Anna Murphy

annaBiográfia-sorozatunk újabb részében az Eluveitie egykori tekerőlantosa, Anna Murphy a főszereplő, aki fiatal kora ellenére már számos projektben közreműködött, mindemellett pedig saját ötleteit sem hanyagolja el.
Anna 1989. augusztus 10-én született Lucerne városban, ír édesapa és svájci édesanya gyermekeként. Mivel mindkét szülő professzionális operaénekesként dolgozott Svájcban, a lány nagyon hamar kapcsolatba került a zenével.
2006-ban, alig tizenhat évesen lett az Eluveitie tagja, miután a zenekar kifejezetten tekerőlantost keresett, és egy barát beajánlotta őt. Érdekesség, hogy Anna akkor mindössze néhány hónapja játszott tekerőlanton. A német Faun zenekart hallgatva ugyanis megtetszett neki a hangszer, és vett néhány órát egy zeneiskolában, ám főleg az együttessel közös próbákon történő sok gyakorlás tette meg a hatását. Emellett alkalmanként fuvolázott is néhány számban, illetve énekelt.
Később annyira belejött a zenélésbe, hogy több formációhoz is nevét adta. 2010-ben az Eluveitie egyik tagja, Meri Tadic és ő létrehozták a godnr.universe! néven futó projektet. Év végén csatlakozott a Fräkmündt zenekarhoz, akikkel beneveztek a 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti selejtezőjébe (végül nem ők képviselték Svájcot). 2011 tavaszán hangmérnökként állt munkába az Obernauer Soundfarm stúdióban, ugyanebben az évben a Nucleus Torn zenekar tagjává vált.

Anna_Murphy_(musician)_20072013-ban Anna elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy szólóalbummal jelentkezzen. A lemez Cellar Darling címen jelent meg, és többek között Magyarországon is bemutatta élőben dalait, amikor 2014-ben Anneke van Giersbergent kísérte el fellépésre. Az albumon természetesen saját dalok kaptak helyet, amelyek az Eluveitie stílusától eltérően inkább melankolikus pop/rock műfajban íródtak. Nemcsak a zene és a szöveg az övé, de a keverést is maga végezte, és ő festette a borítót is.
A kérdésre, hogy miért a Cellar Darling szám lett az album címadója, Anna így felelt a Hammerworld magazinnak:
„Ez a dalötlet már régóta megvolt. Egy őrültről szól, aki embereket rejteget a pincéjében, és ott kínozza őket. Aztán az egyik áldozatával szerelembe esik, de nem tud mit kezdeni a helyzettel, ezért megöli őt. Elég sötét, komor dal, de nagyon tetszett ez a ‘pince-kedvenc’ kifejezés. Ez az ötlet már jóval azelőtt megvolt, hogy a dal megszületett volna, egyszerűen csak tetszettek ezek a szavak együtt. Szerintem nagyon jól hangzik, hogy ‘Cellar Darling’…”
Végül amikor 2016-ban kilépett az Eluveitie-ből, és úgy döntött, új projektbe kezd, az is a Cellar Darling nevet kapta. A zenekart két ex-Eluveitie taggal, Ivo Henzivel és Merlin Sutterrel hozta létre – utóbbi a szólólemezénél is sokat segédkezett és menedzselte Annát. A Cellar Darling debütáló albuma 2017. június 30-án jelent meg.

Anna egyébként nagyon szégyellős és visszahúzódó lány, ezért amikor 2014-ben a szólóalbumával koncertezett, kezdetben nagyon gyámoltalannak érezte magát. Nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a dalok között beszélnie kell az emberekhez, de a végére azért hozzászokott a dologhoz. Elmondása szerint rengeteg félelme van a hétköznapi életben, régen még bevásárlóközpontokba is félt bemenni, annyira tartott az emberektől és a különféle dolgoktól. Ám ha kilép a színpadra, az számára egy szürreális érzés, akár egy álom, egy teljesen másik világ, és miközben ott zenél, olyan állapotba kerül, hogy a közönségtől sem ijed meg.
Míg a művészetek terén igen sokrétű a tehetsége, saját bevallása szerint a matekhoz „béna”, és nehezen jegyez meg tényeket, híreket. Zenei ízlése vegyes, rengeteg műfajban meg tudja találni azt, ami tetszik neki, de a reggae-t ki nem állhatja.