Aleah Stanbridge hagyatékai

Aleah Stanbridge énekesnőnél 2013-ban diagnosztizáltak rákot, 2016. április 18-án pedig szervezete feladta a küzdelmet a gyilkos kórral szemben. Mindössze harminckilenc éves volt. Angyali, éteri hangja és gyönyörű, mélyre hatoló szövegei megmaradtak nekünk, éltetve ezzel őt szívünkben. Ebben a cikkben két olyan projektet mutatunk be, amelyek az ő munkásságának állítanak emléket.  

Trees of Eternity

Aleah többször is vendégénekelt a Swallow the Sun zenekar albumain. Így ismerkedett meg a csapat gitárosával, Juha Raivióval, akivel egymásba szerettek, és Aleah haláláig egy párt alkottak. 2009-ben közösen alapították meg a Trees of Eternity nevű atmoszférikus doom/ambient metal formációt. Sokat dolgoztak a dalaikon, 2013 és 2014 között rögzítették is őket. Hogy Aleah életében mégsem jelent meg lemezük, annak egyrészt az volt az oka, hogy még nem érezték teljesen késznek a számokat, másrészt időközben diagnosztizálták az énekesnőnél a rákot, és ez is lassította a folyamatot. Ennek ellenére egy demót azért kiadtak 2013-ban, és videoklipet is készítettek.
Miután Aleah elhunyt, Juha és zenésztársai úgy döntöttek, összegyűjtik a már felvett dalokat, és kiadják őket az énekesnő emlékére.  Az album Hour of the Nightingale címmel 2016 novemberében jelent meg.

Hallatar

Aleah halála után Juha teljesen összetört, úgy érezte, képtelen tovább zenélni. Ám néhány hónappal később összegyűjtötte néhai kedvesének írásait, verseit és dalszövegeit, majd zenét írt rájuk. Tudta, hogy kezébe kell vennie a gitárt és kiadni magából a gyászt, a fájdalmat – ez végül olyannyira sikerült, hogy egy hét alatt megszületett az albumra való anyag.
A Hallatar létrehívásához nem akármilyen zenészek csatlakoztak: a mikrofon mögé az Amorphis frontembere, Tomi Joutsen állt be, a dobos posztot pedig az egykori HIM-tag, Gas Lipstick vállalta. A lemez október 20-án jelenik meg No Stars Upon The Bridge címmel. A My Mistake című dalban Heike Langhans, a Draconian frontasszonya vendégénekel, aki jó barátnője volt Aleah Stanbridge-nek. A Dreams Burn Down című számban pedig Aleah hangja is felcsendül majd.