Crimson Sun

Melodic heavy metal Finnországból.

A Crimson Sun létrejöttét 2005-re teszik, de ezt több névváltozat megelőzte. Alapítótagjaik, Joni Junnila és Teemu Hankanen még 2001-ben kezdtek el a projekten dolgozni, akkor még ismeretlen néven futott, majd 2003-tól 2004-ig Lucretia néven működött. Ezt 2005-ben először a Cryptic, majd a Crimson váltotta, mire elérte a jelenlegi, végleges formáját a zenekarnév. A változtatásokhoz valószínűleg annak is köze volt, hogy Teemu és Joni útja 2004-ben különvált. Joni dolgozott tovább a Crimson Sun projekten, amelynek 2005-ben alakult ki az első stabil felállása.
Elkészültek az első demófelvételek, ezeken még egy Tina Jukarainen nevű hölgyemény énekelt. Egyéb tagcsere mellett itt is változás történt később, 2011-ben Tina helyére Sini Seppälä érkezett, azóta is ő a csapat frontasszonya.
2013-ban The Border címmel jelent meg debütáló, négyszámos EP-jük, majd 2015-ben érkezett első nagylemezük, a Towards the Light. Az anyag nagyon jó visszajelzéseket kapott, több helyen az év debütáló albumának szavazták meg.
2017-ben újabb EP-t adtak ki The Spirit of Unchainable címmel, ez három dalt tartalmazott. Ezután részt vettek egy európai turnén az Amberian Dawn és a Diabulus in Musica társaságában.
2020. január 24-én megjelent második albumuk, a Fates.

Tagok:
Sini Seppälä – ének
Joni Junnila – gitár
Jukka Jauhiainen – basszusgitár
Antti Rantavuo – dob
Miikka Hujanen – billentyű

Facebook: https://www.facebook.com/crimsonsunband/