Év végi összegzés – 2010

osszegzes-copy

Elérkezett az év vége, s így az utolsó napon érdemes visszanézni az elmúlt időszakra.
Az idei évünk sok sok Metál Lady-s újdonságban bővelkedett, vadiúj albumok, videoklipek, koncertek és egyéb érdekességek követték egymást.
A teljesség igénye nélkül vegyük át, mi minden történt 2010-ben! Egyúttal ezzel a cikkel szeretnénk mindnyájatoknak nagyon boldog, sikerekben gazdag új évet kívánni!

JANUÁR

január– Lisa Lasch kilépett a Coronatusból, bár a rockos hangú énekesnő távozását a zenekar csak májusban tette közzé a hivatalos honlapján.

– Debütált a The Murder of my Sweet „Divanity” című albumával.

– Január 22: Hazánkban járt a Mandragora Scream. Az olasz zenekar a Wigwamben lépett fel a The 69 Eyes és a Christian Death oldalán.  (képünkön)

– Január 28: Új videoklipet készített a metál a capella zenekar, a Van Canto. A videó a „Lost forever” című számhoz készült.


FEBRUÁR

február
– Debütált az ex-Evanescence tagok bandája, a We are the fallen.  (képünkön)

– Megjelent a Van Canto új albuma „Tribe of Force” címmel.

– Február 12: Karambolozott az Epica turnébusza. Szerencsére senki nem sérült meg.

– Február 15: Megjelent Sarah Jezebel Deva első szólóalbuma „Sign of Sublime” címmel. Az énekesnő nevével ezelőtt a Cradle of Filth, illetve saját bandája, az Angtoria kapcsán találkozhattunk.

– Február 18: Kerstin Bischof elbúcsúzott a Xandriától.


MÁRCIUS

március

– Stephen van Haestregt kilépett a Within Temptation zenekartól.

– Március 3: Anette Olzon bejelentette hivatalos blogjában, hogy második gyermekét várja. Az énekesnő a szólóalbumának demo munkálatai közben észlelte az első rosszulléteket, ekkor derült ki az örömhír.  (képünkön)

– Március 19: Tarja Turunen közreműködött a Scorpions zenekar „The Good Die Young” című számában.

– Az Evanescence bejelentette visszatérését.


ÁPRILIS

április
– Debütált a Winter in Eden „Awakening” című albumukkal.  (képünkön)

– Április 29: Megújult az Indica honlapja, ezzel egy időben pedig új klippel rukkoltak elő „In Passing” címmel.


MÁJUS

május
– Új albummal rukkolt elő a We are the Fallen. A lemez a „Tear the World Down” címet kapta.

– Május 17: Carmen R. Losch öt és fél év után elhagyta a Coronatus-t. Az énekesnő ugyanis második gyermekével volt várandós, és úgy döntött, ezentúl több időt szentel magánéletének.

– Május 21: Megjelent egy speciális kiadvány a Leaves’ Eyes-tól „At Heaven’s End” címmel.

– Ugyanezen a napon debütált a Diabulus in Musica első lemezével, amely „Secrets” címmel jelent meg.

– Május 21-23: Magyarországon is megrendezték az első Metalfest Open Air fesztivált, amelyen olyan énekesnős zenekarok is tiszteletüket tették, mint a Leaves’ Eyes, az Arkona, a Dalriada, az Ideas és a Velvet Seal.  (képünkön)

– Május 31: Debütált Floor Jansen új zenekara, a ReVamp. Ennek örömére több metál lady is biztató videóüzenetet küldött Floornak és csapatának.
 
JÚNIUS

júniu

– Június 1: A Lyriel két tagja, Jessica és Olli bejelentette, hogy gyermekük lesz!

– Június 12: Tarja Turunen fellépett a Miskolci Operafesztiválon, Classic and Divine elnevezéssel.

– Június 17: Új videoklip jelent meg az Edenbridge zenekartól „Higher” címmel.

– Június 22: Az Indica is új klippel lepett meg minket, amely az „Islands of Light” számhoz készült.

– Június 22: Nightwish baba érkezett: megszületett Jukka és Satu Nevalainen közös gyermeke.

– Június 28: Megjelent az Indica új albuma „A way away” címmel.  (képünkön)

– Június 29: A Coronatus bejelentette, hogy megtalálta az operaénekes posztra a megfelelő énekest. Carmen R. Losch megüresedett helyét Natalia Kempin vette át, akinek nevével az Arcane Grail projektben találkozhattunk.

JÚLIUS

július
– Július 5: Új lemezzel rukkolt elő az Edenbridge, amely a Solitare címet kapta. (képünkön)

– Július 8: Négy éve hunyt el Sabine Dünser, az Elis egykori énekesnője.

– Július 17: Az Epica részt vett a Hegyalja Fesztiválon.

– Július 19: Megjelent Tarja Turunen Falling Awake című kislemeze, amely csak korlátozott számban, 1000 példányban került piacra.

– Július 30: Megszületett Anette Olzon második gyermeke, aki a Nemo nevet kapta.

AUGUSZTUS

augusztus – Augusztus 3: Liv Kristine közelgő szólóalbumához egy videoklipet is leforgattak, amely a lemez címadó dalához, a „Skintight”-hoz készült. (képünkön)

– Augusztus 12: Megérkezett Tarja Turunen első videoklipje a közelgő második nagylemeze előfutáraként. A videó az „I feel Immortal” című számhoz készült.

– Augusztus 22: Meglepetésszerűen érkezett egy újabb Tarja-videó az „Until My Last Breath” című számhoz, ezt a klipet ugyanott forgatták, mint az előzőt, felépítésben sem különbözött.

– Augusztus 27: Liv Kristine új szólóalbummal rukkolt elő, Skintight címmel.

– Augusztus 30: Három év hallgatás után új albummal tért vissza a Tristania, amelyen egyben újdonsült énekesnőjük, Mariangela is bemutatkozott. A lemez Rubicon címmel jelent meg, ám nem sokkal előtte kiadtak egy videoklipet is a „The Year of the Rat” számhoz, ebben hivatalosan is felfedték Mariangelát.

– Augusztus 31: Új klip az Indicától – Precious Dark.

SZEPTEMBER

szeptember
– Megszületett a Lyriel két tagjának, Jessicának és Ollinak a közös gyermeke.

– Szeptember 2: A Leaves’ Eyes megjelentetett egy „live-videót” a Take the Devil in me című számhoz. A videoklip részleteket mutat be a zenekar turnéjáról, fellépéseikből. Érdekesség, hogy a magyarországi Metalfestről is láthatunk egy-egy jelenetet.

– Ugyanezen a napon Simone Simons személyes blogot indított.

– Szeptember 3: Hosszas várakozás után megjelent Tarja Turunen várva várt szólóalbuma, a „What Lies Beneath”. Előző lemezével ellentétben ezen az énekesnő saját maga írta a dalokat, és nagyon sokat dolgozott az anyagon. (képünkön)

– Szeptember 21: Mareike Makosch lett a Coronatus új rockos hangú énekesnője.

– Szeptember 22: Tarja Turunen „Until my Last Breath” című számához elkészült egy új klipváltozat, amelynek már története is van – Tarja a saját halálát játssza el benne.

– Szeptember 24: Új albummal jelentkezett a Kingfisher Sky.

– Szintén ezen a napon jelent meg egy különlegesség: A Helloweenből ismert Michael Kiske Amanda Somerville-lal készített közös albumot.

– Szeptember 29: A Delain üdvöskéje, Charlotte Wessels is blogvezetésbe kezdett.

OKTÓBER

október
– Október 2: Egy búcsúkoncert után hivatalosan is feloszlott a Theatre of Tragedy.

– Ugyanezen a napon az Epica Magyarországon járt turnéjuk egyik állomásaként. A Dieselben léptek fel, előzenekaraik pedig a francia Kells, valamint a ReVamp volt. (képünkön)

– Megjelent a Manic Movement második albuma, a „Hot hot hot”.

– Október 6: Kijött az UnSun új videoklipje, amely a „Home” című számhoz készült, az új lemezük előfutáraként.

– Október 11: Az UnSun is előrukkolt második lemezével, amely a „Clinic for Dolls” címet kapta.

– Október 15: Az All Ends nevű svéd két énekesnős zenekar kiadta új albumát, „A Road to Depression” címmel.

– Október 19: Anette Olzon svéd zenészekkel fogott össze, hogy felhívják a figyelmet az iskolai erőszakra és a megfélemlítésre. Ennek eredményeképp született meg az „Open your eyes” című dal és hozzá a videoklip.

– Október 20: A finn Amberian Dawn évente jelentet meg új lemezt. Harmadik albumuk „End of Eden” címen látott napvilágot. Ezzel egy napon új klipet is kihoztak tőlük, amely az „Arctica” című számhoz készült.

– Október 22-24: Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Metal Female Voices Fest-et Belgiumban. A nagyszabású rendezvényen olyan zenekarok tették tiszteletüket, mint az Epica, Arch Enemy, ReVamp, Diabulus in Musica, Krypteria, Tristania, Visons of Atlantis, Bare Infinity, Godyva, Pythia, Leaves’ Eyes, Omega Lithium, vagy a Holyhell.

NOVEMBER

november
– November 1: A hónap első napját Katra új albumának megjelenése aranyozta be, ez volt az „Out of the Ashes”.

– November 3: Nagy megújuláson esett át a Within Temptation honlapja, amelynek felépítése szorosan kapcsolódik közelgő új nagylemezükhöz.

– November 17: A Sirenia bejelentette, hogy elkészült legújabb albumuk, amely 2011-ben fog megjelenni „The enigma of life” címmel. Ennek örömére a lemez tracklistáját is közzétették.

– November 21: Új videoklip jelent meg a Katra zenekartól, a „One Wish Away” című nótához készült.

– November 23: Hosszú idő után jelentkezett a Mortal Love. A honlapjukra kitett közleményből megtudhattuk, hogy jelenleg kiadót keresnek, mivel kisebb stílusváltáson mentek át, és ezt a Massacre Records már nem vállalta. A jó hír tehát az volt, hogy a zenekar még létezik, a rossz hír pedig az, hogy egyelőre a rajongók hiába várnak új albumra, mivel eddig nem volt alkalmuk rögzíteni friss anyagot.

– November 24: Megjelent a magyar Velvet Seal második videoklipje „This tragic overture” címmel.

– November 26: A Within Temptation bejelentette, hogy Sharon den Adel és Robert Westerholt harmadik közös gyermeküket várják. Az örömhír az új albumuk megjelenését nem befolyásolja, ám a tervezett lemezbemutató turnét el kellett halasztani 2011 végére. (képünkön)

– November 27, 29: Egymás után kétszer is fellépett hazánkban Anneke van Giersbergen saját zenekarával, az Aqua de Annique-vel. 27-én Pécsett a Local Heroes Yourope tehetségkutató sztárvendégeként, majd 29-én Budapesten az A38 Hajón tette tiszteletét.

– November 29: Huszonöt éve van a rockzenei pályát Doro Pesch. Ennek alkalmából egy dupla DVD/CD-s kiadvánnyal örvendeztette meg rajongóit. Ezen többek között a Tarja Turunennel közös „Walking in the Air” duettje is helyet kapott.

DECEMBER

manuela
– December 15: Megjelent a Within Temptation új videoklipje „Where is the Edge” címmel. A videó egyben a „Me & Mr Jones” thriller előzetese is.

– December 17: A Stream of Passion egy videóüzenetben küldte el jókívánságait a rajongóknak a következő évre, s emellett egy új dallal is megajándékoztak minket.

– December 18: Új kislemez jelent meg a Sireniától „The End of It All” címmel.

– December 20: Bemutatták a Xandria új énekesnőjét, Manuela Krallert, akit hosszas keresés után választottak ki. A hölgyemény nevével korábban a Nagar Mar, illetve a Haggard formációkban találkozhattunk.  (képünkön)

– December 21: A Kingfisher Sky is előrukkolt egy karácsonyi dallal ajándékképpen.

– December 23: A Delain szintén küldött egy karácsonyi üzenetet rajongóinak.

– December 23: A francia Whyzdom zenekartól egy ír tradicionális dal, a Bonny Portmore átdolgozását kaptuk karácsonyi ajándékba.

Magazinunk háza táján…

– Április 18: újraindult a magazin Brigitte és Esmi szerkesztésével.

– Június 18: Elkezdődött első nagyobb lélegzetű játékunk „Ladies on the Stage of Europe” címmel, amely az Eurovíziós Dalfesztivál ötletére épült. Negyven ország Metál Lady-je szállt ringbe a győztes címért. A versenyt a magyar Ideas és a görög Elysion is támogatta, sokat segítettek nekünk a népszerűsítésben. Emellett a verseny segítségével megismerhettünk több feltörekvő zenekart is, úgy, mint Manic Movement, Omega Lithium vagy az Unreal.

– Július 7: A magazin Kreatív Blogger díjat kapott.

– Augusztus 15: Kiderült, melyik öt zenekar kerül be a versenyünk döntőjébe: Elysion, Nightwish, Within Temptation, Ideas, Sirenia.

– Augusztus 29: Véget ért a versenyünk, a győztes Görögország képviselője, az Elysion lett.

– Augusztus 30: A Hotdog másodszorra is kiemelte magazinunkat.

– November 25: Harmadszorra is kiemeltek lettünk!

– December 24-27: Egy különleges karácsonyi cikksorozattal jelentkeztünk, amelyben különféle nemzetiségű énekesnőket interjúvoltunk meg hazájuk karácsonyi hagyományairól, illetve személyes ünneplési szokásaikról. Összesen 15 Metál Lady működött közre a meglepetésben, köztük olyan nevek is, mint Anette Olzon, Charlotte Wessels, Marcela Bovio és Lisa Middelhauve. Az interjú iránti lelkesedésükkel és csodálatos válaszaikkal nemcsak az olvasóinknak sikerült őszinte örömmel megajándékozniuk, hanem minket, szerkesztőket is. Köszönjük nekik!