Catafalque

catafalqueA Catafalque zenekart azért is érdemes megjegyezni, mert ők jelentettek meg először gothic metal albumot hazájukban, Törökországban. Ezáltal nevük igencsak népszerűvé vált országukban és külföldön egyaránt. Ideje, hogy mi is megismerkedjünk velük!

A zenekar a ’90-es években alakult, mostani felállását és stílusát azonban 2002-ben nyerte el. Önállóan megjelentetett „Never to be Buried” című EP-jükkel díjat nyertek, későbbi albumukkal pedig keresett zenekarrá váltak a különféle fesztiválokon, megosztva a színpadot megannyi ismert névvel. Emellett megalapították saját rajongótáborukat.

Az első albumot (Unique) 2002-ben rögzítették Serdar Öztop stúdiójában. A lemez megjelentetésére eredetileg 2003-ban került volna sor, de miután gondok adódtak, csak 2005-ben dobhatták piacra a Poem Productions gondozásában. A lemez nagy sikert aratott, s nem sokkal ezután a Catafalque nekilátott a következő album felvételeinek. A Dialectique névre keresztelt lemezt egy éven át, 2006-tól 2007-ig készítették, s míg elődje egy igazi gothic metal album volt, addig ezen a korongon megjelennek a pop és a dark metal különféle jellemzői is, szintetizátorral és egyéb technológiai hangzásokkal megtűzdelve. A várva várt album 2007 júniusában jelent meg.

A Catafalque tehát igazi úttörőnek számít a török zene történetében. Íme egy példa arra, hogy bármelyik országban akadhatnak tehetséges feltörekvő zenekarok, akik igényességüket tekintve nem maradnak el a „nagy öregek” mögött sem.

Tagok:

Özge Özkan – vokál

Metehan Mert Çakir – vokál

Arin Baykurt – gitár

Alper Tabakçilar – basszusgitár

Onur Akça – dobok

Serhan Diren – billentyű

2010. ápr. 28.