Interjú a Tales of Evening zenekarral

talesA Tales of Evening garantáltan elvarázsol különleges hangzásvilágával!
Egyszerűen remekmű, melyet a Tavaszköszöntő Metal Fesztiválon be is bizonyítottak a közönségnek!

Itt az ideje, hogy jobban megismerjük őket!

Ladies in Rock: Hogyan indult a zenekar? Meséljetek kicsit a kezdetekről, ami nem is olyan régre nyúlik vissza. 😉

Ádám Attila: A zenekar megalakulása 2011 év elejére tehető. A dalokat először instrumentális formában, dalszöveg és ének dallamok nélkül írtam meg, de úgy éreztem, ezek a harmóniák megkövetelik a szöveges, énekes mondanivalót is. Nem bíztam a véletlenre, és olyan zenészeket kerestem fel az ötleteimmel, akikről tudtam, hogy szeretik ezt a műfajt, továbbá zeneileg, szakmailag és emberileg is számíthatok rájuk. Ivettet személyesen nem is ismertem előtte, csak hallottam egy rock rendezvényen énekelni, meggyőző produkció volt. 🙂
A legelső dal, amely stúdióban éneket is kapott a „Lázadás” volt… Amint visszahallgattuk Ivett hangjával, nem volt kérdés, hogy ezt a vonalat és irányt szívvel lélekkel tovább kell vinnünk. 🙂 Elkezdtem még több dalt írni és nekiláttunk a próbáknak.

– Honnan jött a „Tales of Evening” elnevezés?

Attila: Arra gondoltam, hogy ne legyen átlagos. „Esti mesék…” Kapják fel a fejüket az emberek a név hallatán, ugyanakkor utaljon a lírai és zenei mondanivalóra is.
A dalszövegek elgondolkodtatóak, emberi sorsokról, valós, mindennapi életben megélt és megtapasztalt jelenetekről, szólnak, „mesés”, néhol elvont köntösben. Tudom, ez nem mindig könnyen „befogadható”, de ha az ember elgondolkodik rajtuk, átéli őket, akkor sokat fog neki jelenteni és tanulságosak lehetnek.
Azért angol, mert a későbbiekben szeretnénk külföld felé is terjeszkedni.

– Sokat gondolkodtam, hogy milyen stílust is képviseltek pontosan…dallamos, folk, heavy…de mindenekelőtt természetesen metal! Ti hogyan jellemzitek magatokat?

Attila: Nehéz behatárolni, még nekem is. Ez viszont úgy gondolom pozitív. Azért, mert ha jobban körülnézek a hazai metál szintéren, akkor hasonlót nem nagyon találok. Vannak nálunk nagyon jó folk-metál zenekarok, heavy-metált képviselő zenekarok. És sorolhatnám, szerencsére sok kiváló zenekar van, de a Tales Of Evening-et nem merem behatárolni egy adott stílusba, műfajba.
Mondhatjuk, hogy a zenénkben megtalálhatók a folkos elemek, a gót stílusjegyeket hordozó hangszerelések a power metálban használatos ritmikákig minden… Az általam megírt dalszövegek azonban nem megszokottak az ilyen zenei atmoszférában, talán ettől egyedi. Nem szeretném, hogy a zenénk hasonlítson bármire, vagy bárki más által megírt zenéhez. Volt rá példa, hogy hasonlítottak minket a Nightwish zenekarhoz (ez minden tekintetben megtisztelő) de én nem érzem úgy, hogy hasonlóság lenne a két zenekar között. A mi stílusunk „Tales Of Evening-es” és az is marad. 🙂

 – Milyen a srácokkal együtt dolgozni, mint az együttes egyedüli hölgytagjaként?

Dudás Ivett: Nagyon jó a srácokkal együtt dolgozni. Számomra ők nemcsak zenésztársak, hanem barátok is, amit nagyon jónak tartok. Jó érzés, hogy nem csak azért gyűlünk össze, hogy próbáljunk, tudom azt, hogy bármikor számíthatok rájuk… Nagyon jó légkör alakult ki köztünk.

– Mióta énekelsz? Mindig is arra készültél, hogy énekesnő legyél?

Ivett: Énekelek mióta élek. 🙂  Kislány korom óta az álmom az volt, hogy énekesnő lehessek egy remek
zenekarban, ami valóra is vált! Ritka dolog, hogy az embernek így teljesülnek az álmai, de nagyon
boldog vagyok, és szerencsésnek érzem magam, hogy így alakult.

– Van példaképed vagy aki motivál az éneklésben?

Ivett: Példaképem nincs. Ami engem leginkább motivál, hogy minél többet hozzak ki magamból. Sohasem elégszem meg azzal, amit épp nyújtok, és úgy gondolom, hogy nem ragadhatok le egy szinten. Nehéz feladat, de úgy érzem minden csak rajtam, illetve rajtunk múlik. Az embernek hinnie kell és mindent megtenni azért, amiben hisz!

– Hogyan tudjátok összeegyeztetni a hétköznapokat az együttessel, hiszen mint tudjuk nem könnyű hazánkban csak a zenélésből megélni. Ti hogyan és mennyi időt tudtok szánni a zenekari teendőkre?

Attila: Mindenki pénzből él, azonban egyenlőre ezt a megélhetési forrást nem a zenekar biztosítja számunkra, így mindenkinek van polgári, egyéb foglalkozása. Így a megoldás az, hogy igyekszem tudatosan, konstruktívan felépíteni a „terveket és a menetrendet.” Nincs felesleges próba, vagy felvétel. Mindent előre kiszámolunk és kalkulálunk. A társaim ebben nagyon korrekten helyt állnak és segítőkészek! Nem „raboljuk” egymás idejét feleslegesen. Meg van mindennek az ideje: koncertezésnek, a próbáknak, stúdiózásnak és az „egyéb” szórakozásnak is. 🙂 Ez az egész egy „élmény” egyébként, és mindenki így érzi. Barátok lettünk! De ahhoz, hogy bekerüljünk a köztudatba, szélesebb körökben is megjelenjünk, bizonyítani és tenni kell. Ez azonban kemény munka. Viszont, jó olyan társaságban dolgozni, ahol számíthat az ember a csapattársakra. Így azt mondhatom, ez a zenekar nagyon nagy élmény, elszakadás a hétköznapoktól, szórakozás, de ugyanakkor felelősség és kemény munka is. Bevállaltuk és így tökéletes 🙂

– Hogy sikerült a Tavaszköszöntő Metal Fesztivál, milyenek a visszajelzések? Nagy volt a harc a szavazatokért, de végül Ti nyertetek a lelkes rajongóknak köszönhetően.
 
Attila: Ezúton is meg szeretném köszönni a rajongóknak, barátoknak, ismerősöknek, mindenkinek (a teljesség igénye nélkül), hogy ránk szavaztak és segítettek nekünk abban, hogy ezen a fesztiválon részt vehettünk.
Nagyon jól sikerült, minden várakozásunkat és izgalmunkat felülmúlta. Mi voltunk az első zenekar és utánunk olyan nevek léptek színpadra, mint az Avatar, Dalriada, Wisdom, Sear Bliss… Óriási élmény volt ott zenélni. Jó volt látni, milyen sokan ismerik a zenekart. A közönség velünk együtt énekelte a dalokat 🙂 ez mindent vitt! Ez volt egyébként pályafutásunk során a 2. koncert, úgy érzem nagy löketet adott a zenekarnak. Hiszen egy ilyen rendezvényen fellépni 2. alkalommal, valljuk be nem kis dolog. Azóta Szombathelyen is volt egy koncertünk, ahol a Dalriada vendégeként léphettünk színpadra. Ez talán a budapesti koncert „hozományának” is tekinthető… Az a buli is nagyon jól sikerült… 🙂

– Hamarosan érkezik a debütáló albumotok…mire számíthatunk, hány dal kerül a lemezre, és mikorra várható pontosan?

Attila: Április végére tűztük ki a lemez megjelenését. Az eddig tervek szerint el is készülünk vele. A dalokat mi magunk rögzítjük, egy saját stúdióban. A mastering pedig egy nagyobb stúdió szárnyai alatt (Denevér Hangstúdió) véglegesedik. 10 dal fog szerepelni a lemezen. Természetesen mindenki számára elérhetővé válik. Első körben meg lehet majd rendelni interneten keresztül, továbbá a koncerteken is elérhetőek lesznek a hanghordozók.
A zenekar weboldalán és facebook profilján már most is meghallgathatóak a dalok, azonban azok „demónak” tekinthetők. A dalok végleges formájukban a rövidesen megjelenő CD-n lesznek meghallgathatók. Szerintünk megéri kicsit türelmesen várni. 🙂

– Valamint jól hallottam, hogy újabb videoklippel is készültök?

Attila: Így van! A dal címét szándékosan nem szeretném elárulni, legyen csak meglepetés 🙂 annyit viszont elárulhatok, hogy már az előkészületek is nagy munkát vesznek igénybe, mert egy igazán egyedi dologgal fogunk készülni. Még tavasszal be szeretnénk mutatni az embereknek…

Készült: 2012. április 15.
Ladies In Rock Magazin