Felfedezettjeink 1. rész – Amaranthe

amarantheakkormostÚjonnan induló cikksorozatunkban olyan zenekarokat veszünk górcső alá, akik még nagyon fiatalon és évekkel ezelőtt mutatkoztak be magazinunkban. Visszatekintünk, kik voltak ők, amikor ajánlót írtunk róluk, és megnézzük, hol tartanak most.
Az első részben egy olyan zenekarral foglalkozunk, akikről elmondhatjuk, hogy az évek során igazán nagy névvé nőtték ki magukat!
Az Amaranthe 2010. szeptember 7-én bukkant fel először a magazinban, akkor ezt írtuk róluk:

Lendületes svéd/dán metál három frontemberrel…
Az Amaranthe (a kezdetekben Avalanche) egy svéd/dán koprodukciós zenekar, amelyet Jake E. Lundberg énekes és Olof Morck gitáros/billentyűs alapított, de a projekt akkor vette igazán kezdetét, amikor csatlakozott hozzájuk Elize Ryd énekesnő és Andy Solvestrom, aki a hörgésért felel. A felállás aztán Morten Lowe dobossal és Johen basszusgitárossal vált teljessé, utóbbi azonban csak jóval később csatlakozott hozzájuk.
A power/melodic death metált játszó csapat tehát, ha úgy nézzük, három frontemberrel rendelkezik: Egy női énekessel, egy tiszta hangú férfi énekessel és egy hörgős taggal. Ez a fajta felállás pedig igencsak egyedinek mondható. Hármuk hangja profi módon elegyedik egymással a lendületes, energikus zenében.
2008-ban megjelentettek egy ötszámos demó anyagot, amit myspace-oldaluk segítségével népszerűsítettek. 2009-ben váltottak át az Amaranthe névre. Júniusban nekikezdtek debütáló nagylemezük készületeinek, októbertől pedig huzamosabb időre beköltöznek a stúdióba, hogy rögzítsék az anyagot. az album 2011-re várható, és eddig annyit tudni róla, hogy koncepciós lemez lesz.
Addig is hallgassátok a youtube-on fent lévő számaikat! Érdemes felfigyelni rájuk!

A cikkben említett debütáló album valóban 2011-ben jelent meg Amaranthe címmel. Ezt azóta még három lemez követte, a The Nexus (2013), a Massive Addictive (2014) és a Maximalism (2016). Elize Ryd frontasszony méltán emelkedett fel a legelismertebb énekesnők közé, rengeteg helyre hívják vendégénekesnek, ő pedig megy is, ahová csak tud.
Tagcserék azonban történtek a frontemberek posztján: Andreas Solveström hörgős tagot 2013-ban Henrik Englund Wilhemsson váltotta fel, 2017-ben pedig az egyik alapítótag, Joacim “Jake E” Lundberg is elbúcsúzott a zenekartól. Helyére Nils Molin érkezett.

Összegezve tehát: 2010-ben az Amaranthe egy ötszámos EP-vel és mindössze kétéves múlttal rendelkezett, ám már akkor megvolt bennük a potenciál. Azóta igazi húzónévnek számítanak koncerteken és fesztiválokon, széles rajongói táboruk van és megvetették a lábukat a Female metal világában.
Méltán lehetünk büszkék rájuk!