Arjen Lucassen hölgyei – 2.rész

Ebben a cikksorozatban sorra vesszük Arjen Lucassen énekesnőit, akik akár egyszer, akár visszatérő vendégként vagy saját projekt keretén belül együtt dolgoztak a holland zenész/dalszerzővel.

ANNEKE VAN GIERSBERGEN

Talán kijelenthető, hogy ő Arjen egyik kedvenc énekesnője. Anneke hosszú évek óta adja a hangját Lucassen munkáihoz. Legelőször az Ayreon 1998-as Into The Electric Castle albumon tűnt fel, ő „alakította” az egyiptomi karaktert. 2000-ben a Temple of The Cat című kislemezen is énekelt, majd a 2008-as 01011001 albumon is részt vett. 2015-ben színpadra állították Ayreon The Human Equation című lemezét, a művet pedig 2016-ban The Theater Equation címmel DVD-n is kiadták. Ebben a színpadi változatban Anneke is szerepelt, ő játszotta a Félelmet, bár az eredeti, 2013-as albumon ezt a szerepet egy férfi, Mikael Åkerfeldt énekelte.
2014-ben Arjen és Anneke saját projektbe kezdett, ez lett a The Gentle Storm. Egy évvel később, 2015-ben kiadták a zenekar első és eddigi egyetlen albumát The Diary címmel. Arjen Lucassen csak az első koncerten lépett fel a csapattal, azután Anneke egyedül koncertezett a session zenészekkel. Azt nem tudni, lesz-e folytatása a projektnek, mivel Arjen visszatért a többi munkájához, Anneke pedig a The Gentle Storm koncertzenészeivel karöltve megalapította a Vuur zenekart 2016-ban, amelynek debütáló albuma In This Moment We Are Free – Cities címmel október 20-án jelenik meg.


Anneke van Giersbergen nevét a The Gatheringgel ismertük meg, amelynek 1994-től 2007-ig volt az énekesnője. Miután onnan kilépett, 2014-ig leginkább szólózott az Agua de Annique projekttel, illetve több csapatnál vendégénekelt egy-egy dal erejéig. Nemcsak énekes, hanem dalszerző és gitáros is. Férje, Rob Snijders egyben zenésztársa is, az Aqua de Annique dobosa. 2005-ben megszületett közös gyermekük, Finn.
Anneke számos alkalommal fellépett Magyarországon: A The Gatheringgel visszatérő vendégek voltak a Sziget Fesztiválon és a E-klubban, szólóban 2010 és 2014 között négyszer járt nálunk, a The Gentle Storm pedig 2015-ben két alkalommal is ellátogatott Magyarországra.