Anneke Van Giersbergen

AnnekeBiográfia sorozatunk következő részében a The Gathering egykori frontemberét, Annekét mutatjuk be nektek, aki jelenleg az Aqua De Annique frontembere, ám emellett még sok minden más fűződik a nevéhez. Kattints a részletekért!

Anneke Van Giersbergen 1973. március 8-án született a hollandiai Sint Michielsgestelben. Korán belekóstolt a zenébe; nyolc évesen már mixversenyeken szerepelt, majd 12 évesen elkezdett énekelni az iskolai kórusban. Nem sokkal ezután már énektanárral is képeztetni kezdte a hangját, és csatlakozott első együtteséhez. Több csapatban is kipróbálta magát, többek között egy Bad Breath nevű duóban is, amely blues-t, jazz-t, folkot és funkot játszott. Végül 1994-ben találta meg a neki való zenekart a Gathering személyében, amely egyben nagy hírnevet és elismerést is hozott neki. Innentől kezdve pályája felfelé ívelt, mind a zenekarral, mind egyéb zenei projektek segítségével.

1998-ban részt vett az Ayreon egyik albumkoncepcióján, az Into the Electric Castle-n, 2006-ban pedig a Napalm Death nevű grindcore/death metal zenekar Smear Campaign albumán is vendégénekelt. Több ilyen vendégeskedés esetében nem csak énekesnőként, hanem dalszerzőként is tevékenykedett.
A The Gatheringgel mindeközben 13 év alatt hat nagylemezt, három EP-t és három DVD-t is kiadtak. Karrierjük nagyon jó úton haladt, és nagy nevet sikerült szerezniük maguknak.

Anneke22007. június 5-én azonban Anneke bejelentette, hogy kilép a The Gathering-ből, mert több időt szeretne szentelni családjának és saját zenekarának, az Aqua De Annique-nek. Döntése sokakat megrázott, ám egyúttal kíváncsian várták új zenekarának munkáit. Még ugyanebben az évben debütáltak is Air című albumukkal.
2007. október 24-én Anneke Eindhovenben Sharon Den Adellel közösen előadta a Somewhere című Within Temptation-számot. Ugyanezt a dalt 2008. február 7-én ismét elduettezték Rotterdamban, az Ahoy Arena-ban,  amely aztán rákerült a Within Temptation Black Symphony DVD-jére is.

Egy 2008-as Ayreon albumon szintén vendégénekelt, majd ugyanebben az évben a Moonspell zenekarral is együtt dolgozott a Scorpion Flower című számukban, amit aztán 2008. december 3-án élőben is előadott a csapattal.
2009-ben Részt vett Devin Townsend Addicted című albumán, amelyen a legtöbb dalt ő énekli. Emellett Danny Cavanagh-gel, az Anathema vezetőjével közösen kiadtak egy albumot In Parallel címen. Eközben persze saját zenekarával sem tétlenkedik: 2009-ben kiadták Pure Air című albumukat, ahol több feldolgozás is megtalálható, különféle előadókkal közreműködve, majd szintén 2009-ben megjelent harmadik, In your Room című lemezük.

Egyéb tudnivalók

– Anneke zenei hátterét alapvetően a klasszikus zene és a jazz alkotja, de leginkább a rockot és a popot szereti. Főként az olyan előadók vannak rá hatással, mint Prince, Ella Fitzgerald és Tom York (Radiohead).
– Eddig összesen nyolcszor járt Magyarországon. Legutóbb 2009. december 28-án találkozhattak vele a magyar rajongók a Fővárosi Művelődési Házban, Budapesten, ekkor Danny Cavanagh-gel érkezett ide. Előtte még a The Gatheringgel többször is megfordultak a Sziget Fesztiválon, illetve az E-klubban.
– Férje Rob Snijders, aki egyben az Aqua De Annique dobosa. 2005. február 20-án Anneke megszülte első közös gyermeküket, Finn-t.

 

2010. augusztus 19.