Jinjer

jinjer

Progresszív metalcore és groove metal ötvözete, némi funk, reggae és jazz hatással – így jellemzi zenéjét az ukrán Jinjer zenekar. Karakteres frontasszonyuk felváltva hörög és énekel. Ismerjük meg őket!

A Jinjer 2009-ben jött létre Gorlovkában, és nem volt kérdés, milyen műfajban fognak játszani. A tagok metálzenén nőttek fel, és arra vágytak, hogy saját zenekarban hódolhassanak ennek a zenei irányzatnak. A Jinjer névnek nincs különösebb jelentése, egyszerűen csak valami olyan nevet kerestek csapatuknak, ami jól hangzik és könnyen megjegyezhető. 2009 végén stúdióba is vonultak, hogy felvegyenek egy-két dalt.
A projekt nem female metal elképzeléssel indult. Az énekes poszton eredetileg Max Fatullaev volt, ám ő Amerikába költözött egy jobb élet reményében. A tagok először szétszóródtak, ám Dmitry Oksen gitáros végül úgy döntött, nem hagyja annyiban a zenekart, és keres valakit, aki átmenetileg helyettesítheti Maxot. A választás Tatiana Shmailyukra esett, aki először szkeptikus volt, ám aztán rábólintott arra, hogy beugorjon Max helyére, amíg vissza nem tér Ukrajnába. Max azonban végül Amerikában maradt, Tatiana hangja pedig annyira összeforrt a csapat arculatával, hogy véglegesen ő lett az énekesük.
2010-ben a Jinjer másodszorra is stúdióba vonult, immár a megújult felállással, emellett pedig koncertezni kezdtek Gorlovkában és környékén. A zenekar felállása azonban nehezen stabilizálódott, a tagok jöttek-mentek, legtöbbször azért, mert más elképzeléseik voltak zeneileg, és ez lehetetlenné tette a közös munkát. A gyakori tagcsere miatt a Jinjert sokáig csak egy jó helyi együttesként tartották számon, turnék és fesztiválok nélkül. 2011 nyarára azonban megtalálták a megfelelő zenészeket, akik segítségével végre komolyabb eredményeket is elérhettek.
A 2012-es év egyfajta vízválasztó volt a Jinjer számára. Februárban elkészítették első hivatalos videoklipjüket az Exposed As a Liar című számukhoz. Eredetileg csak egyfajta promo videónak szánták, amit barátok vettek fel nekik ingyen, és maga a zenekar vágta össze, ám a kész videó egy éven belül 200 ezres nézettséget ért el a Youtube-on, reklámozás nélkül. Ekkor szereztek külföldi rajongókat is. Érdekesség, hogy a Jinjer sosem hozott létre facebook-oldalt. Az amerikai rajongók regisztrálták fel a zenekart, hogy megismertessék őket minél több emberrel, és csak később vették át a bandatagok az oldal kezelését.
2012-ben egyedüli hörgős metálzenekarként vehettek részt Ukrajna egyik legnagyobb fesztiválán, ahol az Evanescence és a The Rasmus volt a headliner. Ez a fellépési lehetőség hatalmas megtiszteltetés volt a csapatnak, főleg, mert ekkor még semmilyen hivatalos kiadvánnyal nem rendelkeztek.
2014-ben adták ki első nagylemezüket Cloud Factory címmel.
2015. július 22-én Dmitry Oksen gitáros távozott a zenekarból, még nem tudni, ki érkezik a helyére.

Tagok:
Tatiana Shmailyuk – ének
Roman Ibramkhalilov – gitár
Eugene Kostyuk – basszusgitár
Dmitriy Kim – dob