Karácsonyi meglepetésünk – 3. rész

bevezeto_3Szerencsére még mindig nincs vége a meglepetéseknek!
Ma Hollandiába és a messzi Mexikóba kalauzolunk benneteket, de egy kicsit itthon is elidőzünk.
Következzen három kiváló énekesnő, három különböző ország szülötte.
Ismerjétek meg az ő karácsonyi hagyományaikat, szokásaikat csipetnyi humorral is fűszerezve!

charlottew-copy

Ladies in Rock: Hogyan telnek az ünnepek Hollandiában? Milyen hagyományok vannak, és ezek közül melyek azok amelyeket tartasz is? Melyeket szereted?
Charlotte: Hollandiában a karácsony teljesen más, mint az amerikai karácsony, amiket a (kasszasiker) karácsonyi filmekben láthattok. Ez főként azért van, mert nálunk nincs az a vigyorgó pufók figura, Santa Claus. Nálunk is van egy hasonló szent, akit gyakran kevernek vele: ‘Sinterklaas’, de ő december 5-én érkezik, és mi ekkor veszünk egymásnak ajándékokat.
Emiatt a karácsony sokkal inkább a keresztény hagyományokról szól, sok ember egész évben csak ezen az éjszakán megy templomba. Ettől függetlenül a családdal vagyunk és természetesen nagyon-nagyon sok ízletes ételt eszünk. 🙂

Alapvetően szereted a karácsonyt?
Charlotte: Mindig szeretem az olyan alkalmakat, mikor a szeretteimmel lehetek, és elképesztő vacsorákat ehetek. Tehát, igen. 🙂

Hogyan készülődsz karácsonyra?
Charlotte: Felállítunk egy karácsonyfát, és egész nap giccses karácsonyi dalokat énekelünk.

Milyen ételeket főzöl(ha főzöl)? milyen ételek kerülnek az asztalra?
Charlotte: Sok minden lehet, amíg passzol az áfonya kompóthoz. Egész jól csinálom, ha mondhatok ilyet.
És természetesen valami csokisnak is lennie kell. 🙂

Kivel töltöd a karácsonyt?
Charlotte: A szeretteimmel.

Melyik a kedvenc karácsonyi dalod?
Charlotte: Minuit Crétiens Nana Mouskouri előadásában, mert a nagymamámra emlékeztet.

Melyik volt életed legjobb karácsonya?
Charlotte: A legjobb még hátra van 😉

Szeretnél üzenni a magyar rajongóknak?
Charlotte: Nagyon Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek, legyen csodálatos ünnepetek, és igazán remélem, hogy hamarosan tudunk menni koncertezni hozzátok!

laura-copy

Ladies in Rock magazin: Alapvetően szereted a karácsonyt?
Laura: Igen, nagyon szeretem a karácsonyt, szerintem az egyik legszebb, és legbensőségesebb ünnepünk. Nekem is, mint mindenki másnak, rengeteg gyermekkori élmény, emlék fűződik hozzá.

Hogyan telnek nálatok az ünnepek? Milyen ételeket, süteményeket készítesz (ha készítesz)?
Laura: Amióta ” kirepültem” a családi fészekből, próbálok saját hagyományokat teremteni, amellett, hogy továbbviszem azt is, amit otthonról hoztam magammal. Főzőcskézni nem nagyon szoktam, mert állandó időhiányban szenvedek, de a halászlé, és a hidegtál nem maradhat el az ünnepi asztalról.

Mennyire őrzitek a hagyományokat a családotokban?
Laura: Nem jellemző, hogy minden hagyományt szigorúan megtartsunk (viszont a halászlé például pont alap, ahogy fentebb is írtam :)), inkább a családi, és a nemzeti hagyományok keverednek össze nálunk egy sajátos ünnepi kavalkáddá. 🙂

Hogyan készülődsz karácsonyra? Elkezdtél már ajándékokat vásárolni vagy készíteni?
Larura: Minden évben nagy gondot fordítok a díszítésre, nagytakarításra, az ajándékok kigondolására, (hogy mindenki praktikus ajándékokat kapjon) megvásárlására és hogy mindez időben meglegyen.
Ez idén nem sikerült…jelenleg versenyfutásban vagyok az idővel, rengeteg ajándékot még meg sem vettem (nagy a család) és előre láthatólag úgy fogok beesni a fa alá… 🙂

Melyik a kedvenc karácsonyi dalod?
Laura: Nekem az egyik kedvenc dalom, népdal-műdal, a Fel nagy örömre ma született…
Ehhez sok kedves emlék fűződik, azt gondolom, hogy ismert ez a dalocska, de ha valaki mégsem ismerné, annak ajánlom figyelmébe, mert szerintem nagyon szép kis karácsonyi nóta.

Üzennél valamit az olvasóknak?
Laura: Szeretnék Mindenkinek békés, boldog Karácsonyt és egészségben, koncertekben 😛 gazdag új esztendőt kívánni.

december 17.

marcelabovio-copy

Marcela (Stream of Passion) Hollandiában él, de Mexikóból származik, így leginkább a mexikói hagyományokhoz húz a szíve, és erről is mesélt nekünk.

Ladies in Rock magazin: Hogyan telnek az ünnepek nálatok? Milyen hagyományok vannak, és ezek közül melyek azok amelyeket tartasz is? Melyeket szereted?

Marcela: A mexikói karácsony arról szól, hogy összejöjjünk családdal és barátokkal, jókat szórakozzunk és együnk. Karácsony napja előtt több „posada”-nak nevezett partit is szerveznek december 16 és 24 között, így bulizhatsz mindenkivel akivel szeretnél. Tamales-t eszünk és összetörünk egy pinata-t (szerk.: Papírmasséból készített gömbölyű, nonfiguratív, vagy állatfigura, melyet fára, vagy valamilyen zsinórra akasztanak, majd a játékban résztvevők egyenként seprű, bot vagy nyújtófa segítségével megpróbálnak szétverni. Akinél éppen szétesik, azé a sok finomság ami a pinata belsejében rejtőzött.)
A legtöbb tipikus posada-n előadják József és Mária történetét, ahogy szállást keresnek Jézus születése előtt. Az előadásokon beöltöznek és énekelnek.

Alapvetően szereted a karácsonyt?
Marcela: Igen! Szeretem az összejöveteleket, szeretek fincsi ételeket enni és szórakozni.

Hogyan készülődsz karácsonyra?
Marcela: Szeretek egy kis időt a lakás feldíszítésével tölteni, felállítani egy kis karácsonyfát és köré pakolni az ajándékokat. Másrészről viszont próbálok kicsit többet tornázni az ünnepek előtt, hogy ellensúlyozzam a nagy vacsorákat.

Milyen ételeket főzöl (ha főzöl)? milyen ételek kerülnek az asztalra?
Marcela: Hollandiában a párom szüleivel ünnepelek, így én magam nem főzök. De az ételek elég látványosak: egy 4 fogásos „extravaganza”, ami némi különleges étvágygerjesztővel indul, ezt követi a leves, utána pedig számos hús- és zöldségételek, végül pedig egy válogatás, különböző desszertekből.
Az étkezés már délután 3kor kezdődik és eltarthat este 10-ig is!
Elég sok bor van, úgyhogy néha kicsit be is rúgunk…

Kivel töltöd a karácsonyt?
Marcela: Az utóbbi két karácsonyt a párommal és a családjával töltöttem, előtte Mexikóban a családommal és nagybácsijaimmal, nagynénjeimmel és unokatestvéreimmal (nagy parti!).

Melyik a kedvenc karácsonyi dalod?
Marcela: “O Holy Night” Adolphe Adamtől, gyönyörű! De nagyon szeretem a vicceseket is, és köztudott volt rólam, hogy már júliusban a “Rudolph the red-nose raindeer”-re hangoltam a hegedűmet.

Szeretnél üzenni a magyar rajongóknak?
Marcela: Meleg jókívánságaimat küldöm az elkövetkező hideg napokra! És remélem, hogy csodálatos élményt hoznak számotokra az ünnepek, a szeretteitekkel együtt!

2010. december 3.