Satyrian

Ismét egy hiánypótló cikk következik. A nemzetközi gothic rock/metal műfajú Satyrian még 2006-ban rukkolt elő egy nagyon erős albummal, ami személyes kedvenceim közé tartozik. Eddig valahogy kimaradtak a magazinból, ideje ezt most bepótolni, annál is inkább, mivel egy nagyobb kihagyás után valószínűleg visszatérnek. 

A Satyrian előzménye egy belgiumi székhelyű Danse Macabre nevű zenekar volt, amely 1995-től 2002-ig aktívan működött. 2002-ben ennek három tagja, a finn Jan “Örkki” Yrlund gitáros, a szerb származású Milos Marisevic basszusgitáros és a holland Merijn Mol dobos stúdióba vonult, hogy elkészítsenek egy új albumot. A munkálatokhoz meginvitáltak két holland vendégénekesnőt, Kemi Vitát és Judith Stübert, utóbbi már közreműködött a Danse Macabre egy korábbi, Eva című lemezén. Emellett producerük, a német Oliver Phillips is segédkezett az új anyagban, billentyűrészeket játszott fel és egy kis tiszta éneket is bevállalt.
Amikor a Danse Macabre egy gyors nyári turnéra indult, elhívták magukkal a vendégénekesnőket is, akik boldogan rábólintottak a dologra, valamint a producerük is velük tartott. Ekkor már majdnem teljes volt a felállás, már csak egy énekes hiányzott, akit végül a német Roman Schönsee személyében találtak meg. Néhány próba után a finnországi turnéjukon már ő is részt vett.
Mialatt koncerteztek, a kis csapatban kialakult egy szoros kötődés, amelynek eredményeként felkérték a vendégzenészeket, hogy lépjenek be a zenekarba teljes körű tagokként. 2004-ben visszatértek a stúdióba, hogy rögzítsék a hiányzó vokálokat. A három énekessel egy egészen új hangzás született, így a felvételek igazi kreatív folyamattá váltak. Nemcsak az énekeket vették fel, de új billentyű-és nagyzenekari témákat, illetve új basszust is feljátszottak. 2004 júniusára elkészült az album, és ekkor kapott a megújult zenekar új nevet is: így lett belőlük Satyrian.

A csapat leszerződött a Lion Music kiadóval, és 2006-ban megjelent az Eternitas című album. A 12 dal széles zenei skálán mozog, a színtiszta dark rocktól az industrial és folk elemeken át a klasszikus atmoszféráig. A két női- és két férfiének közti kontraszt meghatározó hangzást ad a számoknak. A szövegek az élet és halál témájáról, vágyról, félelemről, veszteségről és örökkévalóságról szólnak.

Bár az Eternitas után a Satyrian körül évekig nagy volt a csend, a facebook oldaluk alapján most újult erővel dolgoznak következő albumukon. Kíváncsian várjuk!

Tagok:
Roman Schönsee – ének
Kemi Vita – ének
Judith “Ciara” Stüber – ének
Jan “Örkki” Yrlund – gitár
Oliver Philipps – billentyű, ének
Milos Maricevic – basszusgitár
Merijn Mol – dob

Facebook: https://www.facebook.com/satyrian/