Lisa Middelhauve is megszólalt a Xandria-ügyben

lisaLisa Middelhauve volt az az énekesnő, akivel a Xandriát megismerhettük, 2000-től 2008-ig volt a frontasszonyuk. Most ő is egy hosszú gondolatcsokorral jelentkezett a Dianne-Xandria-ügy kapcsán.
Lisa többek között arról ír, hogy soha nem volt egy ártatlan áldozat, és bár sokáig dühös volt a zenekarra, mert úgy érezte, tönkretették az álmait, de azóta eltelt annyi idő, hogy higgadtan át tudja gondolni a dolgokat. Mindenesetre elég keményen és nyersen fogalmazott. Döntsétek el ti, egyetértetek-e vele!

„1. Soha ne hibáztasd a menedzsmentet a zenekarral való félreértések miatt. A menedzsment nem a zenekar főnöke. A zenekar a menedzsment főnöke! A menedzsmentet azért fizetik, hogy amennyire csak tudja, sikeressé tegye a zenekart – a csapat által. (…) Ez azt is jelenti, hogy a menedzser mindig arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a zenekarból, még akkor is, ha a tagok nem érzik jól magukat. Nem számít, melyik tag. Haragudni a menedzsmentre, amiért csak az üzleti szempontokkal foglalkozik, olyan, mintha haragudnánk a szakácsra, amiért csak az étellel foglalkozik. Egyszerűen csak a munkájukat végzik.

2. Természetesen a nyomás nagy. A két legrosszabb koncertemet adtam betegen, és büszke voltam arra, hogy nem mondtam le. Ugyanakkor az ex-férjem, Nils Middelhauve is többször lépett nehéz körülmények között színpadra, azt is tudom, hogy a dobos (Gerit Lamm) nagyon-nagyon erős hátfájásokkal küzdött – és színpadra ment. Még olyan is volt, hogy Marco Heubaum (és biztosíthatlak titeket, hogy őt nagyon nem bírom) vérző ujjakkal játszott. (…)

3. Az énekes megkapja a figyelmet. Boohoo, srácok, ez elég rossz a zenekar többi részének. De ez azt is jelenti, hogy az énekesnőre nem csak az gyakorol nyomást, hogy a rajongóknak a lehető legjobbat nyújtsa, hanem a zenekarnak is állandóan bizonyítania kell, hogy szerinte ő nem „jobb” vagy „fontosabb” náluk. Ez mindkét nemre igaz, férfi és női frontemberre is. Ráadásul egy női frontembernek mindent bizonyítani kell: Gyönyörű, de elég rock’n’rollos ahhoz, hogy ne törődjön a külsejével. Intelligens, de nem arrogáns. Jószívű, de titokzatos. Nem kis hercegnő, de nem is férfias. De mindez a társadalom problémája, nem egyedül a Xandria kérdésköre.
Természetesen minden történetnek két oldala van. Hogy érzed magad, ha addig próbálsz, amíg vérezni kezd az ujjad, amíg a hátad évről évre egyre jobban megszakad, viszed mindenhova a nehéz cuccokat, vezeted a kocsit, mindent odaadsz a zenekarért – de észrevétlen maradsz? Ez az énekesnő picsa egyet tapsol, és rajongók ezrei csodálják őt ezért? Kinek hiszi magát?
(…)

4. Még mindig szörnyetegnek gondolom-e a Xandriát? Nem. Nem kedvelem Marcót, egyszerűen mert képtelen vagyok tisztelni, ahogy általánosságban az emberekkel bánik. Emellett nem gondolom őt nagyon eredeti dalszerzőnek, szereti elhallgatni azokat az embereket, akik segítettek neki lelket vinni a dalokba.
Azt sem szeretem, hogy a többi zenekartagnak sem tetszett ez az egész, mégsem volt tökük ahhoz, hogy változtassanak. (…) De, és ez fontos, a zenekar tagjai – akárcsak mi – képesek sérülni, kizárni, elhessegetni, megsérteni vagy csalódni más zenekartagokban. Legyen az férfi vagy nő. (Csak mondom, hogy a kedves ex-férjem, Nils Middelhauve a nőnemű teljes ellentéte, és elhagyta a zenekart ő is, csak róla senki sem beszél). Ez nem egy szexista probléma.

Lisa úgy véli, a fő probléma az egóval van, a Xandriával kapcsolatban pedig sok bizonytalanságról, rossz döntésekről és kommunikációs hibákról beszél.
„Ezek a srácok nem rossz emberek. Csak abban nem jók, amit csinálnak (kivéve a zenét, ami szerintem lenyűgöző). Nem foglalkoztak Lisa dühével, a zenei zseni Kerstinnel, a Tarja-örökség Manuelával, Nils érveivel, és most a szívkirálynő Dianne-nal.”

Lisa fontosnak tartotta kiemelni, hogy sajnálja Dianne-t, nagyra értékeli a közleményét és Manuela bölcs szavait is. De hangsúlyozza, hogy mindenki hibázik, és megérti, ha az emberek csalódottak, de adjanak nekik esélyt, hogy ők is elmagyarázhassák a történteket.

„Remélem, hogy tovább élvezhetem a Xandria zenéjét. Végül is, valahol még mindig az én felnőtt gyermekem, aki már nem él velem.”

Lisa egyébként jövő pénteken hozzámegy vőlegényéhez, és ezentúl Lisa Rodermund lesz a neve.