Voice of Baceprot

Soron következő csapatunk még csak most bontogatja szárnyait, ám máris növekvő figyelem veszi őket körül. Nem véletlenül: a zenekar ugyanis három, hidzsábot viselő muszlim lányból áll, ami finoman szólva sem nevezhető megszokottnak. De kik is ők? A folytatásból kiderül!

A Voice of Baceprot (gyakran VoB) 2014-ben jött létre Indonéziában, Garutban. A Baceprot szó szundanéz nyelven azt jelenti, „zajos”. Ezzel szeretnének utalni a műfajukra, hangzásukra.
A feltörekvő csapat zenei műfaja a nu metal, rap metal, thrash metal és a progresszív metal elemeiből is válogat. A lányok 2015-ben robbantak be a köztudatba, amikor feltöltöttek egy feldolgozást a Rage Against the Machine zenekartól. Ezután folytatták a coverkészítést kedvenc előadóiktól, akik többek között a Red Hot Chilli Peppers, a Metallica és a Slipknot. Munkásságuk gyorsan elterjedt a közösségi médiában.

A tagok rendszerint hidzsábot hordanak, ennek és a rock/metal zenének a kombinációja világszerte felkeltette az emberek érdeklődését. Amellett, hogy sok a támogatójuk, sajnos muszlim származásuk miatt a többi, konzervatív muszlim nem nézi jó szemmel tevékenységüket. Az énekesnő, Marsya szerint a hidzsáb viselése nem szabhat gátat álmaik megvalósításában, miszerint heavy metal sztárokká válhassanak.
– Szerintem támogatni kellene a nemek közti egyenlőséget, mert úgy érzem, még mindig keresem magamban a kreativitást, ugyanakkor nem hanyagolom el a kötelességeimet mint muszlim nő – nyilatkozta.

A dobos, Siti is ellenállásba ütközött, eleinte ugyanis a szülei nem támogatták az álmait, később azonban, amikor a lányuk egy zenei díjat nyert, meggondolták magukat.
A lányok angolul és szundanéz nyelven is énekelnek.

2018-ban a VoB szerződést írt alá a jakartai székhelyű Amity Asia irodával. Nem sokkal ezután megjelent első saját daluk School Revolution címmel. Míg a csapat a globális média nagy horderejű vitatémájává vált, egyre több helyen léptek fel a világ minden táján.
Népszerűségük elért egy olyan pontot, hogy 2018 novemberében a legendás gitáros, Slash személyesen hívta meg őket egy találkozóra a backstage-ben, mialatt a Guns N’ Roses a jakartai Gelora Bung Karno Stadionban játszott. Még kedvenc zenekaraik tagjai, a Rage Against The Machine gitárosa, Tom Morello és a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea is felszólalt mellettük a közösségi médiában.

Első EP-jük The Other Side of Metalism címmel 2021. augusztus 3-án jelent meg.

Tagok:
Firdda Marsya Kurnia – ének, gitár
Euis Siti Aisyah – dob
Widi Rahmawati – basszusgitár

Facebook: https://www.facebook.com/voiceofbaceprot/