Arjen Lucassen hölgyei – 4.rész

Ebben a cikksorozatban sorra vesszük Arjen Lucassen énekesnőit, akik akár egyszer, akár visszatérő vendégként vagy saját projekt keretén belül együtt dolgoztak a holland zenész/dalszerzővel. A mai részben rendhagyó módon rögtön két hölgyeményről írunk, akik történetesen testvérek. A holland származású Jansen-nővérek mindketten több alkalommal együtt dolgoztak Arjennel. Nézzük, pontosan mi mindenben!

FLOOR JANSEN

Floor elsőként az Ayreon 2000-ben megjelent Temple of the Cat kislemezén tűnt fel, majd az ugyanebben az évben kiadott The Universal Migrator Part I: The Dream Sequencer című albumon is közreműködött.
2002-ben Arjen belekezdett egy új zenekarba, amely a Star One nevet kapta. Ehhez a projekthez négy énekes is csatlakozott, Floor Jansen mellett a Symphony X frontembere, Russell Allen, valamint Dan Swanö és Damian Wilson ragadta meg a mikrofont. A felállás állandóvá vált, két nagylemezt, egy DVD-t és egy live albumot adtak ki 2002 és 2010 között.
Mindeközben Floor az Ayreon-produkciókban is visszatérő vendégnek bizonyult: énekelt a 2008-as 01011001 albumon, a 2017-ben megjelent The Source című lemezen pedig ő alakítja a biológust.

 

Floor Jansen énekesnőt az After Forever zenekarral ismerhettük meg, amelynek 1997-től egészen a 2009-es feloszlásig oszlopos tagja volt. 2009-ben belekezdett egy új együttesbe, ez volt a ReVamp. Floor ebben a zenekarban kezdte el próbálgatni dalszerzői képességeit. A ReVamp pályája igen döcögősre sikeredett, mert 2011-ben Floor kiégéssel küzdött, emiatt egy időre visszavonult. 2013-ban új albummal tért vissza a csapat, ám ugyanebben az évben az énekesnő a Nightwish teljes körű frontasszonyává vált, miután korábban átmenetileg beugrott Anette Olzon helyére a koncerteken. Emiatt a ReVamp először határozatlan idejű hiátusra vonult, végül 2016-ban bejelentették feloszlásukat.

 

IRENE JANSEN

Irene nevét leginkább a 2004-es The Human Equation című Ayreon-albumról ismerhetjük, ahol ő alakította a Szenvedélyt. De részt vett a The Final Experiment albumon, és a The Theather Equation rockoperában is színpadra állt a Szenvedély szerepében. Emellett a Star One live albumán és DVD-jén is közreműködött.

A nővérére hangban és arcban is nagyon hasonlító Irene nem futott be nagyobb karriert saját zenekarral. Ő inkább vendégénekesként hallatja a hangját különféle projektekben, legtöbbször Arjen munkásságaiban. 2001-től 2004-ig egy Karma nevű power metal zenekarban énekelt.