Ilyen volt – ilyen lett: Bandák most és egykoron 2.

ilyen volt7Következő nagy bandánk, a Nightwish, akik hasonló módon, mint a Within temptation, hosszú utat tettek meg a hírnévhez és sikerhez vezető rögös úton.
Bár más énekesnővel kezdték, ettől függetlenül érdemes visszapillantani hogyan is indult karrierjük.
1996 egyik éjjelén született meg az együttes gondolata… így kezdődött el a történet, amelynek elindítója a fiatal Tarja, Tuomas, és Emppu volt. Később csatlakozott hozzájuk egy dobos is, Jukka személyében, majd Sami basszusgitárosként.
Egy évvel később már stúdióba is vonultak és a Spinefarm kiadó le is csapott rájuk… a különleges formációra. Hiszen akkoriban az opera és a metál keveredése talán elképzelhetetlen volt. És talán az is kétségbe vonható lehetett, hogy egy ilyen újszerű dolog sikert arathat-e. És igen, sikert arathat!

Új színfoltot hoztak a metál világába, s a Nightwish neve összefonódott az „operametál” fogalmával.ilyen volt8
A későbbiekben több együttes is követte és követi a példájukat, s ez a műfaj méltán sikeres, elismert és kedvelt!
1999-ben lettek igazán híresek Finnországban, Oceanborn lemezükkel járták akkoriban az országot.
Következő évben szerepeltek az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol az előkelő második helyezést nyerték el. S közben jöttek az aranylemezek, és a számtalan fellépés.

A 2002-ben megjelent negyedik albumuk, a Century child, amelyen már új basszerük, a fantasztikus hangú, Marco Hietala játszik Sami helyett.
Ekkorra már óriási rajongótáborra tettek szert, és ezt a Once albumuk még fokozta, bár egyre távolodtak a kezdeti Nightwish stílusától.

2005-ben viszont egy mélypont következett, amikor a zenekar énekesnőjét, Tarja-t távozásra kérték. A kedélyek ezután sokáig nem csillapodtak, hiszen Tarja volt az együttes arca és hangja. A Nightwish neve összeforrott Tarja-val.
Elképzelhetetlen volt, hogy a Nightwish tud működni nélküle is, ám a későbbiekben bebizonyosodott, hogy a fiúk összetartása, az igényes zene új énekesnővel is tud működni, és zakatolni, mint annak idején.

ilyen volt9Bár a Nightwish eléggé eltávolodott az operametál világától, Anette Olzon mégis új színfoltot vitt a bandába.

Három évvel ezelőtt mutatták be a közönségnek új énekesnőjüket, s azóta már második közös nagylemezükön dolgoznak.

Írta: Brigitte
2010. augusztus 4.