Almora

almoraTörök gyöngyszem. Erről a zenekarról nagyon keveset tudni, de összeszedtünk minden információt, amit találni lehetett!

Az isztambuli Almora 2001-ben alakult Soner Canözer zenész által, aki tizenöt éve tartó zenei munkásságával világszerte elismert művész. Az állandó énekes posztjára Nihan Tahtaişleyen került, ám egyes számokat maga Soner énekel, sőt: Tilsim című dalukban a fuvolás poszton álló Bilge Kocaarslan zendít rá. Az Almora szimfonikus metalként jellemzi magát, amelyben a tradícionális török folklór elemeket és a klasszikus zenét is elegyítik.

2002-ben megjelentették első albumukat Gates of Time címmel. Ezt 2003-ban a Kalihora’s Song, 2004-ben pedig a Shehrâzad követte. 2006-ban 1945 címmel jelentettek meg lemezt. Ezeken az albumokon túlnyomó részt az angol nyelvű dalok jellemzőek, mellettük csak két-három számot adtak elő anyanyelvükön.

Utolsó lemezük 2008-ban jelent meg Kiyamet Senfonisi címmel. Az előző albumoktól eltérően ez kizárólag török nyelvű dalokat tartalmaz.

Jelenleg nem lehet hallani a zenekarról. Hivatalos honlapjuk és myspace-es oldaluk egyaránt megszűnt. A Wikipedia szerint még léteznek, ám most, hogy ismét megnéztem róluk a leírást, történt egy apró frissítés: Nihan Tahtaişleyen énekesnő már nem szerepel a jelenlegi felállásban. Ezek szerint ő időközben elhagyta a csapatot; nagy kár, mert szerintem gyönyörű hangja van, és nagyon beleillett az Almora hangzásvilágába.

Egyelőre nem tudni, hogy alakul a zenekar sorsa a jövőben, mindenesetre egy biztos: nekik köszönhetően egy újabb igényes színfolttal gazdagodott a zenei paletta.

2010. május 19.