Illuminata

Ausztriából származik a következő zenekar, műfajuk szimfonikus metal, illetve melodic power/gothic metal.

Az Illuminata zenekart 2006-ban alapította Lukas Knoebl gitáros és Dave Slut dobos. 2007-ben csatlakozott hozzájuk Katarzyna Nieniewska fuvolás és énekes, valamint húga, Joanna Nieniewska a frontasszonyi posztra (ő egy rövid ideig, 2009-ben együtt dolgozott a Visions of Atlantis zenekarral), és Christoph Vide basszusgitáros. Ez a felállás rögzített egy Lachrymal című demót, majd 2008-ban kiadták debütáló albumukat From the Chalice of Dreams címmel. Nem sokkal ezután Joanna személyes okok miatt kilépett,  helyére az osztrák szopránhang, Lisa Tomantschger került.
2009 nyarán kiadtak egy A Frame of Beauty című EP-t, ám néhány koncert után újabb változások történtek a zenekari posztokon: Lisa és Dave, az egyik alapítótag elhagyta a csapatot. A dobos helyét 2010-től Thomas Kern vette át, 2011-től 2012-ig pedig Joanna is visszatért a zenekarhoz.
Második nagylemezük, a 2011-es A World So Cold már nemzetközi szinten megjelent a Napalm Records gondozásában. Az Illuminata fellépett a szlovéniai Metalchamp fesztiválon, a Xandria, a Visions of Atlantis és a Serenity oldalán.
2014-ben a csapat az Indiegogo kampány segítségével gyűjtött pénzt az új albumuk finanszírozásához. A lemez Where Stories Unfold címmel 2015-ben jelent meg, a mixelést és a masterelést Jan Vacik végezte a Dreamsound stúdióban. A kiadványon közreműködött a hatvan tagú Czech Film Orchestra nagyzenekar, különféle kórusok és vendégzenészek. Ezen az albumon leginkább a power metalt és a filmzenék hatásait elegyítik. A lemeznek egy instrumentális verziója is megjelent.

Tagok:
Katarzyna Nieniewska – ének, fuvola
Sabrina Supan – billentyű
Thomas Kern – dob
Lukas Knoebl – gitár
Christoph Vide – basszusgitár

Facebook: https://www.facebook.com/illuminataband