Kun Anita

Anita2Biográfia sorozatunkban a tehetségesebbnél tehetségesebb énekesnőket mutatjuk be nektek hétről hétre, s így lesz ez most is!

Ám ezúttal nem kell olyan messzire mennünk, hiszen az Ideas énekesnőjét, a csodálatos hangú Kun Anitát ismerhetitek meg jobban, aki lelkesen válaszolt feltett kérdéseinkre.
Együttműködését ezúton is még egyszer köszönjük!

Születési hely és idő: Gödöllő, 1974.07.26.

Csillagjegy: Oroszlán

Gyermekek: Két gyermekem van. Anita (14 éves) és Nataniel László (4 éves).

Kedvenc előadók, zenekarok: Nightwish, Within Temptation, Evanesceance, Epica, Tarja Turunen , Avantasia,Dream Theater stb és Magyarok is Ákos, Ágnes, Géniusz stb

Kedvenc könyvek: Biblia, Dascalos a ciprusi mágus könyvei és tanításai , Mennyei prófécia, Titok és még sorolhatnám. Sok van.

Kedvenc szín: leginkább a mély vörös, indigó kék, de a sárga , zöld, fehér, lila is…csak pinket ne!

Kedvenc filmek: Gladiátor, Passió, A Karib tenger kalózai, Spirit filmek és nagyon szeretem a meséket. Szeretem a jó vígjátékokat, mert nevetni jó. Magyarország története.

Kedvenc TV műsor: Hát olyan nincs…

Kedvenc sport: úszás, bringázás, aerobic

Kedvenc város: Gödöllő

Kedvenc étel: saláták és a kínai konyha, szeretek főzni

Életfilozófia: Minden ami nem öl meg az megerősít.

Hobbi: sport, erdő-mező

Kedvenc Ideas dalod: Égjen még, Csak emlékezz rá és vannak még

Dal, amelyet szívesen előadnál: Ave Maria (Schubert) feldolgozva és vannak még ötleteim.
AnitaMióta énekelsz, mikor kerültél először színpadra?

Kislány korom óta csak éneklek meg éneklek. Én alig beszéltem.

Az oviban is egyszer (mesélte édesanyám) az óvónő megjegyezte szülőin, hogy nagyon ritka az olyan gyerek mint én, aki nem beszél, hanem mindent elénekel.
14 évesen egy szál gitárral adtam elő saját szerzeményemet karácsonykor az egész iskola előtt és tulajdonképpen innentől kezdve folyamatosan közönség elé kerültem.
16 évesen már zenekarral énekeltem bárban (megbíztak bennem a szüleim mert megbízható voltam) és ott ismertem meg azokat a nagyszerű zenészeket akiktől a későbbiekben is sokat tanultam.
Ki Mit Tud-on indultam és megragadtam minden alkalmat hogy közönség előtt szerepeljek, hogy rutint szerezzek és legyőzhessem a hatalmas lámpalázamat, ami sajnos nagyon erős volt bennem. Majd énektanárt kerestem, volt sok tanárom (nagy nevek is) de rájöttem, hogy nem biztos, hogy a nagy nevű énektanárok,előadók azok akik át is tudják adni a tudást és ennek tudatában kerestem tovább.19 évesen találtam meg az igazit.
Közben suli, sport és zene, zenekarok, stúdiózások, egyéb felkérések esküvők műsoraiban (szertartáson).Viszont folyamatosan írtam a saját zenéimet, csak úgy, mert már olyan volt ez mint az hogy reggel-este fogat mosok. Hozzá tartozott az életemhez kicsi korom óta.

Majd jött egy törés az életemben és abba kellett hagynom az éneklést. Azt hiszem akkor kicsit meghaltam. Jól eltemettem magam. Ez három évig tartott és akkor jött a Nightwish!
Nem tudtam tovább csendben maradni. Akkor újra pontosan tudtam mit akarok és ennek tudatában kerestem és megtaláltam az Ideast. Azóta csak az Ideas van és Tibcsy épp a napokban a szülinapi köszöntőmben azt írta, hogy reméli még nagyon sokáig rázhatjuk együtt a rongyot.
Hallani sem akarnak arról, hogy nyugdíjba menjek.:-)

 
Játszol esetleg valamilyen hangszeren?

Sajnos nem. Régebben gitározni és zongorázni tanultam, de sajnos nem voltam kitartó. Kitartás nélkül meg nem lehet elérni semmit sem. Csak az énektanulmányaimban voltam rendíthetetlen.

Az énekesnői karriered előtt dolgoztál más területen?

Sok területen dolgoztam és fogok is még.:-) Jelenleg a zenéből nem lehet megélni. Legalábbis ebből nem. Mást meg már nem akarok csinálni.(más stílusú zenét)

Hogyan készülsz fel egy koncertre?

Rohanva vásárlás, főzés és a két gyermek között. Mint egy énekesnő, aki anya és feleség is egyben. Észben kell tartanom és el kell intéznem a zenekar dolgait is amelyek nélkül nem létezhetnénk, tehát magamra nagyon kevés időm van. Viszont a rendszeres meditációra és szellemi feltöltődésre mindenképpen időt kell szakítanom, mert ha én széthullok akkor nagyon sok dolog szétesik velem együtt. Inkább a csend és meditáció, mint a sminkes, a  kozmetikus,  a fodrász és a beénekelgetés.  Fontossági sorrendet kellett kialakítanom, mert sok dologban észen kell lennem.

Anita3Melyek a legjobb és legfurcsább színpadi élményeid (ha vannak)?

A legjobb mindig az, amikor a közönség velünk él és mi velük. Csodálatos tud lenni amikor oda-vissza megy az energia.

A legkínosabb az volt amikor lemerült az aksi a mikrofonomban koncert közben , pedig koncert elején még fullos volt. Meg amikor nevető görcs jön rád, mert lent a közönség soraiban látsz olyat amitől megszakadsz és nem lehet nevetned. Vagy éppen a színpadon történik valami ( pl.Csiky agyonüt a gitárjával, mert nem látja headbang közben hogy én is ott vagyok valahol) egymás közt és jó a hangszereseknek, mert ők nevethetnek hangosan, de ha én végigkacagom a dalt az kínos.

Mi a legjobb dolog szerinted az éneklésben?

Az éneklés. Gyógyító, felszabadító hatása van. Számomra a legjobb kommunikációs lehetőség.

Életed mely pillanatát tartod a legértékesebbnek, amelyre mindig emlékezni fogsz?

Gyermekeim születése csodálatos pillanatok voltak. Meg amikor rájöttem hogy hol is van Isten valójában.
De én nagyon sokszor boldog vagyok amikor zenélek, vagy zenét írok, vagy éneklek és magával ragad a zene.
Sokszor boldog vagyok csak úgy olyan pillanatokban, ami nem világrengető pillanat, de megérint a teljesség és mindent, mindenkit egynek érzékelek. Ezek csak pillanatok, de nagyon nagy nyugalom és békesség van bennük. Sok szép emlékem van, amikre szívesen emlékezem és akár milyen is a sorsom, én ott legbelül  mégis boldog vagyok, mert sok szép és jó dolgot kaptam.

Hogyan ismerkedtél meg Pároddal?

Először menekültem előle  és utána tőle is. Ez az igazság. Azután egy idős hölgy mégis összehozott vele a zene kapcsán (pedig nem zenész a férjem) és utána beigazolódni látszott a mondás miszerint a sorsod elől hiába menekülsz.

Írd le, milyen személyiség Anita! 😉

Bonyolult.:-) Majd megkérdezem az egyetlen barátnőmet, de valószínű ő is csak mosolyogni fog. De egy biztos. Nagyon nehezen tűröm és tolerálom a hazugságokat. Az igazságot szeretem. Még akkor is, ha az esetleg fájdalmas igazság. Fejts meg légyszíves!

Szerkesztői jegyzet:

S ha adott a felkérés, élek a lehetőséggel és próbálom is megfejteni!
Én úgy vélem, hogy Anita egy rendkívül nyitott, közvetlen személyiség. Ezt elsősorban az interneten tapasztaltakra, ismerősök által meséltekre és erre az interjúra alapozva merem állítani.
S bár személyesen még nem volt szerencsém megismerni, bizton állítom, hogy Anita személye és hangja igazán nagy kincs kis hazánknak! 😉

Írta: Brigitte
2010. augusztus 5.