Evolucija

Szerb származású gothic metal zenekar, akik a kezdetekben Svájcból indultak.
A zenekart a szerb származású basszusgitáros, Dragisa Marinjes alapította meg Svájcban, 2007-ben. Egy évvel később Belgrádban jelent meg a bemutatkozó albumuk Baklja slobode (A szabadság fáklyája) címmel. Hamar felfigyeltek rájuk, játszottak a Montreux Jazz Fesztiválon, vendégeskedtek egy rádióadásban, és televíziós adásba is bekerültek.
Bár a zenekar korai székhelye Svájc volt, a zenészek szinte mindannyian Szerbiából származtak, és a dalok is szerb nyelven íródtak. Debütáló albumuk idején egy Tanja nevű lány töltötte be a frontasszonyi posztot. Később tagcserék történtek, végül egy svájci énekesnő, Ilana Marinjes érkezett Tanya helyére.
2010-ben egy német filmhez (The Templars) Dragisa írt főcímdalt Pale Rider címmel. Ehhez Andreas Leffler filmproducer és rendező közreműködésével készült videó, amely aztán megjelent DVD-n. Az Evolucija tiszteletbeli vendégként vett részt a film bemutatóján Münichben, és Andreas támogatásával megismerhette őket a német közönség.
2012-ben Dragisa és Ilana Szerbiába költözött, és rögzítették szintén szerb nyelven második albumukat, amely Igra Pocinje (A játék elkezdődik) címmel 2016-ban jelent meg. Három dalhoz is forgattak videoklipet, emellett számos interjút adtak rádiókban és televízióban, valamint folytatták a koncertezést. Második albumuk hamarosan angol nyelven is megjelenik.

Tagok:
Ilana Marinjes-von Arx – ének
Dragiša Marinjes – basszusgitár
Stevan Miletić – szólógitár
Igor Miladinović – ritmusgitár
Goran Nikolić – dob

Facebook: https://www.facebook.com/evolucijaofficial