Kırmızı

Török zenekar csak csajokkal. Ha műfajba kell sorolni őket, akkor hard rock/heavy metal, de nem szeretnek egy stílus mellett leragadni. Bár 2011 óta nem adtak ki új albumot, reméljük, hallunk még róluk!

A zenekart Idil Cagatay és Asli Polat alapította 2005-ben, Isztambulban. Nevükről (ami vöröset jelent) elnevezett első önálló kislemezüket öt évvel később, 2010 márciusában jelentették meg, és a maxin szereplő mindkét dalhoz klipet forgattak.
Egy évvel később debütált a nagylemezük Izyan (lázadás) címmel, ez volt Törökországban az első csak csajos rock/metal album, ami megjelent. A kiadvány teljes egészében a két alapítótag, Idil és Asli munkája, ők producerkedtek, illetve saját kiadójuk, a RedRec Music dobta piacra az albumot. Több dalukhoz is forgattak videoklipet, az Elveda (búcsú) című szám klipjénél Idil vízalatti teljesítményét is bemutatták. Előzőleg profi búvároktól vett leckéket, és sikeresen le is vizsgázott.
Emellett a csapat belevágott a koncertezésbe is. 2010-ben Ozzy Osbourne maga választotta ki őket előzenekarnak az isztambuli fellépésén. Részt vettek a holland Mundial fesztiválon is, albumuk pedig nemzetközi szinten is felkeltette az emberek érdeklődését. Ozzy mellett koncerteztek még az Arch Enemy, Haggard és a Destruction csapatokkal is.
2012-ben 252 zenekarból nyolcba beválogatták őket az Eurock Marathonon, ahol a második helyezést érték el.
Emellett létrehoztak egy Rock meets Orient nevű projektet, amelyben egy Asena nevű hastáncosnővel dolgoztak együtt. Ezzel a formációval feldolgozták a Led Zeppelin Kashmir című dalát szimfonikus és ritmus nagyzenekarral, ahol a rockzenekar és a hastáncosnő közös produkciója bemutatta Kelet és Nyugat kulturális elegyét.
A Kırmızı kiáll a családon belüli erőszak ellen, támogatnak egy ezzel kapcsolatos kampányt, Araf (purgatórium) című dalukat pedig elsősorban a hazájukban bántalmazott nőknek ajánlják.
A zenekar egy Red nevű karakter szemszögéből írja a zenét és a szöveget, amely egy saját, eredeti hangzásvilág, anélkül, hogy bármilyen műfajhoz lekötnék magukat.

Tagok:
İdil Çağatay – ének, gitár, hárfa
Fulya Akgün – gitár
Saba Arat – gitár
Ecem Otgucuoğlu – basszusgitárr
Aslı Polat – dob

Facebook: https://www.facebook.com/kirmiziband