Arjen Lucassen hölgyei – 1.rész

Arjen Lucassen egy holland zeneszerző és zenész, aki nagyon sokat tesz azért, hogy egységet kovácsoljon a rock/metal világ zenészei között. Szólóprojektje mellett neki köszönhetjük többek között az Ayreon, Ambeon, Stream of Passion és a The Gentle Storm zenekarokat is. Ayreon nevű projektjén belül rendszerint koncepciós albumokat, rockoperákat, metal-operákat ír, amelyek teljes történetekből és karakterekből állnak. A szereplőket különféle neves énekesek személyesítik meg, illetve a zenészposztokon is több vendég megfordult már. Maga Arjen elsősorban gitáron, fúvós és billentyűs hangszereken játszik, de basszusgitározik és énekel is, a The Human Equation című Ayreon-albumon ő „alakította” a legjobb barát szerepét. Nemcsak a saját projektjeiben dolgozott együtt számos zenésszel, ő maga is szívesen vendégeskedik más zenekaroknál.
Most induló cikksorozatunkban sorra vesszük azokat az énekesnőket, akik akár egyszeri, akár visszatérő vendégek voltak Arjen Lucassen oldalán.

ASTRID VAN DER VEEN ÉS AZ AMBEON

A 2001-es projekt különlegességét az adta, hogy egy mindössze tizennégy éves lány énekelt a frontember poszton. Astrid van der Veen még kilencéves korában kezdte el írni a saját dalait, és 2000-ben lehetősége volt rögzíteni egy saját albumot. A Beautiful Red című anyag aztán eljutott Arjenhez, akit első hallásra lenyűgözött a lány hangja és tehetsége. Így hát megkereste Astridot, és felvetette neki, volna-e kedve közreműködni néhány dalában. Így született meg az Ambeon, amelynek neve az Ambient és az Ayreon szavak összevonásának eredménye. Műfajilag ugyanis a projekt ambient/progresszív rockban utazott. Arjen komplett zenekart szedett össze a közös munkához, és 2001-ben megjelent a Fate of a Dreamer című album.
Astrid azonban nagyon nehezen viselte a hirtelen jött, rá irányuló figyelmet, a média világát. Zavarta őt a dolog, és szeretett volna megnyugvást találni, ám családi életében is törés következett be, mert a szülei elváltak egymástól. A lány elkezdett lecsúszni a lejtőn. Hivatalos honlapján kendőzetlen őszinteséggel beszél arról, hogy mennyire elzüllött, alkoholhoz és droghoz nyúlt, egy időben vagdosta is magát, és volt olyan periódus, amikor zenélni sem tudott. Végül szakember segítségét kérte, és szerencsésen kilábalt ebből az időszakból. Ma már más szemmel látja a világot, pozitív és kiegyensúlyozott – egyedül azt sajnálja, hogy az Ambeon-időszakban sötét hangvételű üzeneteket közvetített a hallgatók felé.
Astrid pszichológiát kezdett el tanulni, és 2012-ben szólóalbummal jelentkezett. Arjennel a mai napig tartja a kapcsolatot, de az Ambeonnak már nem terveznek folytatást. Az Ayreon 2005-ös The Final Experiment albumán egy dal erejéig közreműködött.

Astrid van der Veennel magazinunk 2014-ben készített interjút, amit ezen a linken olvashattok el:
https://ladiesinrock.hu/2014/10/26/eltunt-enekesnok-nyomaban-3-astrid-van-der-veen/