemezükön dolgoznak.

Tagok:
Noa Gruman – ének
Yadin Moyal – gitár
Yanai Avnet – basszusgitár
Yoav Steel Weinberg – dob
Alex Nicola – billentyű

Orr Didi – „szellem író” és dalszerző

Facebook: https://www.facebook.com/ScardustOfficial/