Cardiant

Power metal Finnországból.

A zenekar már hosszú múlttal rendelkezik, ugyanis 2000-ben alakult. Habár az első években számos tagcsere történt a felállásban, és 2008-ra állt igazán össze a csapat. A korai években felvettek néhány demót, majd 2005-ben elkészült Midday Moon című debütáló albumuk, ám nem jelent meg Európában, csak Japánban.
A kezdetekben csak férfiénekessel dolgozott a csapat, ám nem volt könnyű megtalálni a megfelelő frontembert. Az első években Tuomas Helander énekelt náluk, ám az első nagylemez felvétele idején egészségügyi okok miatt ki kellett lépnie az együttesből. Helyére Janne Saksa ugrott be, de csak mint vendégénekes. Végül 2008-ban találták meg jelenlegi frontemberüket Erik Karhatsu személyében, aki korábban a finn Idols tehetségkutatóban tűnt fel.
2009-ben elkészült a zenekar második albuma Tomorrow’s Daylight. Az előzőhöz hasonlóan ez is csak Japánban jelent meg, illetve a Cardiant saját webáruházában lehetett hozzájutni. 2010-ben leforgatták első videoklipjüket Stars upon your life című dalukhoz.
2011-ben jelentkeztek az Eurovíziós Dalfesztivál finn nemzeti válogatójára Rapture in Time című dalukkal, hogy képviselhessék országukat a versenyen. A nemzeti döntőjükben az ötödik helyezést érték el.
2012-ben kiegészültek Outi Jokinen énekesnővel, így innentől kezdve két frontemberes a zenekar.
2013-ban megjelent harmadik albumuk Verge címmel, 2017-ben pedig kiadták a negyedik, Mirrors című lemezüket.

Tagok:
Erik Karhatsu – ének
Outi Jokinen – ének
Antti Hänninen – gitár
Marko Lindroos – billentyű
Mikko Mänttäri – basszusgitár
Lauri Hänninen – dob

Facebook: https://www.facebook.com/Cardiant/