Felfedezettjeink 2. rész – Diabulus in Musica

diabulusakkormostÚjonnan induló cikksorozatunkban olyan zenekarokat veszünk górcső alá, akik még nagyon fiatalon és évekkel ezelőtt mutatkoztak be magazinunkban. Visszatekintünk, kik voltak ők, amikor ajánlót írtunk róluk, és megnézzük, hol tartanak most.
A második részben egy spanyol zenekarral nosztalgiázunk, akik éppen akkor debütáltak első albumukkal, amikor rájuk találtunk.
Ha 2010-ben beírtuk a keresőbe, hogy Diabulus in Musica, előbb dobta be találatként a Slayer 1998-as albumát, amely ezen a címen jelent meg, és csak jóval utána a spanyol zenekart. 2010. május 13-án így mutattuk be a csapatot magazinunkban:

Új zenekar, akiknek épp a napokban jelenik meg debütáló albuma…
A Diabulus in Musica 2006-ban alakult Spanyolországban. A szimfonikus/gothic metált játszó csapat olyan fiatal zenészekből áll, akik korábban már kipróbálták magukat más zenekarokban, ám nem váltották be a hozzáfűzött reményeket, s most ebben a formációban szeretnék megvalósítani önmagukat.
Készülő debütáló albumukon máris elismert spanyol zenészekkel dolgozhattak együtt, akik között akad népszerű szoprán, tenor, hegedűművész és így tovább. Az album háttérmunkálataiért pedig olyan nevek felelősek, mint Ad Sluijter, az Epica ex-gitárosa, vagy Sascha Paeth, aki a Kamelottal és a Rhapsody of Fire-rel is dolgozott már együtt.
Elmondásuk szerint a rajongók változatos és mély zenei stílusokat fognak találni az albumon: klasszikus átjárásokat, mély és érzelmes melódiákat – valamint sötét és agresszív pillanatokat, amelyek emlékeztetik a hallgatót, hogy a Diabulus in Musica végeredményben mégis metál zenekar.
A Secrets című debütáló album május 21-én jelenik meg. Erről már meghallgatható egy teljes szám Myspace oldalukon „Come to Paradise” címen. Kíváncsian várjuk a bemutatkozó anyagot!

Tagok:
Zuberoa Aznárez – ének
Gorka Elso – billentyű
Xabi Jareno – dob
Adrián M. Vallejo – gitár

Egy évvel a cikk születése után, 2011 májusában a Diabulus in Musica hazánkba látogatott, a csillebérci Metalfesten léptek fel.
2013-ban tagcserék történtek, az alapítótagokból Zuberoa énekesnő és Gorka billentyűs maradt meg. Secrets című debütáló albumukat három újabb lemez követte, a legutóbbi 2016-ban jelent meg Dirge for the Archons címmel. A kezdetben kicsit visszahúzódó frontasszony, Zuberoa már sokkal bátrabban használja a hangját, és színpadi kiállása is magabiztosabb. A DIM mellett egyéb projektekben is tevékenykedik, illetve szólódalokkal is jelentkezik.
Ma már nyugodtan beírhatjuk a keresőbe a zenekar nevét, rögtön megjelennek róluk a találatok. A Diabulus in Musica sikeres pályát tudhat magáénak, megtalálták helyüket az elismert nevek között.