Sharon den Adel

SharonSharon den Adel a szavazatok alapján a második énekesnő, aki iránt a legjobban érdeklődtök, így a következő cikkben a holland énekesnőt mutatnánk be, aki a Within temptation tagja.

Sharon Janny den Adel 1974. július 12-én született a dél-holland Waddinxveen-ben.

Zenei családból származik; elmondása szerint mindig szeretetteljesen zenéltek, és olyan előadókat hallgattak, mint Chris Rea, Santana, Deep Purple, Pink Floyd.

Van egy bátyja, aki 6 évvel idősebb nála.

Első zenével kapcsolatos élménye:

„Kazettáim voltak, amik mára nem igazán maradtak meg. Mint már említettem, a bátyám 6 évvel idősebb nálam, és mikor 10 éves lett, a szüleim eldöntötték, hogy most már kaphat zsebpénzt. Ekkor én 4 éves voltam, és nem örültem ennek. Kiharcoltam, hogy nekem is adjanak valamennyi zsebpénzt minden héten. Nekik viszont volt egy kikötésük: ezt a pénzt csak zenére költhetem. A bátyám arra költhette, amire akarta, de én nem. Ez elég érzékenyen érintett.
Minden héten a családommal elmentünk a helyi lemezboltba, és olyan kazettákat választottam magamnak, amik éppen megtetszettek (Jeff Wayne-től elkezdve a Moody Blues-on át, a Boney M-ig). Így aztán elég változatos zenei ízlésem lett.”

Olivia Newton John volt az első női példaképe, aki a Grease címdalát énekelte és még mind a mai napig nagyon szereti.

Továbbá nagyon kedvelte Carol Decker-t is, aki a T’Pau 80’as évekbeli brit együttes frontembere volt, s első fellépése alkalmával is az ő dalát énekelte el („China In Your Hand”) 13 éves korában.

14 éves korában szállt be az első együttesébe, a Kashiro-ba, ahol 5 évig zenélt. Ahol szintetizátoron játszott, mert nem volt kellő önbizalma ahhoz, hogy bevallja ő tud énekelni is. De elmondása szerint borzalmasan játszott, mert egyáltalán nem értett hozzá.

De egyszer „feláldozta magát” és kiállt énekelni, s akkor jött rá, hogy ő mindig is ezt szerette volna csinálni.

A 90’es években kezdett el keményebb zenéket hallgatni, mint a Metallica, Death, Cathedral, s ebben az időszakban ismerte meg jelenlegi párját is, Robertet!

Robertnek már akkor nagyon tetszett Sharon hangja, ám ekkor még mindketten más bandában játszottak. Miután a srácok összevesztek a The Circleben, Robert kilépett és aztán indult el a Within temptation „élete” 1996-ban debütáló albumukkal az Enterrel.

Eleinte a családja nem örült Sharon döntésének, mivel úgymond más terveik voltak a lánnyal, de miután látták mekkora sikereket érnek el, egyre büszkébbek lettek rá és még a koncertjeikre is el szoktak látogatni!

Egyéb érdekességek:

– Nehezen talált barátokat…

„…egészen 10 éves koromig nem Hollandiában laktam. Az apukám a telekommunikációban dolgozott, így szinte mindig úton voltunk. Olyan országokban éltünk, mint például Yemen és Indonézia, de sehova sem telepedtünk le. Elkezdtem egy iskolát, és mire megismerhettem volna a többieket, már mentünk is tovább.

Így tehát mikor visszakerültünk Hollandiába, nehéz volt barátokat szereznem. Az sem boldogított túlságosan, hogy én már annyi idősen tudtam, mi az a klasszikus rock. „

– Sharon mielőtt zenei pályafutásába kezdett volna, nem tanult énekelni, mert saját maga gyakorolt az általa kedvelt dalok hallgatásával, betanulásával és egy-két tanáccsal a légzést illetően.

Eredetileg a divat világában dolgozott, ám az Ice Queen sikere után ott kellett hagynia állását, ám ezt a képességét az együttesben is tudja hasznosítani, mivel így ő tervezi a saját illetve a fiúk fellépő ruháit is. Persze a kivitelezést másra hagyja azért 😉

Ez viszont annyiban jó, hogy régóta ismeri a fiúkat, ismeri az ízlésüket, és hogy mit viselnek szívesen így sokkal inkább hozzájuk illő ruhákat tud készíttetni, amelyekben jól is érzik magukat a színpadon.

Az eddigi legkínosabb pillanata közül nem emelt ki konkrét esetet, de elmondása szerint a ruhái szoktak gondot okozni a színpadon.

Mellékprojektek:

Sharon számos más metálbandánál vendégeskedett már, mint a Delain, After forever, Aemen, Avantasia, továbbá egy érdekes formációban is megmutatkozott mégpedig Armin van Buurennel 2008-ban.

Magánélet:

Sharonnak és Robertnek két gyermeke született, egy kislány- Eva Luna (2005-ben született) és egy kisfiú- Robin Aiden (2009-ben).

Kedvencei:
– hobbi: film, zene, főzés, olvasás és fotózás
– szín: zöld, fehér, fekete, türkiz és rózsaszín
– előadó: Muse, HIM, Preisner, Tori Amos, Heather Nova, Type O Negative, Paradise Lost, Björk, Nirvana, Enya, Clannad, Dead Can Dance, Hole, Orphanage, Sinead O’Connor, The Verve, Anouk, Ayeron és Kate Bush
– albumok:
Enya – The Celts
Sinead O’Connor – The Lion And The Cobra
Type O Negative – October Rust
Tori Amos – Little Earthquakes
– tervezője: Alexander McQueen
– WT dala: “Mother earth”, “The Cross” és “All I Need”
Írta: Brigitte
2010. május 5.