Most akkor Female Fronted Metal? – Eluveitie, Varg, Nightmare

Tagcserék gyakran előfordulnak egy-egy zenekar pályafutása során, ami természetes, hiszen sok minden befolyásolhatja a közös munka időtartamát (nézeteltérések, időhiány, stb.). Talán a frontemberi poszton történő változások a „leglátványosabbak”, vagy inkább leghallhatóbbak. Az pedig különösen éles váltás tud lenni, ha a már megszokott mellé a másik nem is betársul, esetleg férfiénekes helyét nő veszi át, vagy fordítva.
Adva van a kérdés: ha egy csapatban évekig csak egy férfi vitte a frontemberi posztot (számos sikert aratva, tehát beszéljünk ez esetben ismertebb zenekarról), majd belépett mellé egy állandó női énekes, használható-e a female fronted metal címke a bandára?

Az alábbiakban három olyan zenekarról esik szó, akik hosszú évek után efféle változtatást vittek be a frontemberi posztra.

 

ELUVEITIE

A svájci folk/melodic death metal zenekart valószínűleg nem kell bemutatnunk olvasóinknak. 2002-es megalakulásuk óta nyolc nagylemezt adtak ki, és sikert sikerre halmoznak. A nem kevesebb, mint kilenc tagot számláló csapatban többen is játszanak különféle népi hangszereken, megalkotva ezzel az Eluveitie sajátos, egyedi hangzásvilágát. A frontemberi posztot eddig Christian Glanzmann vitte egyedül, aki a hörgés mellett hét (!) hangszeren is játszik (többek között akusztikus gitáron, hárfán, mandolinon és uilleann dudán). A női ének eddig sem volt idegen a zenei munkásságukban, korábbi tekerőlantosuk, Anna Murphy (aki jelenleg a Cellar Darling énekesnője) többször is vállalt egy-egy önálló dalt az Eluveitie albumain. 2017 óta azonban változás történt, ekkor került a csapatba Fabienne Erni, aki állandó énekesnővé vált, Chrigel hörgése mellett szinte minden számban felbukkan az ő hangja is. Fabienne nem háttérénekes, sok dalban duett-tagként támogatja meg Chrigelt, illetve nem kevés szólórészt is visz. Ezzel az Eluveitie teljes arculata megváltozott, a képeken és videoklipekben is fontos helyeket kap a vörös frontasszony, aki az ének mellett játszik kelta hárfán és mandolán is.

VARG


Akik szeretik a viking/pogány/skandináv mitológia témáival operáló zenekarokat, azok számára a Varg neve is ismerős lehet. A bajorországi melodic death/black metal csapat 2005-ben jött létre, eddig hat albumot jelentetett meg, dalaik pedig leginkább német nyelven íródnak. Eddig a hörgésre épült a munkásságuk, amit a gitárosként is tevékenykedő Philipp Seiler, művésznevén Freki lát el 2009 óta. Most ők is kibővültek egy hölgyeménnyel, idén csatlakozott hozzájuk egy Fylgja nevű énekesnő. Hogy ő mennyire lesz Freki mellett főszereplő, az az éppen most megjelenő Zeichen című új albumon fog kiderülni.

 

NIGHTMARE

A két fenti példával ellentétben a francia heavy/power metal zenekar továbbra is egy frontemberrel dolgozik, azonban ők hosszú évek után váltottak férfiről nőre ezen a poszton. De ne siessünk ennyire előre!
A Nightmare ugyanis finoman szólva sem mostanság alakult. Első felállásuk még 1979-ben jött létre, és 1988-ig volt aktív. Ez idő alatt két albumot jelentettek meg, az elsőn Christophe Houpert, a másodikon Jean-Marie Boix énekelt. Néhány év inaktivitás után 1999-ben újra megalakultak, bár a kezdeti felállásból csak a basszusgitáros Yves Campion maradt.
2001 és 2014 között hét albumot adtak ki, és bár számos tagcserén átestek (a ’99-es felállásból csak a már említett Yves játszik a csapatban), a frontemberi poszton 1999-től 2015-ig állandó tagként énekelt Jo Amore.
Ekkor történt a hirtelen váltás, a távozó Jo helyét egy belga énekesnő, Magali Luyten vette át. Vele készült el a 2016-os Dead Sun című album. 2019-ben Magali is elköszönt a zenekartól, helyére Marienne Dien, becenevén Madie került. Vicces adalék, hogy bár Madie pontos születési dátumát nem ismerjük, de egy francia cikk alapján a Nightmare már létezett, amikor ő megszületett.
Az új énekesnő az október másodikán megjelenő Aeternam című albumon fog debütálni, de már bemutatkozott a közönségnek egy-egy videóban.